Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Neață, Asociația Ovine Dacia: Țurcana bate toate rasele, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști!

Publicat: 26 octombrie 2021 - 10:19
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Rasa de ovine Țurcană bate toate rasele de oi la rezistență, profitabilitate, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști, a spus ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Potrivit acestuia, 90% dintre crescători români de oi mizează pe rasa Țurcană. 

"Calitatea, în primul rând în creștere, și calitatea genetică, deci, fără aceste elemente, orice fel de vietate rămâne inferioară. Noi am crescut calitatea genetică a efectivelor, în primul rând, prin potrivirea perechilor cu berbeci extraordinari, berbeci cu o conformație fantastică, cu o dezvoltare corporală de-a dreptul uluitoare, la această rasă (Țurcană n.r.) berbecii să ajungă să aibă 130-140 de kilograme înseamnă foarte mult, dar ăsta e potențialul ei, acolo trebuie să ajungem cu ea și am creat modele.

Eu am mai declarat-o și am spus-o, tot eu am botezat-o regina munților, pentru că e, într-adevăr, regină. O dată e regină pentru că folosește și valorifică toate altitudinile din țara asta. Deci, de la câmpie, din Lunca Dunării și până-n vârful Făgărașului, aproape că nu se deosebește în pășunat, în masivele astea Carpatice înalte, de caprele negre. Acolo ajunge. Copita ei este foarte puternică și se poate implanta foarte bine pe stâncă.

Deci, pe lângă aceasta calitate, de aia e regină, este regină pentru că s-a refăcut după toate dezastrele care au trecut peste ea. Iacătă, după '90, pentru că crescătorii au dorit-o, a crescut la 90%, asta spune foarte mult. De ce e regină? Pentru că a luat pe copitele ei nisipul țării și al Bărăganului și a trecut Marea Neagră, a ajuns în Crimeea, din Crimeea unde sunt denumiri de străzi de ciobani, nu vorbesc prostii, din Mărginimea Sibiului, și a ajuns la limita Caucazului inferior, acolo unde am găsit-o în 1984, în Askania-Nova, unde este un centru puternic de cercetare al fostei Uniuni Sovietice, unde s-a creat Merinosul askanian și toate celelalte de Merinos, și când am ajuns acolo, eram însoțit de o delegație sovietică, trebuia să luăm niște berbeci din rasa Merinos, și eu am făcut o afirmație, care le-a părut surprinzătoare specialiștilor ruși. Am spus, domle, mi se pare un lătrat de câine românește, erau câinii ciobanilor care erau din Mărginime și erau acolo. Am vorbit cu ei, își păstrau limba după atâția ani, erau rămași de pe timpul celui de-al doilea război mondial, ei fiind în transhumanță în acea zonă.

turcana-cop-trei_b

Deci, ăsta e un lucru care m-a marcat fantastic, am văzut oaia asta acolo. Deci, oamenii care n-au renunțat la ea, cu toate că aveau toate tulpinile de Merinos, pe care le-au creat fosta Uniune Sovietică, a păstrat-o. De ce a păstrat-o? Pentru rentabilitatea ei. Are un caracter economic fantastic, bate toate rasele de pe continent.

În condițiile de creștere, puteți să aduceți ce rasă vreți, specializată pentru producție de lapte de carne, dacă o puneți în condițiile de creștere ale ei, aici, nu produc nimic, nu pot să mai trăiască, pe când ea (Țurcana n.r.) trăiește. Asta este calitatea genetică a acestui efectiv. Marea forță de adaptare, marea putere de penetrare a tuturor vicisitudinilor vremii și să nu-i minimalizăm pe cei care-i vedeți acolo la boxe. Ei sunt experți, cei mai mari economiști în viață sunt ciobanii. Ei știu, își fac un plan de afaceri fără să fie sofisticat, știu că din oaia aia trebuie să obțină un miel, trebuie să obțină 20 de kilograme de brânză și mai trebuie să obțină o creștere naturală. Deci, își fac calculele și cu asta trăiesc", a declarat ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Dacia Hunedoara, pentru TVR 2. 

Parteneriatul public-privat între asociațiile de crescători de ovine și stat e de mare importanță, subliniază ing. Gheorghe Neață. 

