CUM SE IAU SUBVENȚIILE APIA FĂRĂ EFORT! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a dezvăluit că sunt mulți care încasează subvențiile agricole de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) fără să lucreze pământul. Șeful MADR a explicat care este practica prin care subvențiile nu ajung la fermierii activi, ajung la cei de canapea.
Mulţi fermieri lucrează ilegal suprafeţele altor proprietari de terenuri agricole, proprietari care încasează subvenţiile agricole de la APIA, iar plata pentru arendă nu este trecută la vedere în contractele de arendă, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Bucharest Food Summit, eveniment desfășurat săptămâna trecută în București.
"Mulţi fermieri lucrează şi suprafeţele altora, care depun cererile unice de plată, şi pe lângă faptul că le plătesc o arendă nu la vedere, sunt obligaţi să lucreze şi ilegal, pentru că ei cheltuie mult mai mult şi pe acele suprafeţe, dar nu le pot prinde în contabilitate. Sunt lucruri delicate, dar care trebuie spuse. Eu spun lucrurile aşa cum le cred, nu spun numai lucrurile care dau bine, pentru că sunt lucruri corecte şi dacă le tot ascundem sub preş n-o să rezolvăm nimic, peste 7 ani o să vină alt ministru aici şi veţi constata că sunt aceleaşi probleme. Sunt două-trei probleme grave, care trebuie scoase de sub preş, rezolvate, iar celelalte mărunte vin după ele", a explicat ministrul Adrian Oros.
Adrian Oros a spus și care sunt soluțiile pentru a nu le mai permite celor care nu lucrează pământul să beneficieze de subvenții.
"Sunt două soluţii (pentru completarea bazelor de date privind producţia agricolă, n.r.). Cea care trebuia să vină din mediul asociativ, sau cea impusă, încât Ministerul să vină şi să spună (proprietarilor de teren agricol, n.r.) : 'Eşti beneficiar de subvenţie? Nu-ţi dau subvenţia decât dacă îmi demonstrezi că tu lucrezi pământul'. Ştim cu toţii ce povestim: astăzi foarte multă lume care depune cererea unică la (APIA, n.r.) este proprietar, iar cei care lucrează pământul sunt alţii, iar de multe ori nu există un contract de arendă corect, prin care proprietarul să încaseze o arendă rezonabilă, iar cel care lucrează terenul să poată să încaseze subvenţia şi să poată să-şi descarce toate cheltuielile pe toată suprafaţa", a afirmat Adrian Oros, în cadrul întâlnirii la care au participat mai mulţi fermieri români.