Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Neață, Asociația Ovine Dacia: Țurcana bate toate rasele, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști!

Publicat: 26 octombrie 2021 - 10:19
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Rasa de ovine Țurcană bate toate rasele de oi la rezistență, profitabilitate, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști, a spus ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Potrivit acestuia, 90% dintre crescători români de oi mizează pe rasa Țurcană. 

"Calitatea, în primul rând în creștere, și calitatea genetică, deci, fără aceste elemente, orice fel de vietate rămâne inferioară. Noi am crescut calitatea genetică a efectivelor, în primul rând, prin potrivirea perechilor cu berbeci extraordinari, berbeci cu o conformație fantastică, cu o dezvoltare corporală de-a dreptul uluitoare, la această rasă (Țurcană n.r.) berbecii să ajungă să aibă 130-140 de kilograme înseamnă foarte mult, dar ăsta e potențialul ei, acolo trebuie să ajungem cu ea și am creat modele.

Eu am mai declarat-o și am spus-o, tot eu am botezat-o regina munților, pentru că e, într-adevăr, regină. O dată e regină pentru că folosește și valorifică toate altitudinile din țara asta. Deci, de la câmpie, din Lunca Dunării și până-n vârful Făgărașului, aproape că nu se deosebește în pășunat, în masivele astea Carpatice înalte, de caprele negre. Acolo ajunge. Copita ei este foarte puternică și se poate implanta foarte bine pe stâncă.

Deci, pe lângă aceasta calitate, de aia e regină, este regină pentru că s-a refăcut după toate dezastrele care au trecut peste ea. Iacătă, după '90, pentru că crescătorii au dorit-o, a crescut la 90%, asta spune foarte mult. De ce e regină? Pentru că a luat pe copitele ei nisipul țării și al Bărăganului și a trecut Marea Neagră, a ajuns în Crimeea, din Crimeea unde sunt denumiri de străzi de ciobani, nu vorbesc prostii, din Mărginimea Sibiului, și a ajuns la limita Caucazului inferior, acolo unde am găsit-o în 1984, în Askania-Nova, unde este un centru puternic de cercetare al fostei Uniuni Sovietice, unde s-a creat Merinosul askanian și toate celelalte de Merinos, și când am ajuns acolo, eram însoțit de o delegație sovietică, trebuia să luăm niște berbeci din rasa Merinos, și eu am făcut o afirmație, care le-a părut surprinzătoare specialiștilor ruși. Am spus, domle, mi se pare un lătrat de câine românește, erau câinii ciobanilor care erau din Mărginime și erau acolo. Am vorbit cu ei, își păstrau limba după atâția ani, erau rămași de pe timpul celui de-al doilea război mondial, ei fiind în transhumanță în acea zonă.

turcana-cop-trei_b

Deci, ăsta e un lucru care m-a marcat fantastic, am văzut oaia asta acolo. Deci, oamenii care n-au renunțat la ea, cu toate că aveau toate tulpinile de Merinos, pe care le-au creat fosta Uniune Sovietică, a păstrat-o. De ce a păstrat-o? Pentru rentabilitatea ei. Are un caracter economic fantastic, bate toate rasele de pe continent.

În condițiile de creștere, puteți să aduceți ce rasă vreți, specializată pentru producție de lapte de carne, dacă o puneți în condițiile de creștere ale ei, aici, nu produc nimic, nu pot să mai trăiască, pe când ea (Țurcana n.r.) trăiește. Asta este calitatea genetică a acestui efectiv. Marea forță de adaptare, marea putere de penetrare a tuturor vicisitudinilor vremii și să nu-i minimalizăm pe cei care-i vedeți acolo la boxe. Ei sunt experți, cei mai mari economiști în viață sunt ciobanii. Ei știu, își fac un plan de afaceri fără să fie sofisticat, știu că din oaia aia trebuie să obțină un miel, trebuie să obțină 20 de kilograme de brânză și mai trebuie să obțină o creștere naturală. Deci, își fac calculele și cu asta trăiesc", a declarat ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Dacia Hunedoara, pentru TVR 2. 

Parteneriatul public-privat între asociațiile de crescători de ovine și stat e de mare importanță, subliniază ing. Gheorghe Neață. 

"Și am mai spus-o, ca să omologăm populațiile astea, eu sigur că am priceperea și toată deschiderea ca să le omologhez, că sunt sufletul meu, dar am nevoie de oamenii de știință pe care-i are Palasul, Institutul (Institutul de Cercetare Ovine Constanța n.r.). Deci, dacă ei vin să facă cu noi un parteneriat pentru cercetare, să avem specialiștii, să dea banii necesari, ca să se poată face cercetările de dimensionare a mărimii efectivelor, a intervalului de generații și așa mai departe, vom avea succes", a adăugat acesta. 

Rasa Țurcană este cea mai numeroasă din ţară, dar şi din Uniunea Europeană, având patru varietăţi crescute la noi, din cele mai vechi timpuri fiind cunoscută sub denumirea de “OAIA BÂRSANĂ“ . Este o rasă mixtă, adică de lapte, lână, pielicele. S- au remarcat varietăţile BĂLĂ, BUCĂLAIE, BREAZA, OACHEŞĂ care vor deveni rase bine diferenţiate şi adaptate la condiţii montane, de deal şi chiar şes. Se pretează la transhumanţă suportând drumuri lungi sub cerul liber chiar şi iarna până la fătări.

Vizualizat: 4304 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

29 noiembrie 2023 - 07:06

În timp ce crescătorii de vaci abia își vând la prețuri de nimic laptele produs în ferme, România importă 60% din laptele de consum, spune fermierul Dimitrie Muscă, Combinatul Agroindustrial Curtici, Arad. Situație e și mai dramatică la producția de carne de porc unde importurile urcă la 80%.

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

28 noiembrie 2023 - 18:40

S-a discutat astăzi la Bruxelles. Directiva DEI (Directiva Emisii Industriale) ar putea pune în pericol fermele de vaci care nu vor avea mijloacele necesare de a investi. Potrivit Euractiv, trei europarlamentari solicită Comisiei să se excludă vacile de la aplicarea acestei directive.

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
academician
|
10. 26, 2021. Tuesday 14:12
Tot respectul dle Neață, am doar o întrebare !!! De ce cât ați fost Dir. Gen. MADR , Dr ANZ , nu ați întreprins toate astea???
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii