Adama
Vinasa Rompak

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Publicat: 13 mai 2021 - 07:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

"Formele de sprijin acordate în acest an sunt următoarele: în sectorul vegetal - ajutor național tranzitoriu, care se dă din bani de la bugetul național, un plafon de 214 milioane lei. Aici, sigur, sunt scheme de sprijin atât pentru terenul arabil, pentru in și cânepă, pentru tutun, pentru hamei, pentru sfeclă de zahăr. Apoi, există ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, unde încercăm să sprijinim agricultorii prin rambursarea diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse, într-un cuantum de 1,52 lei pe litrul de motorină. De asemenea, sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal care se dă pentru anul de cerere 2020, mai multe culturi aflate în dificultate, unde avem un buget alocat de 424 de milioane de lei. Apoi, avem un program de susținere a producției de usturoi, un ajutor de minimis, unde am alocat 15 milioane lei.

De asemenea, un ajutor de minimis pentru susținerea producției de legume în spații protejate. Dacă ne uităm pe balanța comercială, după carne de porc, imediat, pe podiumul deficitului balanței comerciale, să zic așa, stau legumele. Avem un deficit al balanței comerciale de peste 500 de milioane de euro anual, deși în țară există tradiție și există posibilitatea cultivării acestor legume. Apoi, avem un ajutor de minimis, de anul acesta lansat, pentru plantele aromatice. Am constatat că, deși în unele zone există tradiție și există agricultori care fac acest lucru, cultivă plante aromatice, și-n acest domeniu deficitul balanței comerciale a crescut foarte mult și atunci am început un program de minimis și pentru aceste plante aromatice.

De asemenea, avem sprijin financiar acordat grupurilor și organizațiilor de producători, finanțarea investițiilor specifice și cheltuieli materiale pentru liceele agricole, unde încercăm să sprijinim învățământul agricol. Avem un deficit și aici, este nevoie, al forței de muncă, calificată și responsabilă, deficit al forței de muncă tinere și încercăm să sprijinim și acest învățământ agricol și asta este una din măsuri. Sigur, soluția este un învățământ dual în colaborare cu fermierii, cu procesatorii, de aceea, în Programul Național de Reziliență și Relansare avem un proiect privind învățământul dual agricol, atât la nivel liceal, cât și universitar. Tot pentru a stimula angajarea tinerilor în sectoarele din agricultură, se derulează un program prin care oferim un sprijin financiar angajatorilor care angajează tineri care au finalizat studii, fie superioare în specialitate, fie studii medii de specialitate.

oros-maramu-coperta_b

Pentru sectorul zootehnic, la fel, avem o formă de sprijin, sprijinul cuplat zootehnic, care anul acesta are un plafon de 185 de milioane de euro, atât pentru vaca de lapte, de carne, pentru bivolițe, dar și pentru ovine și caprine. Sigur, o sumă mai mică, de 27 de mii de euro este destinată și celor care cresc viermi de mătase. Ajutor național tranzitoriu în sector zootehnic, anul acesta este de 49 de milioane de euro și merge pentru aceleași specii de animale. Pentru crescătorii de bovine, anul acesta, am făcut o schemă pe care am notificat-o la Comisia Europeană, schemă privind susținerea, mai corect spus, compensarea pierderilor generate de pandemia Covid 19, cu 225 de milioane de lei.

De asemenea, pentru cei care se ocupă de ameliorarea animalelor și cei care țin registrele genealogice și fac controlul oficial al producțiilor avem un buget de 40 de milioane de lei. Și ajutorul de stat pentru neutralizarea deșeurilor de origine animală, aici noi doar finanțăm această activitate care se desfășoară prin Consiliile județene. Avem și pentru apicultori un Program Național Apicol, care se desfășoară pentru o perioadă de trei ani, 2020-2022, pentru anul acesta, avem 152 de milioane de lei, iar pentru crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița, de asemenea, avem un ajutor de minimis.

Pentru sectoarele de porcine și păsări, pentru că singura formă de sprijin, de subvenție, este plata pentru bunăstare, avem alocate sume și-n acest an, 60 milioane euro pentru crescătorii de porcine și 76 milioane euro pentru crescătorii de păsări. Sigur, aici, numărul solicitanților este mult mai mic, pentru că ne referim la crescătorii mari, în ferme industriale", a prezentat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Galei Pria a Fermierilor din Moldova, organizată miercuri, 12 mai 2021, la Iași.

Vizualizat: 7972 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii