ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Neață, Asociația Ovine Dacia: Țurcana bate toate rasele, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști!

Publicat: 26 octombrie 2021 - 10:19
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Rasa de ovine Țurcană bate toate rasele de oi la rezistență, profitabilitate, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști, a spus ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Potrivit acestuia, 90% dintre crescători români de oi mizează pe rasa Țurcană. 

"Calitatea, în primul rând în creștere, și calitatea genetică, deci, fără aceste elemente, orice fel de vietate rămâne inferioară. Noi am crescut calitatea genetică a efectivelor, în primul rând, prin potrivirea perechilor cu berbeci extraordinari, berbeci cu o conformație fantastică, cu o dezvoltare corporală de-a dreptul uluitoare, la această rasă (Țurcană n.r.) berbecii să ajungă să aibă 130-140 de kilograme înseamnă foarte mult, dar ăsta e potențialul ei, acolo trebuie să ajungem cu ea și am creat modele.

Eu am mai declarat-o și am spus-o, tot eu am botezat-o regina munților, pentru că e, într-adevăr, regină. O dată e regină pentru că folosește și valorifică toate altitudinile din țara asta. Deci, de la câmpie, din Lunca Dunării și până-n vârful Făgărașului, aproape că nu se deosebește în pășunat, în masivele astea Carpatice înalte, de caprele negre. Acolo ajunge. Copita ei este foarte puternică și se poate implanta foarte bine pe stâncă.

Deci, pe lângă aceasta calitate, de aia e regină, este regină pentru că s-a refăcut după toate dezastrele care au trecut peste ea. Iacătă, după '90, pentru că crescătorii au dorit-o, a crescut la 90%, asta spune foarte mult. De ce e regină? Pentru că a luat pe copitele ei nisipul țării și al Bărăganului și a trecut Marea Neagră, a ajuns în Crimeea, din Crimeea unde sunt denumiri de străzi de ciobani, nu vorbesc prostii, din Mărginimea Sibiului, și a ajuns la limita Caucazului inferior, acolo unde am găsit-o în 1984, în Askania-Nova, unde este un centru puternic de cercetare al fostei Uniuni Sovietice, unde s-a creat Merinosul askanian și toate celelalte de Merinos, și când am ajuns acolo, eram însoțit de o delegație sovietică, trebuia să luăm niște berbeci din rasa Merinos, și eu am făcut o afirmație, care le-a părut surprinzătoare specialiștilor ruși. Am spus, domle, mi se pare un lătrat de câine românește, erau câinii ciobanilor care erau din Mărginime și erau acolo. Am vorbit cu ei, își păstrau limba după atâția ani, erau rămași de pe timpul celui de-al doilea război mondial, ei fiind în transhumanță în acea zonă.

turcana-cop-trei_b

Deci, ăsta e un lucru care m-a marcat fantastic, am văzut oaia asta acolo. Deci, oamenii care n-au renunțat la ea, cu toate că aveau toate tulpinile de Merinos, pe care le-au creat fosta Uniune Sovietică, a păstrat-o. De ce a păstrat-o? Pentru rentabilitatea ei. Are un caracter economic fantastic, bate toate rasele de pe continent.

În condițiile de creștere, puteți să aduceți ce rasă vreți, specializată pentru producție de lapte de carne, dacă o puneți în condițiile de creștere ale ei, aici, nu produc nimic, nu pot să mai trăiască, pe când ea (Țurcana n.r.) trăiește. Asta este calitatea genetică a acestui efectiv. Marea forță de adaptare, marea putere de penetrare a tuturor vicisitudinilor vremii și să nu-i minimalizăm pe cei care-i vedeți acolo la boxe. Ei sunt experți, cei mai mari economiști în viață sunt ciobanii. Ei știu, își fac un plan de afaceri fără să fie sofisticat, știu că din oaia aia trebuie să obțină un miel, trebuie să obțină 20 de kilograme de brânză și mai trebuie să obțină o creștere naturală. Deci, își fac calculele și cu asta trăiesc", a declarat ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Dacia Hunedoara, pentru TVR 2. 

Parteneriatul public-privat între asociațiile de crescători de ovine și stat e de mare importanță, subliniază ing. Gheorghe Neață. 

"Și am mai spus-o, ca să omologăm populațiile astea, eu sigur că am priceperea și toată deschiderea ca să le omologhez, că sunt sufletul meu, dar am nevoie de oamenii de știință pe care-i are Palasul, Institutul (Institutul de Cercetare Ovine Constanța n.r.). Deci, dacă ei vin să facă cu noi un parteneriat pentru cercetare, să avem specialiștii, să dea banii necesari, ca să se poată face cercetările de dimensionare a mărimii efectivelor, a intervalului de generații și așa mai departe, vom avea succes", a adăugat acesta. 

Rasa Țurcană este cea mai numeroasă din ţară, dar şi din Uniunea Europeană, având patru varietăţi crescute la noi, din cele mai vechi timpuri fiind cunoscută sub denumirea de “OAIA BÂRSANĂ“ . Este o rasă mixtă, adică de lapte, lână, pielicele. S- au remarcat varietăţile BĂLĂ, BUCĂLAIE, BREAZA, OACHEŞĂ care vor deveni rase bine diferenţiate şi adaptate la condiţii montane, de deal şi chiar şes. Se pretează la transhumanţă suportând drumuri lungi sub cerul liber chiar şi iarna până la fătări.

Vizualizat: 3955 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

12 august 2022 - 20:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat lista fermierilor care au solicitat finanțare pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020). Acest Raport de selecție lunar, publicat pe pagina de internet a AFIR în data de 12.08.2022, conține lista cererilor de finanțare depuse online în perioada 27 octombrie – 26 noiembrie 2021 (respectiv, etapa a treia din sesiunea 2021 a submăsurii 6.3).

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

12 august 2022 - 07:46

Elicopterele din dotarea forţelor armate elveţiene au fost mobilizate pentru a transporta apă pentru mii de animale însetate care suferă de pe urma temperaturilor ridicate înregistrate în ţara pajiştilor alpine, transmite Reuters.

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

11 august 2022 - 19:58

Un crescător de bovine din județul Argeș spune că a rămas fără 11 bovine, paguba fiind calculată la circa 80.000 de lei. Animalele erau într-un țarc, pe pășune, supravegheate de un cioban. Crescătorul a anunțat Poliția.

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

11 august 2022 - 10:42

Odată cu noua Politică Agricolă Comună 2023-2027, se schimbă data de referință sau data istorică pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, acordate crescătorilor de bovine. Anul de referință va fi 2018. Deci, de la anul, nu mai este valabilă actuala dată de referință, 31 ianuarie 2013.

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

11 august 2022 - 09:49

Porci neidentificați, fără crotalii, ascunși în hala unei ferme pe care era pus lacătul. Proprietarul fermei a găsit porcii când a vrut să dea în chirie hala.

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

11 august 2022 - 08:24

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Agriculturii să intervină de urgență pentru a salva fermierii români. FACIAS a transmis un comunicat media. 

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

10 august 2022 - 20:36

La inițiativa ministrului Petre Daea, o echipă formată din specialiști ai MADR și ai ASAS, coordonată de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice, anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

10 august 2022 - 17:13

Guvernul a aprobat astăzi, 10 august 2022, Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2022-2023.

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

10 august 2022 - 16:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la alte 10 județe deconturi în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii Programului Tomata. Față de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că, s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66.256.920 milioane lei.

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

10 august 2022 - 16:29

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 10 august 2022, că a început plățile pentru beneficiarii micrograntului de 5.000 euro/fermier. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
academician
|
10. 26, 2021. Tuesday 14:12
Tot respectul dle Neață, am doar o întrebare !!! De ce cât ați fost Dir. Gen. MADR , Dr ANZ , nu ați întreprins toate astea???
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

FlexiTech Agro, fertilizare integrată: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” - Mihaela Radu, director de marketing Naturevo

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii