Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.
Ministrul agriculturii a anunțat la Oradea, unde s-a aflat vineri, 30 iulie, într-o vizită de lucru, că programul de ajutor pentru tinerii fermieri români din diaspora va continua și anul acesta până la epuizarea celor 20 de milioane de euro alocate anul trecut când a fost lansată sesiunea pentru proiecte. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a acceptat doar 160 de proiecte depuse de tinerii care au dorit să-și înființeze o fermă în România după ce au muncit prin străinătate. Suma maximă de care beneficiază cei 160 este de 50.000 de euro/fermier cu condiția să se instaleze ca șefi de exploatație agricolă.
"Anul trecut, programul de instalare a tânărului fermier, care avea alocate 43 de milioane de euro, l-am splitat în două, dar cu aceleași reguli, doar că am pus o sumă distinctă pentru tinerii fermieri, pentru beneficiarii programului care lucrau în diaspora. De ce? Eu am considerat că sunt foarte mulți tineri fermieri, tineri fermieri înseamnă până-n 40 de ani, care, lucrînd în agricultura altor state, au căpătat o experiență suficientă și dacă doresc, pe de o parte, dacă au gospodării mai mici ale bunicilor, ale părinților, că asta înseamnă tânărul fermier, să preiei niște gospodării mai mici de la cei de dinainte și să le consolidezi, să intri în acest program tânărul fermier, și am făcut un program distinct pentru ei.
Anul trecut, au fost puțini aplicanți, pentru că au fost acele rstricții de circulație și a fost foarte greu să-și facă rost de niște documente, pentru că noi recunoșteam inclusiv documentul prin care se atesta că au lucrat minim 3 luni la o fermă. Sigur, contează foarte mult și au punctaj mai mare cei cu studii superioare de specialitate, cu studii liceale, cursuri de formare, dar și experiența la locul de muncă este recunoascută. Diferența o face școala, trebuie cumva să plătim școala, altfel dacă nu am face această diferență, nimeni nu ar mai merge la școală. Acum sunt vreo 160 de aplicanți care au câștigat acest program, noi o să continuăm programul până la epuizarea celor 20 de milioane de euro, dar și din 2023 programul de instalare a tânărului fermier va avea o componentă separată pentru diaspora", a spus șeful MADR.
Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, suma maximă pe care o poate obține un tânăr care se instalează ca șef de exploatație agricolă este de 70.000 de euro. Submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta națională, va fi lansată, potrivit declarației ministrului agriculturii, în cea de-a doua jumătate a lunii august. Alocarea totală pentru această sesiune este de 100 de milioane de euro.