Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Neață (Asociația Dacia): Ca să iei o subvenție APIA mare pe oaie există alte căi decât plimbatul cu oile pe munți!

Publicat: 07 noiembrie 2023 - 08:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Gheorghe Neață, directorul Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara, unde președinte este Dumitru Andreșoi, cel mai înstărit oier din România, spune că subvenția APIA mare nu se ia colindînd câmpiile și munții cu bățul în mână și turma de oi. Sunt alte căi prin care un crescător poate obține de la APIA o sumă mare pe cap de ovină. 

"Nu am ajuns la o perfecțiune a raselor noastre autohtone și m-aș referi aici la Țurcană, dar s-au făcut pași deosebit de importanțiindagra nata barbu_b în ceea ce privește atât producția de carne, producția de lapte cât și producția de lână, chiar dacă acum este într-un mare impas producția de lână în România, ea va reveni. Zic că o populație care la ora actuală realizează între 250 și 330 de grame, scor mediu zilnic la tineretul mascul supus îngrășării, spune foarte mult, este la limita raselor specializate pentru producția de carne. Avem populații foarte bune de oi care prin selecție dirijată realizează în jur de aproximativ de un litru și jumătate, doi litri de lapte pe zi, cum e cazul la Brează, la varietatea de Brează. O chestiune extraordinară, este la limita de concurență cu rasele specializate, de exemplu Lacaune, etc.

Dacă punem această chestiune și pe condițiile de creștere și exploatare a acestor oi, pentru că cele din rasele specializate sunt supuse unor regimuri, nu preferențiale, dar este o oarecare măsură de concentrate, pe când ele (oile românești n.r.) realizează cu ce le-a lăsat Dumnezeu, cu iarba din pășune. Iacătă, capacități sunt însă ar trebui să fim lăsați să lucrăm în această direcție și să fie sprijinită populația (de ovine n.r.) prin acest sprijin cuplat zootehnic.

Se poate cuplat de producțiile pe care le-am spus, fără niciun fel de problemă. Participă în programele de susținere cei care realizează aceste performanțe. Nu să dăm la o parte tot absolut că vrea cineva să facă o dezbinare și între crescători și între crescători și autorități și la ora actuală nu se știe nimic ceea ce se dorește. 

Deci, strategia creșterii oilor trebuie creionată în așa fel încât efectivele să crească, exact cum spunea ministrul agriculturii, la întâlnirea pe care am avut-o cu dumnealui la Indagra.

Că vrea să crească, în următorii ani, numărul de ovine printr-un spor acordat subvențional la mieluțele de reproducție. Asta se poate realiza, se poate da aceste minimusuri pentru mieluțe la nivel de țară, dar nu să condiționezi un sistem de susținere european de această chestiune. Cred că mai trebuie gândită această treabă și trebuie discutată. Avem și acceptul premierului pentru o întâlnire în care să putem să explicăm aceste lucruri, pentru că mie mi se pare puțin decizia luată, așa la mersul la galop să zic așa.

nata barbu ciolacu_b

Gheorghe Neață alături de premierul Marcel Ciolacu și ministrul agriculturii Florin Barbu, Indagra 2023. Foto Facebook ministrul agriculturii. 

Există acest segment de crescători care nu s-au înscris în registrele genealogice atunci când trebuiau să se înscrie și acum, sigur, că nu sunt de acord cu sistemul de subvenționare pe baza registrelor și a diferențierilor rasiale pe care le coordonează și le concluzionează registrul prin lucrările de selecție.

Nimeni nu-i oprește să deschidă un registru genealogic numai să lucreze. Așa, ca să poți să iei, eu știu, o subvenție substanțială există mai multe căi. Pentru asta trebuie să fie deschiși. Adică, noi, cei care conducem registrele genealogice, am abordat o primă schemă de ameliorare și anume selecția care închide registrele. Dar mai sunt, e hibridarea, nu-i oprește nimeni să facă programe de hibridare, statul să vină să subvenționeze conform programelor realizate. Dar așa ca să stai, decît să iei bățul în mână, să te plimbi cu animalele pe câmpii și pe munți și să zici că ai realizat ceva, nu mai, a trecut momentul ăsta. A trecut acest moment.

În primul rând, pentru ei nu e benefică treaba asta, pentru cei care discută. Pentru că nefăcînd absolut nimic, necontrolînd performanțele de producție, cu toate că ei zic că stăpânesc, că au berbeci, au oi de valoare, nu știu ce. Nu poți să fii în concurență cu Franța, cu Marea Britanie, cu Spania, am dat numai 3 exemple. Deci ei nu realizează că România nu mai este într-o piață închisă, ci este într-o piață deschisă. Calitatea animalelor trebuie să intre în concurență cu ceea ce prezintă cei care vi i-am enumerat succint. Nu mai vorbesc de alte țări care au programele de ameliorare precum programele de zbor de la NASA. Deci sunt lucruri care până le înțeleg ei, mai trece multă vreme.

Probabil că eu, datorită și vârstei biologice, n-oi mai fi, și o să fie alții. Dar, părerea despre ameliorare, niciodată nu o să mi-o schimbe nimeni, eu mi-am propus să desenez bine, să proiectez foarte bine modelul de animal pe care vreau să-l obțin ca să fiu concurent cu cei care vi i-am spus, cu Franța, cu Marea Britanie, cu Spania, cu Italia și așa mai departe," a declarat Gheorghe Neață, director al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara, la Agrostrategia, TVR1.

Vizualizat: 5577 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

05 decembrie 2023 - 19:30

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

05 decembrie 2023 - 13:38

În vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. 

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

05 decembrie 2023 - 12:11

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că lansează din 20 decembrie 2023 sesiunea de depunere proiecte în cadrul Intervenției DR 22 - „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, Plan Național Strategic 2023-2027.

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

05 decembrie 2023 - 11:48

MADR anunță astăzi lansarea Intervenției DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” în data de 20 decembrie 2023 sesiunea de finanțare pentru Intervenția DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” din cadrul PS PAC 2023-2027. 

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

05 decembrie 2023 - 07:43

Apicultorii care vor să beneficieze anul viitor de ajutorul de stat la motorină trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 decembrie 2023 cererea de acord pentru finanțare. Actele de care au nevoie apicultorii pentru acordul de finanțare și pentru cererea de plată.

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

05 decembrie 2023 - 07:08

Produsul din categoria Produse Biologice se adaptează la nevoile de nutriție ale plantelor și contribuie la maximizarea sustenabilă a potențialului recoltei.

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii