Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

MINISTRUL OROS: O SĂ RETRAG ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ!

Publicat: 23 februarie 2021 - 22:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANUNȚ FĂCUT ÎN ACEASTĂ SEARĂ! O să retrag ordinul pentru că este în dezbatere publică, a anunțat în această seară ministrul agriculturii Adrian Oros, referindu-se la Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești. Șeful MADR a spus că a vrut doar să provoace o discuție cu acest Ordin pentru ca instituțiile care au atribuții în dimensionarea fermelor de porci, fiscalizarea lor, urmărirea mișcării animalelor, stoparea pestei porcine africane să-și facă treaba.

În primul rând, Ordinul despre care povestim este un proiect de Ordin, nu are niciun efect. Am vrut doar să provoc o discuție legată de problema creșterii porcului în România și de problema pestei porcine africane care este o problemă pe care nu vrea lumea să o abordeze, mai ales de când a apărut Covidul, deși este o problemă asemănătoare Covidului.

Apoi, în vigoare este Ordinul domnului Daea, Ordinul 538 care conține exact aceleași prevederi, că se pot crește pentru consum propriu doar 5 porci în gospodărie. Deci, Ordinul acesta este în vigoare, Ordinul 538, care, efect a avut zero, nu s-a întâmplat nimic, nici cu relansarea creșterii porcului în România, nici cu stoparea pestei porcine. Eu vă dau niște cifre care ar trebui să-i îngrijoreze pe toți, și pe crescătorii mari și pe crescătorii mici atunci când vorbesc, dar și pe cei din media care mă întreabă câteodată îngrijorați ce se întâmplă cu porcul românesc, că noi producem în țară doar 25% din consum. Dar aceiași oameni din media mă întreabă, în săptămâna următoare, îngrijorați, ce facem cu porcul din gospodării.

Adică, ei abordează tema în mod populist, doar în funcție de curentul care trece în săptămâna respectivă în media, să zic așa. Atunci vă spun ce s-a întâmplat. Pesta porcină africană a făcut să ucidem 740.000 de capete de porc, despăgubirile au fost 600 de milioane de lei până acum, deficitul balanței comerciale pe porc, adică cât pierdem noi, în fiecare an, ca țară, cumpărând porc din afară e 621 milioane euro.

Suntem în situația următoare, avem o capacitate de cazare la porcul gras de 3,6 milioane, ocupat este doar 982.701 locuri. De ce? Toate acele ferme au fost falimentate. Noi, ca stat, din bugetul de stat, din banii tuturor, am plătit despăgubiri, fermierii aceia au fost falimentați și noi producem doar 25% din carnea pe care o consumăm. Se pune întrebarea cine, ce trebuie să facă. Toată lumea, inclusiv media și crescătorii îl întreabă pe ministrul agriculturii. Și eu acum o să vă demonstrez în 5 minute că am provocat această discuție chiar cu riscul de a-mi atrage imagine negativă, dar nu am nicio atribuție. Dar lumea nu știe, pentru că nu se informează, e cel mai comod să pui întrebări fără nicio logică.

Criteriile de biosecuritate le stabilește ANSVSA, care nu are treabă cu ministrul agriculturii, rspectarea normelor de biosecuritate le face ANSVSA și Poliția, MAI, ca și-n Covid, nu are treabă Ministerul Agriculturii. Problema gestionării mistreților este la Ministerul Mediului, nu are treabă ministrul agriculturii, dar tot eu sunt întrebat de problema mistreților. Modul de comercializare, cine fiscalizează, de la ce număr de porci fiscalizează, ce se întâmplă cu traficul la negru a acestor porci răspunde ANAF, Ministerul Finanțelor. Toată lumea, în schimb, îl întreabă pe ministrul agriculturii.

Ministrul agriculturii în acest subiect legat de dimensiunea economică a fermelor nu are nicio atribuție, cum se fiscalizează porcul, de la ce număr se consideră fermă de subzistență sau peste ce număr este fermă comercială, nu are nicio atribuție, legat de gestionarea PPA nu are nicio atribuție, legat de gestionarea mistreților nu are nicio atribuție. Dar toată lumea s-a obișnuit să întrebe Ministerul Agriculturii și atunci am avut curajul să propun acest proiect de ordin care nu are niciun efect doar să aduc în dezbatere publică și să-i fac pe cei care sunt responsabili să ia măsuri, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în seara aceasta, la Agro TV.

Ministrul Oros a adăugat că va retrage Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești.

Noi, Ministerul Agriculturii, avem o singură atribuție, să dăm subvenții celor care respectă legea, asta e treaba Ministerului Agriculturii. Eu cred că am reușit să provoc o discuție, să-i lămuresc pe cei pe care-i interesează. Pe cei care nu-i interesează, o să mă întrebe în continuare, de ce nu respectă măsuri de biosecuritate crescătorul mic, de ce mistreții se plimbă prin pădure liberi, deși nu e treaba mea, cine ar trebui să controleze circulația porcilor domestici sau cine ar trebui să fiscalizeze. Nu e treaba Ministerului Agriculturii. Treaba Ministerului Agriculturii este să încurajeze prin scheme de sprijin, din bani europeni și bani naționali, pe cei care lucrează corect și respectă legile pe care le monitorizează alții.

Și eu cred că cu subiectul acesta al porcilor, eu am să retrag ordinul pentru că este în dezbatere, nu este treaba mea, cei care au treabă să-și facă treaba și eu o să vin în sprijin, să-i ajut pe crescătorii care respectă regulile făcute de cei care trebuie să le facă, a mai spus Oros.

Vizualizat: 9835 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii