Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MINISTRUL OROS: O SĂ RETRAG ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ!

Publicat: 23 februarie 2021 - 22:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANUNȚ FĂCUT ÎN ACEASTĂ SEARĂ! O să retrag ordinul pentru că este în dezbatere publică, a anunțat în această seară ministrul agriculturii Adrian Oros, referindu-se la Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești. Șeful MADR a spus că a vrut doar să provoace o discuție cu acest Ordin pentru ca instituțiile care au atribuții în dimensionarea fermelor de porci, fiscalizarea lor, urmărirea mișcării animalelor, stoparea pestei porcine africane să-și facă treaba.

În primul rând, Ordinul despre care povestim este un proiect de Ordin, nu are niciun efect. Am vrut doar să provoc o discuție legată de problema creșterii porcului în România și de problema pestei porcine africane care este o problemă pe care nu vrea lumea să o abordeze, mai ales de când a apărut Covidul, deși este o problemă asemănătoare Covidului.

Apoi, în vigoare este Ordinul domnului Daea, Ordinul 538 care conține exact aceleași prevederi, că se pot crește pentru consum propriu doar 5 porci în gospodărie. Deci, Ordinul acesta este în vigoare, Ordinul 538, care, efect a avut zero, nu s-a întâmplat nimic, nici cu relansarea creșterii porcului în România, nici cu stoparea pestei porcine. Eu vă dau niște cifre care ar trebui să-i îngrijoreze pe toți, și pe crescătorii mari și pe crescătorii mici atunci când vorbesc, dar și pe cei din media care mă întreabă câteodată îngrijorați ce se întâmplă cu porcul românesc, că noi producem în țară doar 25% din consum. Dar aceiași oameni din media mă întreabă, în săptămâna următoare, îngrijorați, ce facem cu porcul din gospodării.

Adică, ei abordează tema în mod populist, doar în funcție de curentul care trece în săptămâna respectivă în media, să zic așa. Atunci vă spun ce s-a întâmplat. Pesta porcină africană a făcut să ucidem 740.000 de capete de porc, despăgubirile au fost 600 de milioane de lei până acum, deficitul balanței comerciale pe porc, adică cât pierdem noi, în fiecare an, ca țară, cumpărând porc din afară e 621 milioane euro.

Suntem în situația următoare, avem o capacitate de cazare la porcul gras de 3,6 milioane, ocupat este doar 982.701 locuri. De ce? Toate acele ferme au fost falimentate. Noi, ca stat, din bugetul de stat, din banii tuturor, am plătit despăgubiri, fermierii aceia au fost falimentați și noi producem doar 25% din carnea pe care o consumăm. Se pune întrebarea cine, ce trebuie să facă. Toată lumea, inclusiv media și crescătorii îl întreabă pe ministrul agriculturii. Și eu acum o să vă demonstrez în 5 minute că am provocat această discuție chiar cu riscul de a-mi atrage imagine negativă, dar nu am nicio atribuție. Dar lumea nu știe, pentru că nu se informează, e cel mai comod să pui întrebări fără nicio logică.

Criteriile de biosecuritate le stabilește ANSVSA, care nu are treabă cu ministrul agriculturii, rspectarea normelor de biosecuritate le face ANSVSA și Poliția, MAI, ca și-n Covid, nu are treabă Ministerul Agriculturii. Problema gestionării mistreților este la Ministerul Mediului, nu are treabă ministrul agriculturii, dar tot eu sunt întrebat de problema mistreților. Modul de comercializare, cine fiscalizează, de la ce număr de porci fiscalizează, ce se întâmplă cu traficul la negru a acestor porci răspunde ANAF, Ministerul Finanțelor. Toată lumea, în schimb, îl întreabă pe ministrul agriculturii.

Ministrul agriculturii în acest subiect legat de dimensiunea economică a fermelor nu are nicio atribuție, cum se fiscalizează porcul, de la ce număr se consideră fermă de subzistență sau peste ce număr este fermă comercială, nu are nicio atribuție, legat de gestionarea PPA nu are nicio atribuție, legat de gestionarea mistreților nu are nicio atribuție. Dar toată lumea s-a obișnuit să întrebe Ministerul Agriculturii și atunci am avut curajul să propun acest proiect de ordin care nu are niciun efect doar să aduc în dezbatere publică și să-i fac pe cei care sunt responsabili să ia măsuri, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în seara aceasta, la Agro TV.

Ministrul Oros a adăugat că va retrage Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești.

Noi, Ministerul Agriculturii, avem o singură atribuție, să dăm subvenții celor care respectă legea, asta e treaba Ministerului Agriculturii. Eu cred că am reușit să provoc o discuție, să-i lămuresc pe cei pe care-i interesează. Pe cei care nu-i interesează, o să mă întrebe în continuare, de ce nu respectă măsuri de biosecuritate crescătorul mic, de ce mistreții se plimbă prin pădure liberi, deși nu e treaba mea, cine ar trebui să controleze circulația porcilor domestici sau cine ar trebui să fiscalizeze. Nu e treaba Ministerului Agriculturii. Treaba Ministerului Agriculturii este să încurajeze prin scheme de sprijin, din bani europeni și bani naționali, pe cei care lucrează corect și respectă legile pe care le monitorizează alții.

Și eu cred că cu subiectul acesta al porcilor, eu am să retrag ordinul pentru că este în dezbatere, nu este treaba mea, cei care au treabă să-și facă treaba și eu o să vin în sprijin, să-i ajut pe crescătorii care respectă regulile făcute de cei care trebuie să le facă, a mai spus Oros.

Vizualizat: 7676 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

REȚEA DE ABATOARE pentru REDUCEREA TRANSPORTULUI DE ANIMALE VII!

REȚEA DE ABATOARE pentru REDUCEREA TRANSPORTULUI DE ANIMALE VII!

27 februarie 2021 - 10:50

BUNĂSTAREA ANIMALELOR. Dezvoltarea unei rețele consolidate de abatoare ar contribui decisiv la reducerea transportului de animale vii, mai ales în interiorul UE! Este convins europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

EURODEPUTAT BUDA: CREȘTE AJUTORUL PENTRU APICULTORI!

EURODEPUTAT BUDA: CREȘTE AJUTORUL PENTRU APICULTORI!

27 februarie 2021 - 10:32

VEȘTI BRUXELLES. Apicultorii vor beneficia de o creștere a finanțării prin fonduri europene, de la 40 de milioane EUR/an la 60 de milioane EUR/an! A anunțat europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook.

SUBVENȚII APIA 2021: SCHEMA PENTRU MICII FERMIERI!

SUBVENȚII APIA 2021: SCHEMA PENTRU MICII FERMIERI!

27 februarie 2021 - 10:03

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Fermierii care beneficiază de la APIA schema simplificată pentru micii fermieri, în anii 2021 și 2022, și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceștia sunt stabilite de Ordonanța de Urgență nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 publicată în Monitorul Oficial, în vigoare.

ÎN VIGOARE! SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

ÎN VIGOARE! SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

27 februarie 2021 - 08:40

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022! Beneficiarii subvenției APIA pe hectarul de pășune, în anii 2021 și 2022, și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceștia sunt stabiliți prin Ordonanța de Urgență nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 publicată în Monitorul Oficial.

APEL UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN: AJUTAȚI TINERII FERMIERI ROMÂNI DIN ȚARĂ!

APEL UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN: AJUTAȚI TINERII FERMIERI ROMÂNI DIN ȚARĂ!

27 februarie 2021 - 08:10

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere ca suma alocată pentru submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri să se dubleze, de la 100 de milioane de euro la 200 de milioane de euro, iar ajutorul acordat pentru un tânăr fermier din țară să crească până la 70.000 de euro. Suma alocată pentru tinerii fermieri români din diaspora să fie transferată tinerilor fermieri români din țară și să fie schimbate condițiile de accesare a ajutorului.

FERMIERII ROMÂNI: DAȚI-VĂ DEMISIA DE ONOARE!

FERMIERII ROMÂNI: DAȚI-VĂ DEMISIA DE ONOARE!

27 februarie 2021 - 07:43

COMUNICAT. Fermierii români sunt dezamăgiți de votul dat de ministrul agriculturii, Adrian Oros, împotriva suplimentării bugetului MADR astfel încât să le fie plătite despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă. Fermierii spun că a fost un vot împotriva satului românesc, că promisiunile s-au transformat în minciuni și cer demisia de onoare. Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

COJOCARU (APRIL): MINISTERUL AGRICULTURII SĂ UITE ACEA MENTALITATE DE MINISTER AL AJUTORULUI SOCIAL!

COJOCARU (APRIL): MINISTERUL AGRICULTURII SĂ UITE ACEA MENTALITATE DE MINISTER AL AJUTORULUI SOCIAL!

26 februarie 2021 - 20:03

SĂ LE FACĂ PENSII SPECIALE LA ȚĂRANI! Ministerul Agriculturii să uite acea mentalitate de minister al ajutorului social. Bugetul, fondurile europene, Planul Național Strategic trebuie să fie concentrate pe o dezvoltare a fermei comerciale. Ajutoarele pentru micii fermieri, țărani, nu trebuie amestecate cu cele pentru fermele mari. Țăranului să i se facă rentă viageră sau pensie specială, a spus Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, APRIL, la Agro TV.

MINISTRUL OROS: EU NU SPUN CĂ VREAU SĂ DISTRUG GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, ASTA SPUN UNII!

MINISTRUL OROS: EU NU SPUN CĂ VREAU SĂ DISTRUG GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, ASTA SPUN UNII!

26 februarie 2021 - 19:15

ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susţine că proiectul de ordin privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine, lansat în dezbatere publică, nu distruge gospodăria ţărănească, ci opreşte activitatea ilegală a samsarilor, în timp ce toţi crescătorii mari sau mici trebuie să respecte reguli minime de biosecuritate.

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

26 februarie 2021 - 12:13

OFICIAL. ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial, este în vigoare. Care sunt condițiile obligatorii impuse fermierilor anul acesta pentru încasarea subvențiilor APIA?

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

26 februarie 2021 - 11:48

COMUNICAT. Agricultorii și cooperativele agricole consideră binevenită publicarea unei noi strategii privind adaptarea la schimbările climatice. Cinci elemente ne-au atras atenția în cadrul comunicării publicate astăzi de Comisia Europeană, susține un comunicat al Asociației Producătorilor de Porumb din România, transmis astăzi pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii