Adama
Vinasa Rompak

Mulți fermieri îngenuncheați de seceta de anul trecut! Ce vrea să facă Clubul Fermierilor Români!

Publicat: 23 iunie 2021 - 09:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura europeană şi cea românească sunt acum într-un proces profund de transformare sub influenţa unor programe majore de reformă a Politicii Agricole Comune şi aplicarea noului Pact Ecologic European, susţine Clubul Fermierilor Români, care anunţă că lansează proiectul Concorde.

Potrivit unui comunicat remis marţi Agerpres, aceste provocări se adaugă celor determinate de efectele schimbărilor climatice, criza forţei de muncă, volatilitatea preţurilor, scăderea performanţei capitalurilor şi inputurilor în agricultură, adâncirea inegalităţilor în ponderea veniturilor fermierilor pe lanţul comercial de valorificare a produselor agroalimentare.

"Fermierii performanţi din România trebuie să gestioneze o impredictibilitate crescută în ceea priveşte asigurarea resurselor şi a proceselor în fermă, precum şi pentru valorificarea producţiei. Anul 2020 a fost unul foarte dificil pentru agribusiness-ul românesc, în condiţiile secetei pedologice prelungite şi ale crizei sanitare mondiale determinate de pandemia de COVID-19", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii Clubului Fermierilor Români susţin că a rezultat astfel o creştere neobişnuită a numărului incidentelor contractuale în relaţiile dintre participanţii la circuitul economic specific, cum ar fi executarea necorespunzătoare sau chiar neexecutarea la termen şi/sau în condiţiile convenite a obligaţiilor contractuale asumate.

"Cu această ocazie au revenit în discuţie problemele sistemice care au definit relaţiile dintre fermieri, intermediari, traderi şi industria prelucrătoare de produse agricole în ultimii 30 de ani, marcate adesea de lipsă de încredere, pe fondul căreia, profitând de capacitatea financiară disponibilă, comercianţii din avalul circuitului economic au impus fermierilor, nu de puţine ori, clauze contractuale fără precedent sau chiar abuzive, menite să le protejeze interesele economice, inclusiv cele ale unor pierderi disproporţionate şi nelegitime suferite de fermierii de bună-credinţă", consideră Cezar Iulian Gheorghe, expert analist pentru comerţul cu cereale, Clubul Fermierilor Români.

agricultor-suparat_b

Astfel, lipsa de încredere este amplificată de absenţa informaţiilor permanent actualizate despre părţile contractuale, despre oamenii implicaţi şi despre istoricul şi comportamentul în afaceri al acestora.

Reprezentanţii Clubului Fermierilor Români evidenţiază "selectiv o serie de practici comerciale devenite uzuale în relaţia fermieri - traderi, care au contribuit la stabilirea unor poziţii contractuale inegale pentru fermieri şi au generat riscuri majore concretizate în contextul secetei pedologice din 2020".

Aceştia menţionează clauze prin care se declară şi/sau se recunoaşte, în mod nerealist, o negociere inexistentă a contractului, precum şi constituirea de garanţii personale de către administratorul/directorul fermei, pentru executarea obligaţiilor contractuale asumate de societatea cu răspundere limitată/societatea pe acţiuni, după caz, eludându-se, astfel, răspunderea limitată a acestor participanţi la circuitul economic;

Pe listă se mai află drepturi de apreciere şi decizie unilaterală în beneficiul exclusiv al cumpărătorilor/traderilor, fără vreo posibilitate de control de către fermier sau de mediere/arbitraj de către un terţ independent, inclusiv asupra cantităţii şi calităţii mărfii livrate şi, astfel, a preţului sau chiar a datei de plată. De asemenea, a fost menţionată obligaţia de a plăti penalităţi, despăgubiri sau daune-interese, în cuantumuri arbitrare şi cu desconsiderarea atât a principiilor reparării integrale a prejudiciului şi bunei-credinţe, cât şi a cauzelor exoneratoare de răspundere civilă universal recunoscute.

"În acest context, Clubul Fermierilor Români lansează proiectul Concorde adresat fermierilor din România, prin care urmăreşte stabilirea unui sistem de încredere şi de bune practici comerciale, care să permită consolidarea relaţiilor contractuale în piaţa de agribusiness. Din cauza acestor provocări cu care se confruntă fermierii, Clubul Fermierilor Români consideră necesară stabilirea unui dialog coerent pentru regândirea parteneriatului şi refacerea încrederii fermieri - cumpărători / traderi, pentru asigurarea executării corespunzătoare a obligaţiilor contractuale", a anunţat Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.

Potrivit sursei citate, susţinerea fermierilor pentru Proiectul Concorde va contribui la realizarea unor obiective, care vor fi puse în practică de Clubul Fermierilor Români.

Printre acestea se numără înfiinţarea unui grup de lucru care să preia şi să prelucreze iniţiativele, ideile, opiniile şi sugestiile transmise de fermieri, elaborarea unui ghid de bune practici, crearea unei proceduri de raportare şi verificare a incidentelor în relaţiile contractuale şi elaborarea unui sistem de asigurare a suportului pentru soluţionarea alternativă a disputelor.

Vizualizat: 1027 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii