Rasa de ovine Țurcană bate toate rasele de oi la rezistență, profitabilitate, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști, a spus ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Potrivit acestuia, 90% dintre crescători români de oi mizează pe rasa Țurcană.
"Calitatea, în primul rând în creștere, și calitatea genetică, deci, fără aceste elemente, orice fel de vietate rămâne inferioară. Noi am crescut calitatea genetică a efectivelor, în primul rând, prin potrivirea perechilor cu berbeci extraordinari, berbeci cu o conformație fantastică, cu o dezvoltare corporală de-a dreptul uluitoare, la această rasă (Țurcană n.r.) berbecii să ajungă să aibă 130-140 de kilograme înseamnă foarte mult, dar ăsta e potențialul ei, acolo trebuie să ajungem cu ea și am creat modele.
Eu am mai declarat-o și am spus-o, tot eu am botezat-o regina munților, pentru că e, într-adevăr, regină. O dată e regină pentru că folosește și valorifică toate altitudinile din țara asta. Deci, de la câmpie, din Lunca Dunării și până-n vârful Făgărașului, aproape că nu se deosebește în pășunat, în masivele astea Carpatice înalte, de caprele negre. Acolo ajunge. Copita ei este foarte puternică și se poate implanta foarte bine pe stâncă.
Deci, pe lângă aceasta calitate, de aia e regină, este regină pentru că s-a refăcut după toate dezastrele care au trecut peste ea. Iacătă, după '90, pentru că crescătorii au dorit-o, a crescut la 90%, asta spune foarte mult. De ce e regină? Pentru că a luat pe copitele ei nisipul țării și al Bărăganului și a trecut Marea Neagră, a ajuns în Crimeea, din Crimeea unde sunt denumiri de străzi de ciobani, nu vorbesc prostii, din Mărginimea Sibiului, și a ajuns la limita Caucazului inferior, acolo unde am găsit-o în 1984, în Askania-Nova, unde este un centru puternic de cercetare al fostei Uniuni Sovietice, unde s-a creat Merinosul askanian și toate celelalte de Merinos, și când am ajuns acolo, eram însoțit de o delegație sovietică, trebuia să luăm niște berbeci din rasa Merinos, și eu am făcut o afirmație, care le-a părut surprinzătoare specialiștilor ruși. Am spus, domle, mi se pare un lătrat de câine românește, erau câinii ciobanilor care erau din Mărginime și erau acolo. Am vorbit cu ei, își păstrau limba după atâția ani, erau rămași de pe timpul celui de-al doilea război mondial, ei fiind în transhumanță în acea zonă.
Deci, ăsta e un lucru care m-a marcat fantastic, am văzut oaia asta acolo. Deci, oamenii care n-au renunțat la ea, cu toate că aveau toate tulpinile de Merinos, pe care le-au creat fosta Uniune Sovietică, a păstrat-o. De ce a păstrat-o? Pentru rentabilitatea ei. Are un caracter economic fantastic, bate toate rasele de pe continent.
În condițiile de creștere, puteți să aduceți ce rasă vreți, specializată pentru producție de lapte de carne, dacă o puneți în condițiile de creștere ale ei, aici, nu produc nimic, nu pot să mai trăiască, pe când ea (Țurcana n.r.) trăiește. Asta este calitatea genetică a acestui efectiv. Marea forță de adaptare, marea putere de penetrare a tuturor vicisitudinilor vremii și să nu-i minimalizăm pe cei care-i vedeți acolo la boxe. Ei sunt experți, cei mai mari economiști în viață sunt ciobanii. Ei știu, își fac un plan de afaceri fără să fie sofisticat, știu că din oaia aia trebuie să obțină un miel, trebuie să obțină 20 de kilograme de brânză și mai trebuie să obțină o creștere naturală. Deci, își fac calculele și cu asta trăiesc", a declarat ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Dacia Hunedoara, pentru TVR 2.
Parteneriatul public-privat între asociațiile de crescători de ovine și stat e de mare importanță, subliniază ing. Gheorghe Neață.
"Și am mai spus-o, ca să omologăm populațiile astea, eu sigur că am priceperea și toată deschiderea ca să le omologhez, că sunt sufletul meu, dar am nevoie de oamenii de știință pe care-i are Palasul, Institutul (Institutul de Cercetare Ovine Constanța n.r.). Deci, dacă ei vin să facă cu noi un parteneriat pentru cercetare, să avem specialiștii, să dea banii necesari, ca să se poată face cercetările de dimensionare a mărimii efectivelor, a intervalului de generații și așa mai departe, vom avea succes", a adăugat acesta.
Rasa Țurcană este cea mai numeroasă din ţară, dar şi din Uniunea Europeană, având patru varietăţi crescute la noi, din cele mai vechi timpuri fiind cunoscută sub denumirea de “OAIA BÂRSANĂ“ . Este o rasă mixtă, adică de lapte, lână, pielicele. S- au remarcat varietăţile BĂLĂ, BUCĂLAIE, BREAZA, OACHEŞĂ care vor deveni rase bine diferenţiate şi adaptate la condiţii montane, de deal şi chiar şes. Se pretează la transhumanţă suportând drumuri lungi sub cerul liber chiar şi iarna până la fătări.