Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.
"Formele de sprijin acordate în acest an sunt următoarele: în sectorul vegetal - ajutor național tranzitoriu, care se dă din bani de la bugetul național, un plafon de 214 milioane lei. Aici, sigur, sunt scheme de sprijin atât pentru terenul arabil, pentru in și cânepă, pentru tutun, pentru hamei, pentru sfeclă de zahăr. Apoi, există ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, unde încercăm să sprijinim agricultorii prin rambursarea diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse, într-un cuantum de 1,52 lei pe litrul de motorină. De asemenea, sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal care se dă pentru anul de cerere 2020, mai multe culturi aflate în dificultate, unde avem un buget alocat de 424 de milioane de lei. Apoi, avem un program de susținere a producției de usturoi, un ajutor de minimis, unde am alocat 15 milioane lei.
De asemenea, un ajutor de minimis pentru susținerea producției de legume în spații protejate. Dacă ne uităm pe balanța comercială, după carne de porc, imediat, pe podiumul deficitului balanței comerciale, să zic așa, stau legumele. Avem un deficit al balanței comerciale de peste 500 de milioane de euro anual, deși în țară există tradiție și există posibilitatea cultivării acestor legume. Apoi, avem un ajutor de minimis, de anul acesta lansat, pentru plantele aromatice. Am constatat că, deși în unele zone există tradiție și există agricultori care fac acest lucru, cultivă plante aromatice, și-n acest domeniu deficitul balanței comerciale a crescut foarte mult și atunci am început un program de minimis și pentru aceste plante aromatice.
De asemenea, avem sprijin financiar acordat grupurilor și organizațiilor de producători, finanțarea investițiilor specifice și cheltuieli materiale pentru liceele agricole, unde încercăm să sprijinim învățământul agricol. Avem un deficit și aici, este nevoie, al forței de muncă, calificată și responsabilă, deficit al forței de muncă tinere și încercăm să sprijinim și acest învățământ agricol și asta este una din măsuri. Sigur, soluția este un învățământ dual în colaborare cu fermierii, cu procesatorii, de aceea, în Programul Național de Reziliență și Relansare avem un proiect privind învățământul dual agricol, atât la nivel liceal, cât și universitar. Tot pentru a stimula angajarea tinerilor în sectoarele din agricultură, se derulează un program prin care oferim un sprijin financiar angajatorilor care angajează tineri care au finalizat studii, fie superioare în specialitate, fie studii medii de specialitate.
Pentru sectorul zootehnic, la fel, avem o formă de sprijin, sprijinul cuplat zootehnic, care anul acesta are un plafon de 185 de milioane de euro, atât pentru vaca de lapte, de carne, pentru bivolițe, dar și pentru ovine și caprine. Sigur, o sumă mai mică, de 27 de mii de euro este destinată și celor care cresc viermi de mătase. Ajutor național tranzitoriu în sector zootehnic, anul acesta este de 49 de milioane de euro și merge pentru aceleași specii de animale. Pentru crescătorii de bovine, anul acesta, am făcut o schemă pe care am notificat-o la Comisia Europeană, schemă privind susținerea, mai corect spus, compensarea pierderilor generate de pandemia Covid 19, cu 225 de milioane de lei.
De asemenea, pentru cei care se ocupă de ameliorarea animalelor și cei care țin registrele genealogice și fac controlul oficial al producțiilor avem un buget de 40 de milioane de lei. Și ajutorul de stat pentru neutralizarea deșeurilor de origine animală, aici noi doar finanțăm această activitate care se desfășoară prin Consiliile județene. Avem și pentru apicultori un Program Național Apicol, care se desfășoară pentru o perioadă de trei ani, 2020-2022, pentru anul acesta, avem 152 de milioane de lei, iar pentru crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița, de asemenea, avem un ajutor de minimis.
Pentru sectoarele de porcine și păsări, pentru că singura formă de sprijin, de subvenție, este plata pentru bunăstare, avem alocate sume și-n acest an, 60 milioane euro pentru crescătorii de porcine și 76 milioane euro pentru crescătorii de păsări. Sigur, aici, numărul solicitanților este mult mai mic, pentru că ne referim la crescătorii mari, în ferme industriale", a prezentat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Galei Pria a Fermierilor din Moldova, organizată miercuri, 12 mai 2021, la Iași.