PROGRAMUL NAȚIONAL STRATEGIC! Suntem ţara cu cele mai numeroase ferme pentru că sigur la noi sunt numărate la ferme şi cele aproape 790.000 de gospodării sau ferme de subzistenţă. Va trebui într-un proces accelerat toţi cei care doresc să devină ferme comerciale, ferme familiale care să reziste pe piaţă, să îi ajutăm ca până la finele lui 2027 să se realizeze acest lucru. Practic numărul fermelor va scădea, dar ele vor fi mult mai consolidate, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros.
Ministrul agriculturii a declarat că până la sfârșitul lunii noiembrie 2021, Programul Național Strategic, PNS 2023-2027, trebuie să aibă forma finală.
"Anul trecut, trecând peste neajunsurile provocate de pandemie şi de seceta extremă care s-a instalat în unele zone ale ţării şi a produs pierderi însemnate fermierilor, principala preocupare a fost aceea de a elabora Programul Naţional Strategic iar spre sfârşitul anului a venit şi acea oportunitate în care puteam să prindem în Programul Naţionale de Rezilienţă şi Relansare unele dintre proiectele noastre. Am avut runde de întâlniri cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ şi am analizat împreună rezultatele analizei SWOT şi analizei nevoilor pe care le-am comunicat Bruxelles-ului.
Aşteptăm observaţii la cea de-a doua variantă a analizei nevoilor pentru că pe această analiză a nevoilor noi va trebui să creionăm principalele linii de finanţare în perioada 2021 - 2027. Programul Naţional Strategic în forma finală va trebui să-l avem la finele lunii noiembrie, să-l trimitem la Comisie, astfel încât în perioada anului 2022 să putem pregăti lucrurile în aşa fel încât din 2023, de când începe efectiv Programul Naţional Strategic, banii să fie absorbiţi", a spus Adrian Oros în cadrul unei dezbateri online, organizată luni, 15 februarie 2021, de RFI România.
Pentru noul exercițiu financiar, România beneficiază de 21,5 miliarde de euro, din care plăţi directe pentru suprafeţe sau pentru un număr de animale se ridică la 13,6 miliarde de euro, pentru măsurile de piaţă sunt alocate 363,5 milioane de euro intervenţii sectoriale şi 6,9 miliarde de euro sunt destinate pentru dezvoltare rurală. La acestea se adaugă facilitatea Nest Generation în valoare de 700 de milioane de euro, a precizat șeful MADR.
"Până la finele lui februarie va trebui să definitivăm programul pentru perioada de tranziţie. Perioada de tranziţie de data acesta va fi de doi ani, 2021 - 2022. Pentru această perioadă de tranziţie sunt alocaţi 6 miliarde de euro din cei 21,5 miliarde de euro pentru toată perioada. Normal că şi în această perioadă de tranziţie vom prinde acele măsuri care au fost şi până acum, dar care se vor regăsi şi pentru viitorul Program Naţional Strategic", a explicat Adrian Oros.
Ministrul agriculturii a mai spus că fermele mici, de subzistență, trebuie să se transforme într-un ritm accelerat în ferme comerciale care să reziste pe piață, iar în acest proces vor fi ferme care vor dispărea, numărul fermelor din România va scădea.
"Apoi avem şi noi acea problemă pe care o are toată Europa în ceea ce priveşte îmbătrânirea fermierilor şi a celor care activează în agricultură şi abandonul zonei rurale. Şi aici va trebui să finanţăm toate programele de instalare a tinerilor fermieri şi cele aferente acestora astfel încât cei care odată de instalează să se consolideze şi să rămână în această activitate.
Apoi, trebuie să consolidăm fermele. Suntem ţara cu cele mai numeroase ferme pentru că sigur la noi sunt numărate la ferme şi cele aproape 790.000 de gospodării sau ferme de subzistenţă. Va trebui într-un proces accelerat toţi cei care doresc să devină ferme comerciale, ferme familiale care să reziste pe piaţă, să îi ajutăm ca până la finele lui 2027 să se realizeze acest lucru. Deci practic numărul fermelor va scădea, dar ele vor fi mult mai consolidate. Vor deveni nişte ferme comerciale. Apoi avem o problemă reală cu piaţa, atât cu piaţa locală, prea puţini dintre producători reuşesc să-şi valorifice produsele pe piaţa locală, dar în general această problemă a asocierii celor mici care nu reuşesc întotdeauna să aibă putere de negociere nici atunci când cumpără imputuri, dar nici atunci când vând producţia astfel încât să o vândă toată şi la preţuri avantajoase", a spus Adrian Oros.