Gheorghe Neață, directorul Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara, unde președinte este Dumitru Andreșoi, cel mai înstărit oier din România, spune că subvenția APIA mare nu se ia colindînd câmpiile și munții cu bățul în mână și turma de oi. Sunt alte căi prin care un crescător poate obține de la APIA o sumă mare pe cap de ovină.
"Nu am ajuns la o perfecțiune a raselor noastre autohtone și m-aș referi aici la Țurcană, dar s-au făcut pași deosebit de importanți în ceea ce privește atât producția de carne, producția de lapte cât și producția de lână, chiar dacă acum este într-un mare impas producția de lână în România, ea va reveni. Zic că o populație care la ora actuală realizează între 250 și 330 de grame, scor mediu zilnic la tineretul mascul supus îngrășării, spune foarte mult, este la limita raselor specializate pentru producția de carne. Avem populații foarte bune de oi care prin selecție dirijată realizează în jur de aproximativ de un litru și jumătate, doi litri de lapte pe zi, cum e cazul la Brează, la varietatea de Brează. O chestiune extraordinară, este la limita de concurență cu rasele specializate, de exemplu Lacaune, etc.
Dacă punem această chestiune și pe condițiile de creștere și exploatare a acestor oi, pentru că cele din rasele specializate sunt supuse unor regimuri, nu preferențiale, dar este o oarecare măsură de concentrate, pe când ele (oile românești n.r.) realizează cu ce le-a lăsat Dumnezeu, cu iarba din pășune. Iacătă, capacități sunt însă ar trebui să fim lăsați să lucrăm în această direcție și să fie sprijinită populația (de ovine n.r.) prin acest sprijin cuplat zootehnic.
Se poate cuplat de producțiile pe care le-am spus, fără niciun fel de problemă. Participă în programele de susținere cei care realizează aceste performanțe. Nu să dăm la o parte tot absolut că vrea cineva să facă o dezbinare și între crescători și între crescători și autorități și la ora actuală nu se știe nimic ceea ce se dorește.
Deci, strategia creșterii oilor trebuie creionată în așa fel încât efectivele să crească, exact cum spunea ministrul agriculturii, la întâlnirea pe care am avut-o cu dumnealui la Indagra.
Că vrea să crească, în următorii ani, numărul de ovine printr-un spor acordat subvențional la mieluțele de reproducție. Asta se poate realiza, se poate da aceste minimusuri pentru mieluțe la nivel de țară, dar nu să condiționezi un sistem de susținere european de această chestiune. Cred că mai trebuie gândită această treabă și trebuie discutată. Avem și acceptul premierului pentru o întâlnire în care să putem să explicăm aceste lucruri, pentru că mie mi se pare puțin decizia luată, așa la mersul la galop să zic așa.
Gheorghe Neață alături de premierul Marcel Ciolacu și ministrul agriculturii Florin Barbu, Indagra 2023. Foto Facebook ministrul agriculturii.
Există acest segment de crescători care nu s-au înscris în registrele genealogice atunci când trebuiau să se înscrie și acum, sigur, că nu sunt de acord cu sistemul de subvenționare pe baza registrelor și a diferențierilor rasiale pe care le coordonează și le concluzionează registrul prin lucrările de selecție.
Nimeni nu-i oprește să deschidă un registru genealogic numai să lucreze. Așa, ca să poți să iei, eu știu, o subvenție substanțială există mai multe căi. Pentru asta trebuie să fie deschiși. Adică, noi, cei care conducem registrele genealogice, am abordat o primă schemă de ameliorare și anume selecția care închide registrele. Dar mai sunt, e hibridarea, nu-i oprește nimeni să facă programe de hibridare, statul să vină să subvenționeze conform programelor realizate. Dar așa ca să stai, decît să iei bățul în mână, să te plimbi cu animalele pe câmpii și pe munți și să zici că ai realizat ceva, nu mai, a trecut momentul ăsta. A trecut acest moment.
În primul rând, pentru ei nu e benefică treaba asta, pentru cei care discută. Pentru că nefăcînd absolut nimic, necontrolînd performanțele de producție, cu toate că ei zic că stăpânesc, că au berbeci, au oi de valoare, nu știu ce. Nu poți să fii în concurență cu Franța, cu Marea Britanie, cu Spania, am dat numai 3 exemple. Deci ei nu realizează că România nu mai este într-o piață închisă, ci este într-o piață deschisă. Calitatea animalelor trebuie să intre în concurență cu ceea ce prezintă cei care vi i-am enumerat succint. Nu mai vorbesc de alte țări care au programele de ameliorare precum programele de zbor de la NASA. Deci sunt lucruri care până le înțeleg ei, mai trece multă vreme.
Probabil că eu, datorită și vârstei biologice, n-oi mai fi, și o să fie alții. Dar, părerea despre ameliorare, niciodată nu o să mi-o schimbe nimeni, eu mi-am propus să desenez bine, să proiectez foarte bine modelul de animal pe care vreau să-l obțin ca să fiu concurent cu cei care vi i-am spus, cu Franța, cu Marea Britanie, cu Spania, cu Italia și așa mai departe," a declarat Gheorghe Neață, director al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara, la Agrostrategia, TVR1.