SYNGENTA
Adama

Neață, Asociația Ovine Dacia: Țurcana bate toate rasele, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști!

Publicat: 26 octombrie 2021 - 10:19
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Rasa de ovine Țurcană bate toate rasele de oi la rezistență, profitabilitate, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști, a spus ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Potrivit acestuia, 90% dintre crescători români de oi mizează pe rasa Țurcană. 

"Calitatea, în primul rând în creștere, și calitatea genetică, deci, fără aceste elemente, orice fel de vietate rămâne inferioară. Noi am crescut calitatea genetică a efectivelor, în primul rând, prin potrivirea perechilor cu berbeci extraordinari, berbeci cu o conformație fantastică, cu o dezvoltare corporală de-a dreptul uluitoare, la această rasă (Țurcană n.r.) berbecii să ajungă să aibă 130-140 de kilograme înseamnă foarte mult, dar ăsta e potențialul ei, acolo trebuie să ajungem cu ea și am creat modele.

Eu am mai declarat-o și am spus-o, tot eu am botezat-o regina munților, pentru că e, într-adevăr, regină. O dată e regină pentru că folosește și valorifică toate altitudinile din țara asta. Deci, de la câmpie, din Lunca Dunării și până-n vârful Făgărașului, aproape că nu se deosebește în pășunat, în masivele astea Carpatice înalte, de caprele negre. Acolo ajunge. Copita ei este foarte puternică și se poate implanta foarte bine pe stâncă.

Deci, pe lângă aceasta calitate, de aia e regină, este regină pentru că s-a refăcut după toate dezastrele care au trecut peste ea. Iacătă, după '90, pentru că crescătorii au dorit-o, a crescut la 90%, asta spune foarte mult. De ce e regină? Pentru că a luat pe copitele ei nisipul țării și al Bărăganului și a trecut Marea Neagră, a ajuns în Crimeea, din Crimeea unde sunt denumiri de străzi de ciobani, nu vorbesc prostii, din Mărginimea Sibiului, și a ajuns la limita Caucazului inferior, acolo unde am găsit-o în 1984, în Askania-Nova, unde este un centru puternic de cercetare al fostei Uniuni Sovietice, unde s-a creat Merinosul askanian și toate celelalte de Merinos, și când am ajuns acolo, eram însoțit de o delegație sovietică, trebuia să luăm niște berbeci din rasa Merinos, și eu am făcut o afirmație, care le-a părut surprinzătoare specialiștilor ruși. Am spus, domle, mi se pare un lătrat de câine românește, erau câinii ciobanilor care erau din Mărginime și erau acolo. Am vorbit cu ei, își păstrau limba după atâția ani, erau rămași de pe timpul celui de-al doilea război mondial, ei fiind în transhumanță în acea zonă.

turcana-cop-trei_b

Deci, ăsta e un lucru care m-a marcat fantastic, am văzut oaia asta acolo. Deci, oamenii care n-au renunțat la ea, cu toate că aveau toate tulpinile de Merinos, pe care le-au creat fosta Uniune Sovietică, a păstrat-o. De ce a păstrat-o? Pentru rentabilitatea ei. Are un caracter economic fantastic, bate toate rasele de pe continent.

În condițiile de creștere, puteți să aduceți ce rasă vreți, specializată pentru producție de lapte de carne, dacă o puneți în condițiile de creștere ale ei, aici, nu produc nimic, nu pot să mai trăiască, pe când ea (Țurcana n.r.) trăiește. Asta este calitatea genetică a acestui efectiv. Marea forță de adaptare, marea putere de penetrare a tuturor vicisitudinilor vremii și să nu-i minimalizăm pe cei care-i vedeți acolo la boxe. Ei sunt experți, cei mai mari economiști în viață sunt ciobanii. Ei știu, își fac un plan de afaceri fără să fie sofisticat, știu că din oaia aia trebuie să obțină un miel, trebuie să obțină 20 de kilograme de brânză și mai trebuie să obțină o creștere naturală. Deci, își fac calculele și cu asta trăiesc", a declarat ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Dacia Hunedoara, pentru TVR 2. 

Parteneriatul public-privat între asociațiile de crescători de ovine și stat e de mare importanță, subliniază ing. Gheorghe Neață. 

"Și am mai spus-o, ca să omologăm populațiile astea, eu sigur că am priceperea și toată deschiderea ca să le omologhez, că sunt sufletul meu, dar am nevoie de oamenii de știință pe care-i are Palasul, Institutul (Institutul de Cercetare Ovine Constanța n.r.). Deci, dacă ei vin să facă cu noi un parteneriat pentru cercetare, să avem specialiștii, să dea banii necesari, ca să se poată face cercetările de dimensionare a mărimii efectivelor, a intervalului de generații și așa mai departe, vom avea succes", a adăugat acesta. 

Rasa Țurcană este cea mai numeroasă din ţară, dar şi din Uniunea Europeană, având patru varietăţi crescute la noi, din cele mai vechi timpuri fiind cunoscută sub denumirea de “OAIA BÂRSANĂ“ . Este o rasă mixtă, adică de lapte, lână, pielicele. S- au remarcat varietăţile BĂLĂ, BUCĂLAIE, BREAZA, OACHEŞĂ care vor deveni rase bine diferenţiate şi adaptate la condiţii montane, de deal şi chiar şes. Se pretează la transhumanţă suportând drumuri lungi sub cerul liber chiar şi iarna până la fătări.

Vizualizat: 4617 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

17 ianuarie 2025 - 19:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 90% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024.

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

16 ianuarie 2025 - 15:45

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului Strategic (PS) PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de la bugetul de stat.

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

16 ianuarie 2025 - 15:37

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul Strategic (PS) PAC 2023-2027.

ASTĂZI! Subvenții APIA hectar, cap animal plătite URGENT fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Subvenții APIA hectar, cap animal plătite URGENT fermierilor, crescătorilor de animale!

16 ianuarie 2025 - 13:34

Subvențiile APIA pe hectar și pe cap animal, aferente anului de cerere 2024, trebuie plătite urgent fermierilor, atrage atenția astăzi, 16 ianuarie 2025, Forumul APPR, într-o scrisoare deschisă, transmisă către Agroinfo.

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

16 ianuarie 2025 - 06:04

Fermierii, crescătorii de animale care au solicitat anul trecut la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat vegetal pentru lucernă așteaptă să primească această plată în acest an, în contul anului trecut. Agroinfo vă informează care este cuantumul pe hectar aferent anului 2024.

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

15 ianuarie 2025 - 19:23

În perioada 02 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 337.658.900 euro (1.679.964.783 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 639.440 fermieri. 

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

15 ianuarie 2025 - 15:33

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

15 ianuarie 2025 - 06:47

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 10 ianuarie 2025, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin. Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
academician
|
10. 26, 2021. Tuesday 14:12
Tot respectul dle Neață, am doar o întrebare !!! De ce cât ați fost Dir. Gen. MADR , Dr ANZ , nu ați întreprins toate astea???
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

A fost numit ”cea mai bună alternativă ecologică la glifosat”. Utilizat la dezmiriștire, la prelucrarea terenului și chiar la semănat direct, cultivatorul de precizie Treffler, de la Tehnodiesel, a schimbat modul de lucru într-o fermă din România care exploatează 3.700 ha de teren în sistem ecologic.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii