De astăzi, 10 mai 2021, începe recensământul general agricol, demararea acțiunii a fost marcată printr-o conferință de presă susținută la Ministerul Agriculturii, fiind prezenți, alături de ministrul agriculturii, și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale. Ministrul Adrian Oros a declarat că rezultatele vor arăta dacă numărul de animale se suprapune pe bazele de date deja existente, suprafața agricolă, numărul de ferme, etc.
Rezultatele recensământului vor sta la baza definitivării Programului Național Strategic 2023-2027. În funcție de datele furnizate de recensământul agricol vor fi stabilite ajutoarele din agricultură, noi strategii.
"Vom avea o imagine mai exhaustivă în ceea ce privește modul de deținere a terenului, de utilizare a terenului, numărul de animale, numărul de oameni care activează în agricultură, dinamica acestor cifre și vom putea construi strategii în viitor. Sigur că aici nu suntem singuri, suntem împreună cu Institutul Național de Statistică, cu Ministerul Afacerilor Interne și cu structurile teritoriale al acestora, iar suportul tehnic este asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale. S-au depășit etapele pregătitoare în care au fost stabiliți recenzorii, cei doi șefi, au fost recrutați și oameni care nu lucrau în structurile noastre, pentru această activitate, tot personalul a fost instruit astfel încât să avem o activitate cât mai bună, cât mai corectă și să respectăm toate măsurile impuse de evoluția Covid 19. (...)
Noi avem în fiecare an în funcție de acele cereri unice de plată care se depun la APIA avem o bază de date cu numărul de exploatații și cu suprafața pentru care s-a depus cererea unică de plată, dar știm cu toții că numărul de exploatații este mai mare unde se face o agricultură de subzistență și suprafața agricolă exploatată este mai mare decât cea pentru care se depun acest cereri unice de plată. De asemenea, vrem să verificăm și dacă rezultatele acestui recensământ se suprapun cât mai fidel cu bazele de date în ceea ce privește animalele, pentru că și aici, fermierii, nu toți depun acele cereri unice de plată sau acele cereri pentru subvenții pentru animale.
sursa foto: Bună Ziua, Iași
Așteptăm finalizarea acestui recensământ, pentru că la finele anului viitor trebuie să definitivăm Programul Național Strategic pentru perioada 2023-2027, știut fiind faptul că pentru 2021-2022 avem o perioadă de tranziție unde programele sunt pregătite și o să le lansăm în săptămânile următoare", a declarat astăzi ministrul agriculturii, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MADR.
Recensământul general agricol se desfășoară în perioada 10 mai - 31 iulie 2021. În ianuarie 2022, vor fi validate rezultatele finale ale recensământului general agricol.