ÎN ROMÂNIA, VÂNĂTOAREA DE SUBVENȚII A LUAT AMPLOARE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că va schimba paradigma, modelul, în acest an pentru a-i împiedica pe vânătorii de subvenții să ia banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ministrul a spus pe șleau că sunt asociații profesionale ale fermierilor care-i ajută pe acești vânători de subvenții să ajungă la bani, în dezavantajul adevăraților fermieri și crescători de animale.
Ministrul agriculturii a declarat că sunt negociate cu asociațiile fermierilor și crescătorilor de animale subvențiile care vor fi acordate în agricultura din România, atât pentru cei doi ani de tranziție, 2021-2022, cât și pentru noua Politică Agricolă Comună 2023-2027. Pentru anii de tranziție, rămân cam aceleași scheme de plată pentru fermieri însă se discută cu asociațiile distribuirea sumelor, sectoarele din agricultură care trebuie ajutate, etc. Șeful de la Agricultură a subliniat că fermierii români sunt divizați, că există prea puține asociații puternice, care să le reprezinte cu adevărat interesele tuturor fermierilor, nu doar unei părți.
Am făcut multe întâlniri în teritoriu, în aer liber, și cu diverse categorii de fermieri și-n diverse zone ale țării. Noi, în mare, cam știm care este părerea fermierilor, am discutat împreună și analiza nevoilor și analiza SWOT, iar acum, când o să venim cu programul pe tranziție, iar o să-l mai discutăm încă o dată cu asociațiile. Iar Programul Național Strategic (PNS), înainte de a-l trimite în forma finală (la Comisia Europeană n.r.), iarăși o să-l mai discutăm. Deci, fiecare parte din Program a fost discutată de nenumărate ori cu anumite sectoare de activitate și cu diverse asociații din acele sectoare de activitate.
Sigur că și eu mi-aș dori ca pentru fiecare sector de activitate să fie o singură asociație puternică, asta ar fi, în primul rând, în beneficiul acelui domeniu, pentru că ar crește puterea de negociere și între ei, dar și față de administrație, față de minister, or dacă ei sunt foarte divizați, în unele situații, pentru că sunt și asociații puternice, și succesul negocierilor nu este întotdeauna cel pe care-l așteaptă. Dar, aici, eu tot timpul am spus, de fiecare dată când am început o discuție cu asociațiile, am spus un lucru, și asta trebuie să fie lumea conștientă, noi de la Ministerul Agriculturii, noi nu avem dreptul să fim subiectivi.
Noi, aici, trebuie într-un mod cât mai echilibrat și cât mai obiectiv, resursele care sunt de la bugetul național și cele din bani europeni să le repartizăm cât mai echilibrat, cât mai echidistant, în toate domeniile de activitate din agricultură și industria alimentară, în toate zonele din țară, dar, în același timp, ținînd cont și de niște nevoi și de niște analize pe care le avem, și de aceea, aceste nevoi și analize trebuie să le discutăm cu fiecare sector în parte, altfel va fi un concurs.
Eu, dacă mă duc, de exemplu, în zona montană, sunt întrebat frecvent de ce vorbesc atât de mult despre irigații, despre apă și despre orice ajutor dat pentru cultura mare. Pentru că ei se consideră nedreptățiți acolo în zona montană. Dacă mă duc în zona de sud, cei de acolo mă întreabă, sigur, legat de prioritățile pe care le are fiecare. Și aici, noi trebuie să ne retragem cumva din acest subiectivism și să încercăm să fim cât mai echilibrați. Or, de aceea, după ce discutăm cu fiecare domeniu în parte, cu cifrele pe masă, cu analiza nevoilor pe masă, pentru că este în consultare de luni de zile această analiză a nevoilor, vom defntiva și programul acesta scurt pe doi ani de zile, dar și Programul Național Strategic. Oricum, trebuie să-l trecem în final prin Comitetul de monitorizare unde sunt reprezentate toate categoriile de asociații.
Cu siguranță, nu toată lumea o să fie mulțumită, pentru că, repet, există un anumit subiectivism și o anumită prioritizare pentru fiecare zonă sau domeniu, dar important este că cea mai mare parte dintre reprezentanții acestor fermieri și agricultori să fie mulțumiți, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru o emisiune online Profitul agricol.
Ministrul Oros a adăugat că va schimba foaia, cum se spune, din acest an. El a dezvăluit, fără ocolișuri, că sunt asociații ale fermierilor români care-i ajută pe vânătorii de subvenții APIA să ia banii.
Și-n acest an, o să fie unele asociații care nu o să fie mulțumite, nu înseamnă că nu vom discuta, dar rezultatele discuțiilor nu vor fi mulțumitoare, mai ales pentru aceele asociații care, în timp, au contribuit la ceea ce noi discutam înainte, la sprijinul unor vânători de subvenții. Cu siguranță că acele asociații, pentru că sunt organizați în asociații, nu vor fi mulțumite. Pentru că noi, anul acesta, vom schimba paradigma (modelul n.r.), tocmai pentru ca vânătorii de subvenții să ajungă cât mai greu la subvenții. Nu vom putea elimina în totalitate acest fenomen, pentru că este la nivel european, dar, în opinia mea, în România este îngrijorătoare dimensiunea acestei vânări. Și atunci, cu siguranță, vor fi asociații și vă spun de acum, care, în continuare, vor fi supărate, dar noi trebuie să mergem înainte. Asta-i viața, a avertizat șeful de la Agricultură.