"Și am mai spus-o, ca să omologăm populațiile astea, eu sigur că am priceperea și toată deschiderea ca să le omologhez, că sunt sufletul meu, dar am nevoie de oamenii de știință pe care-i are Palasul, Institutul (Institutul de Cercetare Ovine Constanța n.r.). Deci, dacă ei vin să facă cu noi un parteneriat pentru cercetare, să avem specialiștii, să dea banii necesari, ca să se poată face cercetările de dimensionare a mărimii efectivelor, a intervalului de generații și așa mai departe, vom avea succes", a adăugat acesta. 

Rasa Țurcană este cea mai numeroasă din ţară, dar şi din Uniunea Europeană, având patru varietăţi crescute la noi, din cele mai vechi timpuri fiind cunoscută sub denumirea de “OAIA BÂRSANĂ“ . Este o rasă mixtă, adică de lapte, lână, pielicele. S- au remarcat varietăţile BĂLĂ, BUCĂLAIE, BREAZA, OACHEŞĂ care vor deveni rase bine diferenţiate şi adaptate la condiţii montane, de deal şi chiar şes. Se pretează la transhumanţă suportând drumuri lungi sub cerul liber chiar şi iarna până la fătări.

Vizualizat: 3670 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

23 ianuarie 2022 - 14:04

În toată politica agricolă comună din UE, subvenția o primește cel care muncește terenul, nu proprietarul, a subliniat astăzi, 23 ianuarie 2022, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în cadrul unui interviu Viața Satului, TVR1. Șeful APIA a anunțat că se va schimba în totalitate controlul APIA în teren, astfel încât cei care nu lucrează efectiv pământul își pot lua adio de la subvențiile APIA. 

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

23 ianuarie 2022 - 13:13

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la Viața Satului, TVR1, lista subvențiilor APIA pe care fermierii, crescătorii de animale le pot solicita la APIA începînd cu data de 1 martie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

23 ianuarie 2022 - 12:43

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la TVR1, că plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru vegetal, aferente anului 2021, vor începe după data de 15 februarie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

23 ianuarie 2022 - 12:06

Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru crescătorii de animale începe săptămâna viitoare, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Putem spune că plata ANT zootehnie, ANT 7, 8 și 9 începe de îndată, imediat, a spus șeful APIA, astăzi, la TVR 1.

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

23 ianuarie 2022 - 07:42

Fraudă de 850.000 euro din subvențiile agricole destinate fermierilor români! Nici măcar un cent din aceşti bani nu a fost cheltuit în agricultură sau în România. De îndată ce a fost plătită subvenţia, banii au fost transferaţi în conturi bancare din Italia, de unde au fost retraşi rapid şi folosiţi pentru finanţarea altor activităţi criminale, susține Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF, într-un comunicat transmis media.

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

21 ianuarie 2022 - 07:12

Votul din 20 ianuarie 2022, din Parlamentul European, reprezintă un pas important pentru fermierii români, care vor putea continua transportul de animale vii, inclusiv spre țările terțe! Anunță europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, într-un comunicat transmis Agroinfo.

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

20 ianuarie 2022 - 19:22

Transportul animalelor vii din fermele românești către țările terțe continuă! Nu va fi interzis! A anunțat astăzi europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, în urma unei dezbateri pe această temă din Parlamentul European. 

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

20 ianuarie 2022 - 14:17

În data de 18.01.2022, Ungaria a a notificat Comisia Europeană cu privire la apariția unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Anunț important AFIR ASTĂZI!

Anunț important AFIR ASTĂZI!

20 ianuarie 2022 - 10:50

Garanțiile de participare sau de bună execuție constituite printr-un instrument de garantare emis de o instituție financiară nebancară nu sunt acceptate în procedurile de achiziție publică, anunță astăzi, 20 ianuarie 2022, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

20 ianuarie 2022 - 08:57

Un bărbat din Galați a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că în urmă cu trei ani a omorât câinele unui vecin. Sentința este definitivă și prima de acest fel în România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
academician
|
10. 26, 2021. Tuesday 14:12
Tot respectul dle Neață, am doar o întrebare !!! De ce cât ați fost Dir. Gen. MADR , Dr ANZ , nu ați întreprins toate astea???
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Vă invităm să faceți cunoștință cu roboții Astronaut, Juno şi Discovery. Sunt inteligenţi, serioşi în tot ceea ce fac, nu se plâng niciodată, nu cer de mâncare şi nici concediu de odihnă. Bun venit în era agriculturii 4.0!

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021 Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii