SUBVENȚII FERMIERI! Clubul Fermierilor Români anunță că un procent important, 60% din suma destinată plăților directe, Pilonul 1, este propus pentru a fi alocat noilor subvenții, eco-schemele, și eco-condiționalității. Vor fi subvenții de care vor beneficia fermierii care vor aplica o agricultură prietenoasă cu mediul și clima, aceste subvenții vor avea reguli clare, stricte, iar fermierii care nu le vor respecta, vor pierde banii.
Negocierile privind Politica Agricolă Comună continuă în trialog la Bruxelles – Parlamentul, Comisia si Consiliul. Frans Timmermans, Vice-Președintele Comisiei Europene, a adoptat o poziție controversată referitoare la creșterea ambițiilor de mediu, într-o declarație recentă, care a fost considerată deplasată de către reprezentanții Parlamentului European.
Conform declarației sale, Timmermans solicită creșterea alocărilor procentuale din bugetul PAC pentru mediu și climă, care deja ocupă o pondere majoră – menționăm că 60% din bugetul Pilonului 1 are legătură cu mediul: eco-scheme și eco-condiționalități.
Vice-Președintele Timmermans a amenințat public că va retrage propunerea Comisiei dacă va considera personal că nivelul de ambiție de mediu este insuficient.
În mod clar, aceste observații nu corespund declarațiilor Președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, care a afirmat că retragerea PAC nu este o opțiune pentru executivul european.
Ca urmare, reprezentanții COMAGRI din Parlamentul European au transmis o scrisoare Ursulei von der Leyen și lui Frans Timmermans, prin care califică gestul vice-președintelui drept inacceptabil, care demonstrează o lipsă de respect față de deciziile co-legiutorilor (Parlamentul și Consiliul), menționează Clubul Fermierilor Români.
Scrisoarea semnată de reprezentanții COMAGRI:
Comisia Europeană
Dna Ursula von der Leyen
Președintele Comisiei Europene
- trimis prin e-mail –
Bruxelles, 13 noiembrie 2020
Subiect: Reforma PAC - Semnalele contradictorii ale Comisiei Europene
Stimate președinte,
Stimată doamnă von der Leyen,
Vă scriem în numele membrilor PPE ai Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European referitor la negocierile interinstituționale în curs privind reforma PAC. Observăm cu mare îngrijorare că poziții contradictorii sunt adoptate de Comisia Europeană cu privire la acest proces extrem de important.
În scrisoarea dvs. către Verzii europeni din 30 octombrie 2020, declarați în mod clar că Comisia nu are în vedere retragerea propunerii de reformă a PAC. În această privință, aveți sprijinul nostru deplin, nu în ultimul rând pentru că atât Consiliul, cât și Parlamentul au luat deja poziții în acest sens.
Unele dintre punctele de vedere exprimate recent de vicepreședintele executiv Timmermans pun sub semnul întrebării elementele centrale ale poziției Parlamentului European cu privire la reforma PAC în ceea ce privește sustenabilitatea mediului și a climei. Vice-Președintele Timmermans a amenințat public că va retrage propunerea Comisiei dacă consideră personal că nivelul de ambiție este insuficient pentru aceste elemente. Aceste observații sunt în mod clar în neconformitate cu scrisoarea dvs. recentă și cu asigurările făcute atunci când noua Comisie a fost confirmată acum un an. Este dificil de a concilia o astfel de poziție cu buna funcționare a procesului decizional al UE și ar lipsi de legitimitate democratică.
Este inacceptabil pentru noi. Nu îi respectă pe colegiuitori. Un vicepreședinte al Comisiei Europene trebuie să respecte deciziile luate de Consiliu și Parlament. Într-adevăr, rolul Comisiei în negocierile trialogului trebuie să fie acela de a facilita un acord între PE și Consiliu, nu de a-și împinge propriile priorități politice.
Solicităm respectarea procedurilor decizionale normale, ca executivul (Comisia) să acționeze ca un organism colegial și ca punctele de vedere individuale ale membrilor colegiului, oricât de pasionați ar fi fost, să nu submineze cooperarea interinstituțională eficientă.
Cu stimă,
Herbert Dorfmann MEP
Coordonator AGRI PPE
Juan Ignacio Zoido MEP
Vice-Coordonator AGRI PPE
Norbert Lins MEP
Președinte COMAGRI Parlamentul European
Peter Jahr MEP
Raportor PAC PPE
Anne Sander MEP
Raportor PAC PPE
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat recent că din bugetul plăților directe pentru fermierii români circa 400 de milioane de euro ar fi direcționate spre noile subvenții, eco-schemele, iar dacă acestea sunt obligatorii pentru statele membre UE și voluntare pentru fermieri, există riscul pierderii acestor bani. Șeful MADR a precizat că România a insistat pentru un procent mai mic alocat eco-schemelor, decizia însă aparține instituțiilor de la Bruxelles.