ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Publicat: 13 mai 2021 - 07:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

"Formele de sprijin acordate în acest an sunt următoarele: în sectorul vegetal - ajutor național tranzitoriu, care se dă din bani de la bugetul național, un plafon de 214 milioane lei. Aici, sigur, sunt scheme de sprijin atât pentru terenul arabil, pentru in și cânepă, pentru tutun, pentru hamei, pentru sfeclă de zahăr. Apoi, există ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, unde încercăm să sprijinim agricultorii prin rambursarea diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse, într-un cuantum de 1,52 lei pe litrul de motorină. De asemenea, sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal care se dă pentru anul de cerere 2020, mai multe culturi aflate în dificultate, unde avem un buget alocat de 424 de milioane de lei. Apoi, avem un program de susținere a producției de usturoi, un ajutor de minimis, unde am alocat 15 milioane lei.

De asemenea, un ajutor de minimis pentru susținerea producției de legume în spații protejate. Dacă ne uităm pe balanța comercială, după carne de porc, imediat, pe podiumul deficitului balanței comerciale, să zic așa, stau legumele. Avem un deficit al balanței comerciale de peste 500 de milioane de euro anual, deși în țară există tradiție și există posibilitatea cultivării acestor legume. Apoi, avem un ajutor de minimis, de anul acesta lansat, pentru plantele aromatice. Am constatat că, deși în unele zone există tradiție și există agricultori care fac acest lucru, cultivă plante aromatice, și-n acest domeniu deficitul balanței comerciale a crescut foarte mult și atunci am început un program de minimis și pentru aceste plante aromatice.

De asemenea, avem sprijin financiar acordat grupurilor și organizațiilor de producători, finanțarea investițiilor specifice și cheltuieli materiale pentru liceele agricole, unde încercăm să sprijinim învățământul agricol. Avem un deficit și aici, este nevoie, al forței de muncă, calificată și responsabilă, deficit al forței de muncă tinere și încercăm să sprijinim și acest învățământ agricol și asta este una din măsuri. Sigur, soluția este un învățământ dual în colaborare cu fermierii, cu procesatorii, de aceea, în Programul Național de Reziliență și Relansare avem un proiect privind învățământul dual agricol, atât la nivel liceal, cât și universitar. Tot pentru a stimula angajarea tinerilor în sectoarele din agricultură, se derulează un program prin care oferim un sprijin financiar angajatorilor care angajează tineri care au finalizat studii, fie superioare în specialitate, fie studii medii de specialitate.

oros-maramu-coperta_b

Pentru sectorul zootehnic, la fel, avem o formă de sprijin, sprijinul cuplat zootehnic, care anul acesta are un plafon de 185 de milioane de euro, atât pentru vaca de lapte, de carne, pentru bivolițe, dar și pentru ovine și caprine. Sigur, o sumă mai mică, de 27 de mii de euro este destinată și celor care cresc viermi de mătase. Ajutor național tranzitoriu în sector zootehnic, anul acesta este de 49 de milioane de euro și merge pentru aceleași specii de animale. Pentru crescătorii de bovine, anul acesta, am făcut o schemă pe care am notificat-o la Comisia Europeană, schemă privind susținerea, mai corect spus, compensarea pierderilor generate de pandemia Covid 19, cu 225 de milioane de lei.

De asemenea, pentru cei care se ocupă de ameliorarea animalelor și cei care țin registrele genealogice și fac controlul oficial al producțiilor avem un buget de 40 de milioane de lei. Și ajutorul de stat pentru neutralizarea deșeurilor de origine animală, aici noi doar finanțăm această activitate care se desfășoară prin Consiliile județene. Avem și pentru apicultori un Program Național Apicol, care se desfășoară pentru o perioadă de trei ani, 2020-2022, pentru anul acesta, avem 152 de milioane de lei, iar pentru crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița, de asemenea, avem un ajutor de minimis.

Pentru sectoarele de porcine și păsări, pentru că singura formă de sprijin, de subvenție, este plata pentru bunăstare, avem alocate sume și-n acest an, 60 milioane euro pentru crescătorii de porcine și 76 milioane euro pentru crescătorii de păsări. Sigur, aici, numărul solicitanților este mult mai mic, pentru că ne referim la crescătorii mari, în ferme industriale", a prezentat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Galei Pria a Fermierilor din Moldova, organizată miercuri, 12 mai 2021, la Iași.

Vizualizat: 7574 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Subvenția APIA pe viață! Termen anunțat ACUM de APIA!

Subvenția APIA pe viață! Termen anunțat ACUM de APIA!

19 mai 2022 - 09:10

Pentru obținerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2021, reamintim rentierilor agricoli ca se pot prezenta, până la data de 31 august 2022, personal ori prin mandatar/curator/tutore, la oricare Centru județean al APIA, respectiv la cel al Municipiului Bucureşti, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Crescătorii de oi și capre au aruncat tone de lapte și au aprins baloți de fân!

Crescătorii de oi și capre au aruncat tone de lapte și au aprins baloți de fân!

19 mai 2022 - 07:16

În semn de protest faţă de preţurile ridicate şi problemele lor de producţie, crescătorii de oi și capre din Cipru au aruncat miercuri tone de lapte şi au aprins baloţi de fân în faţa palatului prezidenţial din capitala Nicosia, notează Reuters.

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agroconcept a adus la AGRARIA tractorul pe metan!

Agroconcept a adus la AGRARIA tractorul pe metan!

Agroconcept a adus la AGRARIA tractorul pe metan! Un interviu cu Bogdan Ciobanu, product manager

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii