Adama
AGRICOVER

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Publicat: 13 mai 2021 - 07:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

"Formele de sprijin acordate în acest an sunt următoarele: în sectorul vegetal - ajutor național tranzitoriu, care se dă din bani de la bugetul național, un plafon de 214 milioane lei. Aici, sigur, sunt scheme de sprijin atât pentru terenul arabil, pentru in și cânepă, pentru tutun, pentru hamei, pentru sfeclă de zahăr. Apoi, există ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, unde încercăm să sprijinim agricultorii prin rambursarea diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse, într-un cuantum de 1,52 lei pe litrul de motorină. De asemenea, sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal care se dă pentru anul de cerere 2020, mai multe culturi aflate în dificultate, unde avem un buget alocat de 424 de milioane de lei. Apoi, avem un program de susținere a producției de usturoi, un ajutor de minimis, unde am alocat 15 milioane lei.

De asemenea, un ajutor de minimis pentru susținerea producției de legume în spații protejate. Dacă ne uităm pe balanța comercială, după carne de porc, imediat, pe podiumul deficitului balanței comerciale, să zic așa, stau legumele. Avem un deficit al balanței comerciale de peste 500 de milioane de euro anual, deși în țară există tradiție și există posibilitatea cultivării acestor legume. Apoi, avem un ajutor de minimis, de anul acesta lansat, pentru plantele aromatice. Am constatat că, deși în unele zone există tradiție și există agricultori care fac acest lucru, cultivă plante aromatice, și-n acest domeniu deficitul balanței comerciale a crescut foarte mult și atunci am început un program de minimis și pentru aceste plante aromatice.

De asemenea, avem sprijin financiar acordat grupurilor și organizațiilor de producători, finanțarea investițiilor specifice și cheltuieli materiale pentru liceele agricole, unde încercăm să sprijinim învățământul agricol. Avem un deficit și aici, este nevoie, al forței de muncă, calificată și responsabilă, deficit al forței de muncă tinere și încercăm să sprijinim și acest învățământ agricol și asta este una din măsuri. Sigur, soluția este un învățământ dual în colaborare cu fermierii, cu procesatorii, de aceea, în Programul Național de Reziliență și Relansare avem un proiect privind învățământul dual agricol, atât la nivel liceal, cât și universitar. Tot pentru a stimula angajarea tinerilor în sectoarele din agricultură, se derulează un program prin care oferim un sprijin financiar angajatorilor care angajează tineri care au finalizat studii, fie superioare în specialitate, fie studii medii de specialitate.

oros-maramu-coperta_b

Pentru sectorul zootehnic, la fel, avem o formă de sprijin, sprijinul cuplat zootehnic, care anul acesta are un plafon de 185 de milioane de euro, atât pentru vaca de lapte, de carne, pentru bivolițe, dar și pentru ovine și caprine. Sigur, o sumă mai mică, de 27 de mii de euro este destinată și celor care cresc viermi de mătase. Ajutor național tranzitoriu în sector zootehnic, anul acesta este de 49 de milioane de euro și merge pentru aceleași specii de animale. Pentru crescătorii de bovine, anul acesta, am făcut o schemă pe care am notificat-o la Comisia Europeană, schemă privind susținerea, mai corect spus, compensarea pierderilor generate de pandemia Covid 19, cu 225 de milioane de lei.

De asemenea, pentru cei care se ocupă de ameliorarea animalelor și cei care țin registrele genealogice și fac controlul oficial al producțiilor avem un buget de 40 de milioane de lei. Și ajutorul de stat pentru neutralizarea deșeurilor de origine animală, aici noi doar finanțăm această activitate care se desfășoară prin Consiliile județene. Avem și pentru apicultori un Program Național Apicol, care se desfășoară pentru o perioadă de trei ani, 2020-2022, pentru anul acesta, avem 152 de milioane de lei, iar pentru crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița, de asemenea, avem un ajutor de minimis.

Pentru sectoarele de porcine și păsări, pentru că singura formă de sprijin, de subvenție, este plata pentru bunăstare, avem alocate sume și-n acest an, 60 milioane euro pentru crescătorii de porcine și 76 milioane euro pentru crescătorii de păsări. Sigur, aici, numărul solicitanților este mult mai mic, pentru că ne referim la crescătorii mari, în ferme industriale", a prezentat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Galei Pria a Fermierilor din Moldova, organizată miercuri, 12 mai 2021, la Iași.

Vizualizat: 7708 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

28 martie 2023 - 18:41

Deputatul Emil Dumitru anunță astăzi că a fost aprobată în Comisia de agricultură, Camera Deputaților, o nouă schemă de ajutor pentru agricultori. Valoarea anuală a sprijinului este de până la 100.000 euro pentru persoane fizice înregistrate fiscal și societăți comerciale și de până la 300.000 de euro pentru cooperative și grupuri și organizații de producători.

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

28 martie 2023 - 17:39

Crescătorii români de vaci protestează miercuri, 29 martie 2023! Protestul este organizat de BOVICOOP și participă membrii cooperativelor crescătorilor de vaci din zona Ardealului. Protestul se desfășoară în comuna Surduc, județul Sălaj, la ferma unuia dintre crescătorii de vaci. Crescătorii de vaci sunt disperați pentru că nu mai au unde să vândă laptele produs în ferme. Procesatorii refuză să cumpere de la fermierii români în ciuda prețului mic pe litrul de lapte, care nu acoperă cheltuielile crescătorilor. 

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

28 martie 2023 - 14:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 28 martie 2023, eliberează adeverințe pentru beneficiarii DR 06 - Bunăstarea animalelor, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2023.

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

28 martie 2023 - 12:40

Fermierii sunt pregătiți să iasă în stradă cu utilajele agricole pe 7 aprilie 2023! Ei spun că nu se mai lasă păcăliți de vorbe frumoase și nu mai au încredere în promisiunile guvernanților și ale Comisiei Europene.

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

28 martie 2023 - 12:03

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor pe măsurile de dezvoltare rurală M10 agro-mediu și climă și M11 agricultura ecologică.

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

28 martie 2023 - 06:15

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis președintelui României, prim-ministrului, ministrului agriculturii, europarlamentarilor un document care conține o o perspectivă de bază preliminară privind viitorul PAC post 2027, în contextul demarării la Bruxelles a discuțiilor pentru PAC post 2027.
Documentul a fost transmis și către Agroinfo.

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

27 martie 2023 - 14:10

Europarlamentarul Dacian Cioloș: "Plățile subvențiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu sunt blocate, deși plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut".

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

27 martie 2023 - 09:02

Ministerul Agriculturii este condus în acest moment de o echipă formată din ministrul agriculturii, șase secretari de stat și un subsecretar de stat. Ministrul Petre Daea este la al treilea mandat în fruntea Ministerului Agriculturii. 

Decizie ajutoare fermierii români!

Decizie ajutoare fermierii români!

27 martie 2023 - 08:07

Agricultorii români ar putea primi despăgubiri de până la 50 de milioane de euro pentru cerealele nevândute din cauza importurilor din Ucraina. Comisia Europeană a fost de acord să majoreze suma de 10 milioane de euro, acordată inițial fermierilor români din rezerva agricolă de criză, după presiunile făcute de parlamentarii români. Suma acordată de UE va fi dublată din bugetul Ministerului Agriculturii. 

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

27 martie 2023 - 06:50

Micii fermieri, cultivatori de legume, termen 1 aprilie 2023! Cererile pentru înscrierea în Programul Tomata 2023 se depun până cel târziu la data de 1 aprilie 2023, anunță Direcția Agricolă Caraș Severin.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii