KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

MINISTRUL OROS: O SĂ RETRAG ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ!

Publicat: 23 februarie 2021 - 22:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANUNȚ FĂCUT ÎN ACEASTĂ SEARĂ! O să retrag ordinul pentru că este în dezbatere publică, a anunțat în această seară ministrul agriculturii Adrian Oros, referindu-se la Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești. Șeful MADR a spus că a vrut doar să provoace o discuție cu acest Ordin pentru ca instituțiile care au atribuții în dimensionarea fermelor de porci, fiscalizarea lor, urmărirea mișcării animalelor, stoparea pestei porcine africane să-și facă treaba.

În primul rând, Ordinul despre care povestim este un proiect de Ordin, nu are niciun efect. Am vrut doar să provoc o discuție legată de problema creșterii porcului în România și de problema pestei porcine africane care este o problemă pe care nu vrea lumea să o abordeze, mai ales de când a apărut Covidul, deși este o problemă asemănătoare Covidului.

Apoi, în vigoare este Ordinul domnului Daea, Ordinul 538 care conține exact aceleași prevederi, că se pot crește pentru consum propriu doar 5 porci în gospodărie. Deci, Ordinul acesta este în vigoare, Ordinul 538, care, efect a avut zero, nu s-a întâmplat nimic, nici cu relansarea creșterii porcului în România, nici cu stoparea pestei porcine. Eu vă dau niște cifre care ar trebui să-i îngrijoreze pe toți, și pe crescătorii mari și pe crescătorii mici atunci când vorbesc, dar și pe cei din media care mă întreabă câteodată îngrijorați ce se întâmplă cu porcul românesc, că noi producem în țară doar 25% din consum. Dar aceiași oameni din media mă întreabă, în săptămâna următoare, îngrijorați, ce facem cu porcul din gospodării.

Adică, ei abordează tema în mod populist, doar în funcție de curentul care trece în săptămâna respectivă în media, să zic așa. Atunci vă spun ce s-a întâmplat. Pesta porcină africană a făcut să ucidem 740.000 de capete de porc, despăgubirile au fost 600 de milioane de lei până acum, deficitul balanței comerciale pe porc, adică cât pierdem noi, în fiecare an, ca țară, cumpărând porc din afară e 621 milioane euro.

Suntem în situația următoare, avem o capacitate de cazare la porcul gras de 3,6 milioane, ocupat este doar 982.701 locuri. De ce? Toate acele ferme au fost falimentate. Noi, ca stat, din bugetul de stat, din banii tuturor, am plătit despăgubiri, fermierii aceia au fost falimentați și noi producem doar 25% din carnea pe care o consumăm. Se pune întrebarea cine, ce trebuie să facă. Toată lumea, inclusiv media și crescătorii îl întreabă pe ministrul agriculturii. Și eu acum o să vă demonstrez în 5 minute că am provocat această discuție chiar cu riscul de a-mi atrage imagine negativă, dar nu am nicio atribuție. Dar lumea nu știe, pentru că nu se informează, e cel mai comod să pui întrebări fără nicio logică.

Criteriile de biosecuritate le stabilește ANSVSA, care nu are treabă cu ministrul agriculturii, rspectarea normelor de biosecuritate le face ANSVSA și Poliția, MAI, ca și-n Covid, nu are treabă Ministerul Agriculturii. Problema gestionării mistreților este la Ministerul Mediului, nu are treabă ministrul agriculturii, dar tot eu sunt întrebat de problema mistreților. Modul de comercializare, cine fiscalizează, de la ce număr de porci fiscalizează, ce se întâmplă cu traficul la negru a acestor porci răspunde ANAF, Ministerul Finanțelor. Toată lumea, în schimb, îl întreabă pe ministrul agriculturii.

Ministrul agriculturii în acest subiect legat de dimensiunea economică a fermelor nu are nicio atribuție, cum se fiscalizează porcul, de la ce număr se consideră fermă de subzistență sau peste ce număr este fermă comercială, nu are nicio atribuție, legat de gestionarea PPA nu are nicio atribuție, legat de gestionarea mistreților nu are nicio atribuție. Dar toată lumea s-a obișnuit să întrebe Ministerul Agriculturii și atunci am avut curajul să propun acest proiect de ordin care nu are niciun efect doar să aduc în dezbatere publică și să-i fac pe cei care sunt responsabili să ia măsuri, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în seara aceasta, la Agro TV.

Ministrul Oros a adăugat că va retrage Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești.

Noi, Ministerul Agriculturii, avem o singură atribuție, să dăm subvenții celor care respectă legea, asta e treaba Ministerului Agriculturii. Eu cred că am reușit să provoc o discuție, să-i lămuresc pe cei pe care-i interesează. Pe cei care nu-i interesează, o să mă întrebe în continuare, de ce nu respectă măsuri de biosecuritate crescătorul mic, de ce mistreții se plimbă prin pădure liberi, deși nu e treaba mea, cine ar trebui să controleze circulația porcilor domestici sau cine ar trebui să fiscalizeze. Nu e treaba Ministerului Agriculturii. Treaba Ministerului Agriculturii este să încurajeze prin scheme de sprijin, din bani europeni și bani naționali, pe cei care lucrează corect și respectă legile pe care le monitorizează alții.

Și eu cred că cu subiectul acesta al porcilor, eu am să retrag ordinul pentru că este în dezbatere, nu este treaba mea, cei care au treabă să-și facă treaba și eu o să vin în sprijin, să-i ajut pe crescătorii care respectă regulile făcute de cei care trebuie să le facă, a mai spus Oros.

