FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

MINISTRUL OROS: O SĂ RETRAG ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ!

Publicat: 23 februarie 2021 - 22:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANUNȚ FĂCUT ÎN ACEASTĂ SEARĂ! O să retrag ordinul pentru că este în dezbatere publică, a anunțat în această seară ministrul agriculturii Adrian Oros, referindu-se la Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești. Șeful MADR a spus că a vrut doar să provoace o discuție cu acest Ordin pentru ca instituțiile care au atribuții în dimensionarea fermelor de porci, fiscalizarea lor, urmărirea mișcării animalelor, stoparea pestei porcine africane să-și facă treaba.

În primul rând, Ordinul despre care povestim este un proiect de Ordin, nu are niciun efect. Am vrut doar să provoc o discuție legată de problema creșterii porcului în România și de problema pestei porcine africane care este o problemă pe care nu vrea lumea să o abordeze, mai ales de când a apărut Covidul, deși este o problemă asemănătoare Covidului.

Apoi, în vigoare este Ordinul domnului Daea, Ordinul 538 care conține exact aceleași prevederi, că se pot crește pentru consum propriu doar 5 porci în gospodărie. Deci, Ordinul acesta este în vigoare, Ordinul 538, care, efect a avut zero, nu s-a întâmplat nimic, nici cu relansarea creșterii porcului în România, nici cu stoparea pestei porcine. Eu vă dau niște cifre care ar trebui să-i îngrijoreze pe toți, și pe crescătorii mari și pe crescătorii mici atunci când vorbesc, dar și pe cei din media care mă întreabă câteodată îngrijorați ce se întâmplă cu porcul românesc, că noi producem în țară doar 25% din consum. Dar aceiași oameni din media mă întreabă, în săptămâna următoare, îngrijorați, ce facem cu porcul din gospodării.

Adică, ei abordează tema în mod populist, doar în funcție de curentul care trece în săptămâna respectivă în media, să zic așa. Atunci vă spun ce s-a întâmplat. Pesta porcină africană a făcut să ucidem 740.000 de capete de porc, despăgubirile au fost 600 de milioane de lei până acum, deficitul balanței comerciale pe porc, adică cât pierdem noi, în fiecare an, ca țară, cumpărând porc din afară e 621 milioane euro.

Suntem în situația următoare, avem o capacitate de cazare la porcul gras de 3,6 milioane, ocupat este doar 982.701 locuri. De ce? Toate acele ferme au fost falimentate. Noi, ca stat, din bugetul de stat, din banii tuturor, am plătit despăgubiri, fermierii aceia au fost falimentați și noi producem doar 25% din carnea pe care o consumăm. Se pune întrebarea cine, ce trebuie să facă. Toată lumea, inclusiv media și crescătorii îl întreabă pe ministrul agriculturii. Și eu acum o să vă demonstrez în 5 minute că am provocat această discuție chiar cu riscul de a-mi atrage imagine negativă, dar nu am nicio atribuție. Dar lumea nu știe, pentru că nu se informează, e cel mai comod să pui întrebări fără nicio logică.

Criteriile de biosecuritate le stabilește ANSVSA, care nu are treabă cu ministrul agriculturii, rspectarea normelor de biosecuritate le face ANSVSA și Poliția, MAI, ca și-n Covid, nu are treabă Ministerul Agriculturii. Problema gestionării mistreților este la Ministerul Mediului, nu are treabă ministrul agriculturii, dar tot eu sunt întrebat de problema mistreților. Modul de comercializare, cine fiscalizează, de la ce număr de porci fiscalizează, ce se întâmplă cu traficul la negru a acestor porci răspunde ANAF, Ministerul Finanțelor. Toată lumea, în schimb, îl întreabă pe ministrul agriculturii.

Ministrul agriculturii în acest subiect legat de dimensiunea economică a fermelor nu are nicio atribuție, cum se fiscalizează porcul, de la ce număr se consideră fermă de subzistență sau peste ce număr este fermă comercială, nu are nicio atribuție, legat de gestionarea PPA nu are nicio atribuție, legat de gestionarea mistreților nu are nicio atribuție. Dar toată lumea s-a obișnuit să întrebe Ministerul Agriculturii și atunci am avut curajul să propun acest proiect de ordin care nu are niciun efect doar să aduc în dezbatere publică și să-i fac pe cei care sunt responsabili să ia măsuri, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în seara aceasta, la Agro TV.

Ministrul Oros a adăugat că va retrage Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești.

Noi, Ministerul Agriculturii, avem o singură atribuție, să dăm subvenții celor care respectă legea, asta e treaba Ministerului Agriculturii. Eu cred că am reușit să provoc o discuție, să-i lămuresc pe cei pe care-i interesează. Pe cei care nu-i interesează, o să mă întrebe în continuare, de ce nu respectă măsuri de biosecuritate crescătorul mic, de ce mistreții se plimbă prin pădure liberi, deși nu e treaba mea, cine ar trebui să controleze circulația porcilor domestici sau cine ar trebui să fiscalizeze. Nu e treaba Ministerului Agriculturii. Treaba Ministerului Agriculturii este să încurajeze prin scheme de sprijin, din bani europeni și bani naționali, pe cei care lucrează corect și respectă legile pe care le monitorizează alții.

Și eu cred că cu subiectul acesta al porcilor, eu am să retrag ordinul pentru că este în dezbatere, nu este treaba mea, cei care au treabă să-și facă treaba și eu o să vin în sprijin, să-i ajut pe crescătorii care respectă regulile făcute de cei care trebuie să le facă, a mai spus Oros.

Vizualizat: 9365 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

23 septembrie 2021 - 22:36

Replici acide de la fermieri pentru ministrul agriculturii Adrian Oros la declarația acestuia că vor fi alocați bani în Planul Național Strategic pentru digitalizarea în agricultură.

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

23 septembrie 2021 - 21:02

Cornel Păduraru a transmis o scrisoare la redacția Agroinfo. Cititorul nostru spune că subvențiile APIA din zootehnie nu mai trebuie plătite la toți crescătorii. Doar celor care furnizează produse precum carne, lapte, brânză către centrele de prelucrare și celor care fac parte din asociații de producători.

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

23 septembrie 2021 - 14:44

Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

23 septembrie 2021 - 09:21

Crescătorul de ovine Theodor Oncioiu din Câmpulung, județul Argeș, spune că urșii s-au mutat în sate, și-au făcut culcuș în grădini și servesc masa în grajd. Cel mai recent atac al sălbăticiunilor a fost în apropiere de localitatea Valea Mare din Argeș. Ursul a devorat un porc, a jupuit un altul de viu și a mutilat botul unui măgar. Când vine comisia să constate atacul și să acorde despăgubiri, crescătorii sunt luați la rost că nu-și păzesc animalele.

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

23 septembrie 2021 - 07:12

Un nou Regulament UE publicat în Jurnalul oficial UE pe 22 septembrie 2021 instituie obligativitatea crescătorilor de animale ale căror ferme sunt în sistem ecologic de a ține registre detaliate privind regimul alimentar al animalelor, perioadele de pășunat, tratamentele veterinare, originea animalelor, intrarea în exploatație sau ieșirea din exploatație.

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

23 septembrie 2021 - 06:21

Un nou Regulament european, REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1691 AL COMISIEI de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele referitoare la ținerea de registre aplicabile operatorilor din sectorul producției ecologice obligă apicultorii să țină registre cu operațiunile efectuate în stupi și o hartă a zonelor utilizate.

Crescător de animale: Am renunțat la oi! Capra este vaca omului sărac!

Crescător de animale: Am renunțat la oi! Capra este vaca omului sărac!

22 septembrie 2021 - 20:33

Un crescător de animale din județul Teleorman a renunțat la ovine, iar acum crește peste 300 de capre. Rasă autohtonă, Carpatina românească. Capra este vaca omului sărac, spune crescătorul. Din turma de capre reușește să-și întrețină familia. Chiar dacă sunt multe necazuri în zootehnia din România, iar subvențiile sunt puține și sumele mici, Tonel Roșu nu se vaietă.

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

22 septembrie 2021 - 18:35

Eveniment! A XXIV-a ediție a Târgului Național AgriCultura își va deschide porțile pe 30 septembrie.

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

22 septembrie 2021 - 16:19

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat, pe pagina oficială de internet www.afir.info, Ghidul solicitantului pentru obținerea sprijinului financiar pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole, mai precis prin submăsura 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Cuantumul ajutorului este de la 600.000 euro/proiect la 1,5 milioane euro/proiect.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. „Până la urmă, am comparat mai multe modele de tractoare cu acelaşi număr de cai putere iar concluzia a fost că cea mai bună soluţie pentru mine este acest Zetor. M-a interesat nu doar preţul de achiziţie, ci şi cât m-ar costa întreţinerea tractorului. Serviciile after-sales sunt foarte importante”, îmi spunea fermierul.

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Nume unic

Nume unic
- Domnisoara, de ce v-ati numit câinele "Boule"? Detalii