Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Ministrul Oros: Noi subvenții! Banii așteaptă să fie împărțiți!

Publicat: 21 septembrie 2021 - 12:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Banii există, sunt pentru subvenționarea fermierilor, producătorilor români, dar nu au fost folosiți! Niciun cent nu a fost cerut, până acum, din acești bani, a spus astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, care a explicat sub ce formă vor fi împărțiți acești bani fermierilor, crescătorilor de animale, în cadrul unei strategii de promovare a produselor din fermele românești, concepută de Ministerul Agriculturii împreună cu asociațiile fermierilor, crescătorilor.

"În programul de tranziție 2021-2022, din cele 3,2 miliarde euro alocate, peste un miliard de euro este alocat capacităților de depozitare și procesare, în primul rând în fermă, pentru că noi ne dorim ca fermierii, producătorii de produse primare să fie primii beneficiari ai acestor măsuri de depozitare și procesare. Am constat că produsele românești, locale, tradiționale sunt foarte slab promovate, iar din banii care au fost alocați în perioada 2014-2020, pentru promovare, pentru Măsura 3, nu a fost accesat niciun euro.

Singura modalitate de a utiliza bani europeni pentru a promova produsele românești este aceea de a promova scheme de calitate, fie europene, fie naționale, fie de calitate voluntară care creează un avantaj pentru producătorii români, pentru producătorii locali dintr-o anumită zonă. De aceea, am păstrat sumele în program, nu le-am orientat spre alte programe deși nu au fost consumate, am notificat Comisia Europeană și am obținut ca produsul tradițional, există și un ordin de ministru, să fie eligibil pentru această măsură, astfel încât toți cei care promovează produse tradiționale să acceseze această schemă de calitate și să beneficieze de bani europeni. Apoi, avem o altă schemă, accesibilă tuturor, rețeta consacrată, care respectă cerințele regulamentelor Uniunii Europene. Ce vreau să înțelegeți dumneavoastră și cei care ne privesc este că dacă producătorul aplică la o schemă de calitate voluntară, ea este valabilă tuturor produselor care se comercializează în Uniunea Europeană. Până acum, cel puțin pentru carne, erau doar niște standarde și aceste standarde erau obligatorii doar pentru cei care produceau în țară și produceau un efect negativ asupra producătorilor noștri pentru că cei care produceau produsul respectiv în altă parte nu erau obligați să respecte aceste standarde

De aceea, prin rețeta consacrată care este o schemă de calitate voluntară, obligăm pe toți cei care fac un produs care are o specificitate românească, indiferent unde-l fac, să respecte aceste standarde. Mai avem încă două scheme de calitate în discuții la Comisie și când vom finaliza discuțiile le vom comunica și pe acelea. Sigur că această strategie am gândit-o împreună cu mediul asociativ și utilizarea banilor europeni pentru promovarea produselor românești prin scheme de calitate este doar una din modalități, cealaltă modalitate este achizițiile publice.

Avem o piață publică de câteva miliarde de euro, în fiecare an, care nu a fost exploatată. Am reușit să promovăm și această idee și sunt multe unități administrativ-teritoriale care folosesc acest mecanism în așa fel încât achizițiile de produse pe scheme de calitate românești să fie punctate mai bine și să câștige acele achiziții publice. Dorim să încurajăm ca pentru piața publică locală, pentru toate achizițiile care se fac pentru instituțiile din subordinea unei primării sau al unui consiliu județean, produsele locale, produsele pe scheme de calitate, pentru că asta este modalitatea inteligentă de a promova, să obțină punctaj mai mare, să fie avantajate față de alte produse și astfel o să încercăm să diminuăm acel fenomen în care se câștigă o licitație pentru produse în școli și câștigă o singură firmă, iar produsele sunt din afara țării", a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MADR.

"Noi am dorit să avem această strategie, să folosim bani europeni, pentru că bani de la bugetul național nu avem întotdeauna la dispoziție și era păcat să nu folosim acești bani, pe care alte țări îi folosesc de ani de zile. Noi, cum am spus, în ultima perioadă, nu s-a folosit niciun cent din această măsură de promovare a schemelor de calitate", a adăugat șeful MADR.

Vizualizat: 6114 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii