Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele
"Trecem printr-o perioadă cu fenomene meteo imprevizibile și știu ce înseamnă să îți pierzi recoltele pe care le-ai îngrijit cu sudoare și în care ai investit bani!
Astfel, fermierii au la dispoziție 31,2 de milioane de euro sprijin direct pentru a-și proteja exploatațiile agricole de aproape orice risc legat de intemperii, boli și catastrofe naturale prin submăsura 17.1, asigurând 70% din valoarea polițelor încheiate.
O oportunitate foarte bună pentru a fi protejați de pierderile cauzate de o climă din ce în ce mai imprevizibilă.
Sesiunea pentru acestă submăsură se desfășoară în perioada 28 iulie – 31 octombrie 2021", a scris ministrul Oros pe pagina sa Facebook.
Potrivit Ghidului AFIR, pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 17.1, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:
să fie fermier activ
Solicitantul trebuie să fie „fermier activ” în anul pentru care solicită sprijinul pe submăsura 17.1.
să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscuri prevăzute de sub-măsură și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.
Fermierul are obligația de a prezenta la Cererea de finanțare dovada plății a cel puțin 50% din valoarea totală a primei de asigurare aferentă Contractului de asigurare care face obiectul Cererii de finanțare.
Fermierul care solicită finanțare prin sM 17.1 în cadrul unei sesiuni trebuie să depună un singur contract de asigurare în cadrul unei Cereri de finanțare. Contractul de asigurare trebuie să fie încheiat pentru cel puțin o cultură/ plantație/ specie și pentru cel puțin unul din riscurile eligibile.
Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare se regăsesc definite cu caracter general în Anexa nr. 5, acestea fiind:
•Fenomene climatice nefavorabile, respectiv:
- seceta;
- arșița;
- inundațiile;
- grindina;
- înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară);
- ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată;
- furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.
•Infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare.
Boli ale animalelor conform prevederilor art. 37 din Regulamentul nr. 1305/ 2013, cu modificările și completările ulterioare și care nu fac obiectul despăgubirilor prin alte programe cu finanțare europeană sau națională, care se regăsesc în Anexa nr. 5, respectiv:
- tuberculoza bovină;
- bruceloza bovină;
- bruceloza ovină și caprină (B. melitensis);
- boala veziculoasă a porcului;
- antraxul;
- pleuropneumonia contagioasă bovină;
- echinococoza;
- campilobacterioza;
- listerioza;
- trichineloza;
- Escherichia coli verotoxigenă (E. coli);
- pesta micilor rumegătoare;
- variola ovină;
- variola caprine;
- dermatoza nodulară contagioasă.
Nu se poate acorda sprijin în cadrul sM 17.1 în cazul efectivelor de animale asigurate pentru bolile menționate în Anexa nr. 5 și care au făcut obiectul despăgubirilor/ co-finanțării prin alte programe cu finanțare europeană sau națională. MAI MULTE DETALII AICI!