Vizualizat: 9226 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

14 iunie 2021 - 16:47

Crescătorii de bovine ne întreabă dacă se mai aude ceva de ajutorul Covid la bovine. Proiectul de ordonanță de urgență care instituie acest ajutor a fost publicat pe site-ul MADR în 21 aprilie 2021. Ministrul agriculturii a anunțat săptămâna trecută că speră ca ordonanța să fie aprobată de Guvern în această săptămână.

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

14 iunie 2021 - 11:23

Cuantumurile plăților directe care urmează să fie acordate fermierilor în cadrul schemelor de sprijin și care depășesc 2 000 EUR pentru o cerere de ajutor depusă pentru anul calendaristic 2021 se reduc cu o rată de ajustare de 1,658907 %, precizează Comisia Europeană în Regulamentul (UE) din 11 iunie 2021 de stabilire a ratei de ajustare a plăților directe în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului pentru anul calendaristic 2021.

Comunicat APIA de astăzi!

Comunicat APIA de astăzi!

14 iunie 2021 - 10:13

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 11 iunie 2021 s-a încheiat Campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului 2021, inclusiv perioada de depunere cu penalități, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi, 14 iunie, pentru Agroinfo.

Bagi în animal porumb cu 1 leu/kg, vinzi vițelul cu 8-9 lei/kg și ai subvenție de 5 lei!

Bagi în animal porumb cu 1 leu/kg, vinzi vițelul cu 8-9 lei/kg și ai subvenție de 5 lei!

14 iunie 2021 - 08:56

Am dat 50 de lei pe adeverință de la medicul veterinar ca să cer subvenția la APIA pentru vaci și am primit de la APIA 20 de lei subvenție pentru toate cele 4 vaci pe care le am. Nu mi-am scos nici banii de adeverință, de unde să mai scot și hrana pentru animale, i-a scris Maria Bondar ministrului agriculturii, Adrian Oros. Micii fermieri, crescători de animale au nevoie de multă rezistență anul acesta ca să nu renunțe. A explodat prețul la hrana pentru animale, a rămas mic prețul dat de abator, iar subvențiile APIA, de nimic.

Oier mare și exportator: Prețul la maxim la ovinele românești pentru export!

Oier mare și exportator: Prețul la maxim la ovinele românești pentru export!

13 iunie 2021 - 13:21

Prețul la maxim astăzi la ovinele românești pentru export! Spune unul dintre marii fermieri români, Gigică Apostol din comuna Baia, județul Tulcea. Crescătorul de oi adaugă că e și normal ca prețul să fie mare,  furajele sunt foarte scumpe anul acesta, munca la ovine este foarte grea, costurile multe, iar crescătorul trebuie să-și scoată banii peste prețul de producție, altfel merge în pierdere și nu mai are rost să ducă ferma mai departe.

Secretar de stat MADR: Ajutorul național tranzitoriu!

Secretar de stat MADR: Ajutorul național tranzitoriu!

13 iunie 2021 - 11:27

Sumele acordate anul acesta, în contul anului trecut, pentru ajutoarele naționale tranzitorii jignesc fermierul, crescătorul român de animale, spus franc, fără ocolișuri. Este una dintre cele mai mari supărări și dezamăgiri, pentru că ANT-ul este o subvenție populară de care beneficiază numărul cel mai mare de crescători de animale, fermieri.

Comunicat Agra Asigurări: 2,9 milioane ha asigurate și peste 4500 de fermieri asigurați!

Comunicat Agra Asigurări: 2,9 milioane ha asigurate și peste 4500 de fermieri asigurați!

13 iunie 2021 - 10:23

Agra Asigurări, compania care a introdus digitalizarea în sectorul asigurărilor agricole, aniversează 5 ani de activitate în România. Bilanțul acestei perioade indică peste 4500 de fermieri asigurați cu peste 2.9 mil. ha suprafețe cultivate, 4 categorii de produse de asigurare în portofoliu.

Prețuri mai mari pe tona de grâu, rapiță și porumb!

Prețuri mai mari pe tona de grâu, rapiță și porumb!

13 iunie 2021 - 09:44

Preţul grâului la recoltă a trecut de 200 euro/tonă pentru prima dată în ultimii cinci ani. Grâul de panificaţie se vinde cu 217 euro/tonă, rapiţa cu 543 euro/tonă, iar porumbul se negociază cu 269 euro/tonă, preţuri mai mari cu 20-50% faţă de acum cinci ani, scrie Ziarul Financiar.

Anunț secretar de stat MADR: Ajutor APIA, la aprobare săptămâna viitoare în Guvern!

Anunț secretar de stat MADR: Ajutor APIA, la aprobare săptămâna viitoare în Guvern!

13 iunie 2021 - 09:20

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Marius Micu, a anunțat că săptămâna ce urmează, în ședința Guvernului, ar urma să fie aprobat un ajutor financiar așteptat cu nerăbdare de fermieri. Este vorba despre subvenția APIA de 2.000 de euro pentru legumele cultivate în spații protejate. Din păcate, tergiversarea aprobării acestei subvenții a determinat excluderea de pe lista de plată a unei culturi agricole.

Mesajul ministrului Adrian Oros pentru fermierii care-l critică și-i cer demisia!

Mesajul ministrului Adrian Oros pentru fermierii care-l critică și-i cer demisia!

13 iunie 2021 - 08:28

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat, în direct la Agro TV, săptămâna aceasta, ce le răspunde fermierilor, crescătorilor de animale care-l critică și-i cer demisia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Ghinion...

Ghinion...
Un porc se uită la o priză. Detalii