"În structura actuală a efectivelor de oi, ar trebui introdusă urgent ferma de elită. Deci, ferma de elită trebuie să existe ca să producă material biologic pentru fermele de înmulțire și pentru fermele de producție," a spus dr.ing. Gheorghe Dan Neață, la emisiunea Ferma TVR2, 23 octombrie 2022.
"Când vorbim de registrele genealogice, ar trebui toți care sunt și crescători, și guvernanți, toți să se gândească la un singur nume, numele care a avut curaj să le externalizeze, și ăla e Neață. Deci, în 2006, eu am luat decizia foarte grea de a externaliza aceste registre care erau la agenția de ameliorare și a le pune în mâna crescătorilor. În structura actuală a efectivelor de oi, ar trebui introdusă urgent ferma de elită. Deci, ferma de elită trebuie să existe ca să producă material biologic pentru fermele de înmulțire și pentru fermele de producție," a spus dr.ing. Gheorghe Dan Neață, director Registru Genealogic al rasei Țurcană, Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara.
de la minutul 13:00 până la minutul 16:57
"Într-o fermă de elită sunt alte criterii de control oficial față de fermele pe care le avem noi acum. Se structurează fiecare cu specialist, cu selecția, cu medic veterinar, cu prevenția și combaterea bolilor, cu mecanizatori pentru producerea furajelor, totul se integrează, nimeni nu poate să-și permită să comande pe producția zootehnică, indiferent de la ce nivel se află. Ei (crescătorii n.r.) sunt cei care trebuie să hotărască dacă fac carne sau fac lapte sau fac lână. Treaba lor ce fac, dar trebuie consultați. Iacătă, vedeți, lipsa aceasta de comunicare dintre autoritate și crescători duce la aceste deficiențe care sunt destul de grave pe undeva," a explicat Neață.