ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ministrul Oros: Noi subvenții! Banii așteaptă să fie împărțiți!

Publicat: 21 septembrie 2021 - 12:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Banii există, sunt pentru subvenționarea fermierilor, producătorilor români, dar nu au fost folosiți! Niciun cent nu a fost cerut, până acum, din acești bani, a spus astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, care a explicat sub ce formă vor fi împărțiți acești bani fermierilor, crescătorilor de animale, în cadrul unei strategii de promovare a produselor din fermele românești, concepută de Ministerul Agriculturii împreună cu asociațiile fermierilor, crescătorilor.

"În programul de tranziție 2021-2022, din cele 3,2 miliarde euro alocate, peste un miliard de euro este alocat capacităților de depozitare și procesare, în primul rând în fermă, pentru că noi ne dorim ca fermierii, producătorii de produse primare să fie primii beneficiari ai acestor măsuri de depozitare și procesare. Am constat că produsele românești, locale, tradiționale sunt foarte slab promovate, iar din banii care au fost alocați în perioada 2014-2020, pentru promovare, pentru Măsura 3, nu a fost accesat niciun euro.

Singura modalitate de a utiliza bani europeni pentru a promova produsele românești este aceea de a promova scheme de calitate, fie europene, fie naționale, fie de calitate voluntară care creează un avantaj pentru producătorii români, pentru producătorii locali dintr-o anumită zonă. De aceea, am păstrat sumele în program, nu le-am orientat spre alte programe deși nu au fost consumate, am notificat Comisia Europeană și am obținut ca produsul tradițional, există și un ordin de ministru, să fie eligibil pentru această măsură, astfel încât toți cei care promovează produse tradiționale să acceseze această schemă de calitate și să beneficieze de bani europeni. Apoi, avem o altă schemă, accesibilă tuturor, rețeta consacrată, care respectă cerințele regulamentelor Uniunii Europene. Ce vreau să înțelegeți dumneavoastră și cei care ne privesc este că dacă producătorul aplică la o schemă de calitate voluntară, ea este valabilă tuturor produselor care se comercializează în Uniunea Europeană. Până acum, cel puțin pentru carne, erau doar niște standarde și aceste standarde erau obligatorii doar pentru cei care produceau în țară și produceau un efect negativ asupra producătorilor noștri pentru că cei care produceau produsul respectiv în altă parte nu erau obligați să respecte aceste standarde

De aceea, prin rețeta consacrată care este o schemă de calitate voluntară, obligăm pe toți cei care fac un produs care are o specificitate românească, indiferent unde-l fac, să respecte aceste standarde. Mai avem încă două scheme de calitate în discuții la Comisie și când vom finaliza discuțiile le vom comunica și pe acelea. Sigur că această strategie am gândit-o împreună cu mediul asociativ și utilizarea banilor europeni pentru promovarea produselor românești prin scheme de calitate este doar una din modalități, cealaltă modalitate este achizițiile publice.

Avem o piață publică de câteva miliarde de euro, în fiecare an, care nu a fost exploatată. Am reușit să promovăm și această idee și sunt multe unități administrativ-teritoriale care folosesc acest mecanism în așa fel încât achizițiile de produse pe scheme de calitate românești să fie punctate mai bine și să câștige acele achiziții publice. Dorim să încurajăm ca pentru piața publică locală, pentru toate achizițiile care se fac pentru instituțiile din subordinea unei primării sau al unui consiliu județean, produsele locale, produsele pe scheme de calitate, pentru că asta este modalitatea inteligentă de a promova, să obțină punctaj mai mare, să fie avantajate față de alte produse și astfel o să încercăm să diminuăm acel fenomen în care se câștigă o licitație pentru produse în școli și câștigă o singură firmă, iar produsele sunt din afara țării", a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MADR.

"Noi am dorit să avem această strategie, să folosim bani europeni, pentru că bani de la bugetul național nu avem întotdeauna la dispoziție și era păcat să nu folosim acești bani, pe care alte țări îi folosesc de ani de zile. Noi, cum am spus, în ultima perioadă, nu s-a folosit niciun cent din această măsură de promovare a schemelor de calitate", a adăugat șeful MADR.

Vizualizat: 5910 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL! Fermele mici și mijlocii sunt efectiv excluse de la subvenții!

OFICIAL! Fermele mici și mijlocii sunt efectiv excluse de la subvenții!

27 mai 2022 - 12:41

Comisia Europeană consideră că-n România subvențiile agricole nu sunt împărțite echitabil, că fermele mici și mijlocii sunt efectiv excluse de la sprijin. Comisia Europeană a transmis României 370 de observații critice la Planul Național Strategic 2023-2027, documentul de care depind toate subvențiile, fermierilor români. Ministerul Agriculturii nu a făcut încă publice aceste observații. Agroinfo a obținut lista observațiilor transmise României de către Comisia Europeană. Le publicăm pe toate într-o suită de articole.

Documentul de care depind subvențiile fermierilor români, modificat aproape în întregime!

Documentul de care depind subvențiile fermierilor români, modificat aproape în întregime!

27 mai 2022 - 11:52

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că, în urma evaluării realizate de către Comisia Europeană asupra Planului Național Strategic transmis în luna februarie 2022, au fost identificate anumite aspecte care necesită clarificări suplimentare.

Ministrul Chesnoiu: Investiții pentru fermele zootehnice!

Ministrul Chesnoiu: Investiții pentru fermele zootehnice!

26 mai 2022 - 20:32

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu a anunţat, joi, un plan împreună cu ministrul Energiei care presupune linii de finanţare către fermieri. Anunțul a fost făcut la Conferință Națională "Energia regenerabilă, soluție anticriză și șansa pentru independență", organizată de Antena 3 şi Jurnalul prin proiectul România Inteligentă.

MADR ACUM: Anunț important pentru cei care solicită ajutorul de 5.000 euro/fermier!

MADR ACUM: Anunț important pentru cei care solicită ajutorul de 5.000 euro/fermier!

26 mai 2022 - 17:23

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță potențialii beneficiari că împuternicirea notarială solicitată în conformitate cu prevederile OMADR nr. 134/2022 privind aprobarea Ghidului solicitantului pentru măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar“ poate fi depusă și ulterior completării formularelor de înscriere în sistemul informatic IMM RECOVER, dar nu mai târziu de încheierea contractului de acordare a ajutorului de stat.

OFICIAL APIA ACUM: Cine beneficiază de ajutorul de 5.000 euro/fermier!

OFICIAL APIA ACUM: Cine beneficiază de ajutorul de 5.000 euro/fermier!

26 mai 2022 - 16:20

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în data de 27.05.2022 încep înscrierile pentru măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, anunță astăzi APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo.  Cine beneficiază de acest ajutor, care sunt condițiile pentru obținerea banilor? 

MADR: Preluarea fabricii de zahăr Luduș!

MADR: Preluarea fabricii de zahăr Luduș!

26 mai 2022 - 16:00

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut o nouă întâlnire oficială cu managementul companiei Tereos România pentru a prezenta echipa de negociere constituită prin ordin de ministru la nivelul MADR și pentru a stabili calendarul privind preluarea fabricii de zahăr de la Luduș, județul Mureș.

APIA: Atenție! Primul venit, primul servit pentru ajutorul de 5.000 euro/fermier!

APIA: Atenție! Primul venit, primul servit pentru ajutorul de 5.000 euro/fermier!

26 mai 2022 - 08:40

Înscrierile pentru măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, pentru ajutorul de 5.000 euro/fermier, încep în data de 27 mai 2022 și se vor încheia după epuizarea fondurilor alocate. ATENȚIE! Cererile se finanțează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, atenționează fermierii Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

”Zilele Horticulturii Clujene”, ediția I, în campusul USAMV Cluj-Napoca, în 27-28 mai 2022

”Zilele Horticulturii Clujene”, ediția I, în campusul USAMV Cluj-Napoca, în 27-28 mai 2022

25 mai 2022 - 19:50

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca se bucură să anunțe organizarea în campus, prin Facultatea de Horticultură, a ediției inaugurale a evenimentului ”Zilele Horticulturii Clujene”, în 27-28 mai 2022.

Bani europeni! Ministrul Chesnoiu solicită Comisiei Europene să adopte de urgență această decizie!

Bani europeni! Ministrul Chesnoiu solicită Comisiei Europene să adopte de urgență această decizie!

25 mai 2022 - 19:16

Ministrul Adrian Chesnoiu a propus Comisiei Europene identificarea unor soluții rapide la nivelul Uniunii Europene pentru a veni în sprijinul beneficiarilor publici și privați ai programelor de dezvoltare rurală ale căror proiecte sunt afectate de crize din afara sectorului, astfel încât să se poată asigura finalizarea proiectelor.

MADR: Ajutorul de 5.000 euro/fermier APROBAT! Start înscrieri din 27 mai 2022!

MADR: Ajutorul de 5.000 euro/fermier APROBAT! Start înscrieri din 27 mai 2022!

25 mai 2022 - 18:58

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 25 mai 2022, schema de ajutor de stat, în valoare totală de 300.000.000 de euro, introdusă prin OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sigma la AGRARIA 2022

Sigma la AGRARIA 2022

Sigma a adus la AGRARIA o combină de pantă, modelul Beta AL 4, special creată pentru condiţii de deal, ce permite recoltarea pe suprafeţe cu înclinaţii de până la 38 de grade, fără a afecta în vreun fel calitatea materialului recoltat.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii