KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Mulți fermieri îngenuncheați de seceta de anul trecut! Ce vrea să facă Clubul Fermierilor Români!

Publicat: 23 iunie 2021 - 09:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura europeană şi cea românească sunt acum într-un proces profund de transformare sub influenţa unor programe majore de reformă a Politicii Agricole Comune şi aplicarea noului Pact Ecologic European, susţine Clubul Fermierilor Români, care anunţă că lansează proiectul Concorde.

Potrivit unui comunicat remis marţi Agerpres, aceste provocări se adaugă celor determinate de efectele schimbărilor climatice, criza forţei de muncă, volatilitatea preţurilor, scăderea performanţei capitalurilor şi inputurilor în agricultură, adâncirea inegalităţilor în ponderea veniturilor fermierilor pe lanţul comercial de valorificare a produselor agroalimentare.

"Fermierii performanţi din România trebuie să gestioneze o impredictibilitate crescută în ceea priveşte asigurarea resurselor şi a proceselor în fermă, precum şi pentru valorificarea producţiei. Anul 2020 a fost unul foarte dificil pentru agribusiness-ul românesc, în condiţiile secetei pedologice prelungite şi ale crizei sanitare mondiale determinate de pandemia de COVID-19", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii Clubului Fermierilor Români susţin că a rezultat astfel o creştere neobişnuită a numărului incidentelor contractuale în relaţiile dintre participanţii la circuitul economic specific, cum ar fi executarea necorespunzătoare sau chiar neexecutarea la termen şi/sau în condiţiile convenite a obligaţiilor contractuale asumate.

"Cu această ocazie au revenit în discuţie problemele sistemice care au definit relaţiile dintre fermieri, intermediari, traderi şi industria prelucrătoare de produse agricole în ultimii 30 de ani, marcate adesea de lipsă de încredere, pe fondul căreia, profitând de capacitatea financiară disponibilă, comercianţii din avalul circuitului economic au impus fermierilor, nu de puţine ori, clauze contractuale fără precedent sau chiar abuzive, menite să le protejeze interesele economice, inclusiv cele ale unor pierderi disproporţionate şi nelegitime suferite de fermierii de bună-credinţă", consideră Cezar Iulian Gheorghe, expert analist pentru comerţul cu cereale, Clubul Fermierilor Români.

agricultor-suparat_b

Astfel, lipsa de încredere este amplificată de absenţa informaţiilor permanent actualizate despre părţile contractuale, despre oamenii implicaţi şi despre istoricul şi comportamentul în afaceri al acestora.

Reprezentanţii Clubului Fermierilor Români evidenţiază "selectiv o serie de practici comerciale devenite uzuale în relaţia fermieri - traderi, care au contribuit la stabilirea unor poziţii contractuale inegale pentru fermieri şi au generat riscuri majore concretizate în contextul secetei pedologice din 2020".

Aceştia menţionează clauze prin care se declară şi/sau se recunoaşte, în mod nerealist, o negociere inexistentă a contractului, precum şi constituirea de garanţii personale de către administratorul/directorul fermei, pentru executarea obligaţiilor contractuale asumate de societatea cu răspundere limitată/societatea pe acţiuni, după caz, eludându-se, astfel, răspunderea limitată a acestor participanţi la circuitul economic;

Pe listă se mai află drepturi de apreciere şi decizie unilaterală în beneficiul exclusiv al cumpărătorilor/traderilor, fără vreo posibilitate de control de către fermier sau de mediere/arbitraj de către un terţ independent, inclusiv asupra cantităţii şi calităţii mărfii livrate şi, astfel, a preţului sau chiar a datei de plată. De asemenea, a fost menţionată obligaţia de a plăti penalităţi, despăgubiri sau daune-interese, în cuantumuri arbitrare şi cu desconsiderarea atât a principiilor reparării integrale a prejudiciului şi bunei-credinţe, cât şi a cauzelor exoneratoare de răspundere civilă universal recunoscute.

"În acest context, Clubul Fermierilor Români lansează proiectul Concorde adresat fermierilor din România, prin care urmăreşte stabilirea unui sistem de încredere şi de bune practici comerciale, care să permită consolidarea relaţiilor contractuale în piaţa de agribusiness. Din cauza acestor provocări cu care se confruntă fermierii, Clubul Fermierilor Români consideră necesară stabilirea unui dialog coerent pentru regândirea parteneriatului şi refacerea încrederii fermieri - cumpărători / traderi, pentru asigurarea executării corespunzătoare a obligaţiilor contractuale", a anunţat Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.

Potrivit sursei citate, susţinerea fermierilor pentru Proiectul Concorde va contribui la realizarea unor obiective, care vor fi puse în practică de Clubul Fermierilor Români.

Printre acestea se numără înfiinţarea unui grup de lucru care să preia şi să prelucreze iniţiativele, ideile, opiniile şi sugestiile transmise de fermieri, elaborarea unui ghid de bune practici, crearea unei proceduri de raportare şi verificare a incidentelor în relaţiile contractuale şi elaborarea unui sistem de asigurare a suportului pentru soluţionarea alternativă a disputelor.

Vizualizat: 648 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

01 decembrie 2021 - 17:09

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat luni că a cumpărat 600.000 de tone de grâu din România, Rusia şi Ucraina, cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, transmite Reuters.

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

01 decembrie 2021 - 16:39

Trăim vremuri în care ne pierdem încrederea în cei care ne conduc, atât la nivel local cât și mai sus, pentru că nu fac mare lucru. În Barcani, Covasna primarul Nicolae Pastor, tânăr crescător de animale, în vârstă de 32 de ani, își dă silința să demonstreze că regula are excepții. E tânăr, e independent, școlit și muncește cât e ziua de mare. Rezultatele se văd la tot pasul!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

01 decembrie 2021 - 07:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe din data de 2 decembrie 2021 plata finală a subvențiilor agricole aferente acestui an. Termenul limită de achitare a plăților către fermieri, crescători de animale este 30 iunie 2022. Pe lângă plata finală a subvențiilor aferente acestui an, APIA va demara în decembrie și plata unor ajutoare de minimis.

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

01 decembrie 2021 - 06:59

"În Ministerul Agriculturii se va lucra pe bază de indicatori de rezultat, cu termene și calendare de implementare pentru fiecare program." A dat ordin ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

01 decembrie 2021 - 06:18

Astăzi este ziua noastră națională, zi în care toți românii, indiferent în cel colț al lumii s-ar afla, sunt cu gândul și sufletul acasă.

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

30 noiembrie 2021 - 19:25

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

În gară

În gară
Doi ardeleni în gară, la ghişeul de bilete: Detalii