FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ministrul Oros: Noi subvenții! Banii așteaptă să fie împărțiți!

Publicat: 21 septembrie 2021 - 12:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Banii există, sunt pentru subvenționarea fermierilor, producătorilor români, dar nu au fost folosiți! Niciun cent nu a fost cerut, până acum, din acești bani, a spus astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, care a explicat sub ce formă vor fi împărțiți acești bani fermierilor, crescătorilor de animale, în cadrul unei strategii de promovare a produselor din fermele românești, concepută de Ministerul Agriculturii împreună cu asociațiile fermierilor, crescătorilor.

"În programul de tranziție 2021-2022, din cele 3,2 miliarde euro alocate, peste un miliard de euro este alocat capacităților de depozitare și procesare, în primul rând în fermă, pentru că noi ne dorim ca fermierii, producătorii de produse primare să fie primii beneficiari ai acestor măsuri de depozitare și procesare. Am constat că produsele românești, locale, tradiționale sunt foarte slab promovate, iar din banii care au fost alocați în perioada 2014-2020, pentru promovare, pentru Măsura 3, nu a fost accesat niciun euro.

Singura modalitate de a utiliza bani europeni pentru a promova produsele românești este aceea de a promova scheme de calitate, fie europene, fie naționale, fie de calitate voluntară care creează un avantaj pentru producătorii români, pentru producătorii locali dintr-o anumită zonă. De aceea, am păstrat sumele în program, nu le-am orientat spre alte programe deși nu au fost consumate, am notificat Comisia Europeană și am obținut ca produsul tradițional, există și un ordin de ministru, să fie eligibil pentru această măsură, astfel încât toți cei care promovează produse tradiționale să acceseze această schemă de calitate și să beneficieze de bani europeni. Apoi, avem o altă schemă, accesibilă tuturor, rețeta consacrată, care respectă cerințele regulamentelor Uniunii Europene. Ce vreau să înțelegeți dumneavoastră și cei care ne privesc este că dacă producătorul aplică la o schemă de calitate voluntară, ea este valabilă tuturor produselor care se comercializează în Uniunea Europeană. Până acum, cel puțin pentru carne, erau doar niște standarde și aceste standarde erau obligatorii doar pentru cei care produceau în țară și produceau un efect negativ asupra producătorilor noștri pentru că cei care produceau produsul respectiv în altă parte nu erau obligați să respecte aceste standarde

De aceea, prin rețeta consacrată care este o schemă de calitate voluntară, obligăm pe toți cei care fac un produs care are o specificitate românească, indiferent unde-l fac, să respecte aceste standarde. Mai avem încă două scheme de calitate în discuții la Comisie și când vom finaliza discuțiile le vom comunica și pe acelea. Sigur că această strategie am gândit-o împreună cu mediul asociativ și utilizarea banilor europeni pentru promovarea produselor românești prin scheme de calitate este doar una din modalități, cealaltă modalitate este achizițiile publice.

Avem o piață publică de câteva miliarde de euro, în fiecare an, care nu a fost exploatată. Am reușit să promovăm și această idee și sunt multe unități administrativ-teritoriale care folosesc acest mecanism în așa fel încât achizițiile de produse pe scheme de calitate românești să fie punctate mai bine și să câștige acele achiziții publice. Dorim să încurajăm ca pentru piața publică locală, pentru toate achizițiile care se fac pentru instituțiile din subordinea unei primării sau al unui consiliu județean, produsele locale, produsele pe scheme de calitate, pentru că asta este modalitatea inteligentă de a promova, să obțină punctaj mai mare, să fie avantajate față de alte produse și astfel o să încercăm să diminuăm acel fenomen în care se câștigă o licitație pentru produse în școli și câștigă o singură firmă, iar produsele sunt din afara țării", a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MADR.

"Noi am dorit să avem această strategie, să folosim bani europeni, pentru că bani de la bugetul național nu avem întotdeauna la dispoziție și era păcat să nu folosim acești bani, pe care alte țări îi folosesc de ani de zile. Noi, cum am spus, în ultima perioadă, nu s-a folosit niciun cent din această măsură de promovare a schemelor de calitate", a adăugat șeful MADR.

Vizualizat: 5525 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierul Dumitru Andreșoi: Nu e o rușine să fii fermier performant în România! Eu am muncit!

Oierul Dumitru Andreșoi: Nu e o rușine să fii fermier performant în România! Eu am muncit!

27 octombrie 2021 - 10:19

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, județul Hunedoara, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, spune că nu e o rușine să fii fermier performant în România. "Eu am muncit", spune oierul. "Nu am avut contracte cu statul și nici terenuri de la Agenția Domeniilor Statului."

APIA OFICIAL ASTĂZI: Banii transferați fermierilor, crescătorilor din fiecare județ!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Banii transferați fermierilor, crescătorilor din fiecare județ!

27 octombrie 2021 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în cele 9 zile care s-au scurs de la startul Campaniei 2021 de plată în avans, a autorizat la plată suma de 745,29 milioane de euro, pentru un număr de 546.158 fermieri, reprezentând 70.89% din fermierii eligibili pentru această plată.

Ministrul Oros: Decizie pentru apicultori!

Ministrul Oros: Decizie pentru apicultori!

27 octombrie 2021 - 07:03

Ministrul interimar al agriculturii, Adrian Oros, anunță că s-a decis marți, 26 octombrie 2021, în cadrul unui grup de lucru la Ministerul Agriculturii, obligativitatea menționării pe eticheta mierii atât a țărilor de proveniență, cât și a procentului de miere din fiecare țară. Decizia urmează să fie notificată către Comisia Europeană. 

Șeful APIA, anunț urgent pentru fermieri: Depuneți actele pentru ajutorul de minimis!

Șeful APIA, anunț urgent pentru fermieri: Depuneți actele pentru ajutorul de minimis!

27 octombrie 2021 - 06:46

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță fermierii care au solicitat ajutorul de minimis la legume să depună urgent actele cu care fac dovada valorificării producției pentru a beneficia de bani. Șeful APIA a convocat marți o ședință cu conducerile APIA din toată țara. 

Ministrul Oros, la Indagra!

Ministrul Oros, la Indagra!

26 octombrie 2021 - 19:58

Ministrul interimar al agriculturii, Adrian Oros, va fi prezent miercuri, 27 octombrie 2021, la deschiderea Târgului Internațional Indagra, unul dintre cele mai mari evenimente din agricultură și industrie alimentară.

Aberații de Bruxelles! Dacă ți-a fătat vaca pe o pășune la 20 km de fermă, lași vițelul pe pășune!

Aberații de Bruxelles! Dacă ți-a fătat vaca pe o pășune la 20 km de fermă, lași vițelul pe pășune!

26 octombrie 2021 - 19:09

Comisia privind protecția animalelor în timpul transportului, Parlamentul European, a dezbătut marți, 26 octombrie 2021, printre altele, și anumite restricții la transportul vițeilor neînțărcați.

Neață, Asociația Ovine Dacia: Țurcana bate toate rasele, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști!

Neață, Asociația Ovine Dacia: Țurcana bate toate rasele, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști!

26 octombrie 2021 - 10:19

Rasa de ovine Țurcană bate toate rasele de oi la rezistență, profitabilitate, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști, a spus ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Potrivit acestuia, 90% dintre crescători români de oi mizează pe rasa Țurcană. 

Subvenția APIA de 4.800 euro/ha: Condiție obligatorie pentru acest an!

Subvenția APIA de 4.800 euro/ha: Condiție obligatorie pentru acest an!

26 octombrie 2021 - 07:55

Fermierii care cultivă legume în spații protejate, sere și solarii, vor încasa anul acesta sprijinul cuplat vegetal, subvenția europeană cu un cuantum de peste 4.800 euro pe hectar, dacă vor îndeplini o condiție obligatorie, stabilită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Această condiție APIA obligă fermierii să depună la APIA până la data de 1 noiembrie 2021 dovada comercializării legumelor și alte acte justificative. 

APIA urgent! Termen limită plata subvențiilor 1 noiembrie 2021!

APIA urgent! Termen limită plata subvențiilor 1 noiembrie 2021!

26 octombrie 2021 - 07:10

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează fermierii că termenul limită pentru depunerea unor documente justificative pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu pe hectar și a sprijinului cuplat vegetal, pentru anumite culturi agricole, este 1 noiembrie 2021. Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie. 

Document semnat astăzi de ministrul Adrian Oros!

Document semnat astăzi de ministrul Adrian Oros!

25 octombrie 2021 - 20:28

Ministrul interimar al agriculturii, Adrian Oros, a semnat astăzi un document prin care este recunoscută problema deficitului de proteine furajere rezultată din nevoile zootehniei și dependența Uniunii Europene de importurile de proteine vegetale din țări terțe pentru hrana animalelor. În același timp, documentul stabilește creșterea suprafețelor alocată culturilor proteice.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum vede Iacob Boca agricultura peste 5 ani: procesare, tânăra generație, digitalizare!

Cum vede Iacob Boca agricultura peste 5 ani: procesare, tânăra generație, digitalizare!

Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din judeţul Mureş, spune că singura şansă de a salva economia României este... agricultura. Cum?

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

Statistică

Statistică
- De ce v-aţi oprit la 3 copii? Detalii