KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Publicat: 13 mai 2021 - 07:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

"Formele de sprijin acordate în acest an sunt următoarele: în sectorul vegetal - ajutor național tranzitoriu, care se dă din bani de la bugetul național, un plafon de 214 milioane lei. Aici, sigur, sunt scheme de sprijin atât pentru terenul arabil, pentru in și cânepă, pentru tutun, pentru hamei, pentru sfeclă de zahăr. Apoi, există ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, unde încercăm să sprijinim agricultorii prin rambursarea diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse, într-un cuantum de 1,52 lei pe litrul de motorină. De asemenea, sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal care se dă pentru anul de cerere 2020, mai multe culturi aflate în dificultate, unde avem un buget alocat de 424 de milioane de lei. Apoi, avem un program de susținere a producției de usturoi, un ajutor de minimis, unde am alocat 15 milioane lei.

De asemenea, un ajutor de minimis pentru susținerea producției de legume în spații protejate. Dacă ne uităm pe balanța comercială, după carne de porc, imediat, pe podiumul deficitului balanței comerciale, să zic așa, stau legumele. Avem un deficit al balanței comerciale de peste 500 de milioane de euro anual, deși în țară există tradiție și există posibilitatea cultivării acestor legume. Apoi, avem un ajutor de minimis, de anul acesta lansat, pentru plantele aromatice. Am constatat că, deși în unele zone există tradiție și există agricultori care fac acest lucru, cultivă plante aromatice, și-n acest domeniu deficitul balanței comerciale a crescut foarte mult și atunci am început un program de minimis și pentru aceste plante aromatice.

De asemenea, avem sprijin financiar acordat grupurilor și organizațiilor de producători, finanțarea investițiilor specifice și cheltuieli materiale pentru liceele agricole, unde încercăm să sprijinim învățământul agricol. Avem un deficit și aici, este nevoie, al forței de muncă, calificată și responsabilă, deficit al forței de muncă tinere și încercăm să sprijinim și acest învățământ agricol și asta este una din măsuri. Sigur, soluția este un învățământ dual în colaborare cu fermierii, cu procesatorii, de aceea, în Programul Național de Reziliență și Relansare avem un proiect privind învățământul dual agricol, atât la nivel liceal, cât și universitar. Tot pentru a stimula angajarea tinerilor în sectoarele din agricultură, se derulează un program prin care oferim un sprijin financiar angajatorilor care angajează tineri care au finalizat studii, fie superioare în specialitate, fie studii medii de specialitate.

oros-maramu-coperta_b

Pentru sectorul zootehnic, la fel, avem o formă de sprijin, sprijinul cuplat zootehnic, care anul acesta are un plafon de 185 de milioane de euro, atât pentru vaca de lapte, de carne, pentru bivolițe, dar și pentru ovine și caprine. Sigur, o sumă mai mică, de 27 de mii de euro este destinată și celor care cresc viermi de mătase. Ajutor național tranzitoriu în sector zootehnic, anul acesta este de 49 de milioane de euro și merge pentru aceleași specii de animale. Pentru crescătorii de bovine, anul acesta, am făcut o schemă pe care am notificat-o la Comisia Europeană, schemă privind susținerea, mai corect spus, compensarea pierderilor generate de pandemia Covid 19, cu 225 de milioane de lei.

De asemenea, pentru cei care se ocupă de ameliorarea animalelor și cei care țin registrele genealogice și fac controlul oficial al producțiilor avem un buget de 40 de milioane de lei. Și ajutorul de stat pentru neutralizarea deșeurilor de origine animală, aici noi doar finanțăm această activitate care se desfășoară prin Consiliile județene. Avem și pentru apicultori un Program Național Apicol, care se desfășoară pentru o perioadă de trei ani, 2020-2022, pentru anul acesta, avem 152 de milioane de lei, iar pentru crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița, de asemenea, avem un ajutor de minimis.

Pentru sectoarele de porcine și păsări, pentru că singura formă de sprijin, de subvenție, este plata pentru bunăstare, avem alocate sume și-n acest an, 60 milioane euro pentru crescătorii de porcine și 76 milioane euro pentru crescătorii de păsări. Sigur, aici, numărul solicitanților este mult mai mic, pentru că ne referim la crescătorii mari, în ferme industriale", a prezentat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Galei Pria a Fermierilor din Moldova, organizată miercuri, 12 mai 2021, la Iași.

Vizualizat: 7223 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

19 iunie 2021 - 07:44

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a avut vineri, 18 iunie 2021, o videoconferință cu șefii centrelor județene APIA pentru plata noilor ajutoare de minimis aprobate de către Guvern în ședința din această săptămână și pentru finalizarea plăților directe aferente campaniei 2020 până la data de 30 iunie. Șeful APIA a atras atenția că trebuie respectate termenele de plată.

Nou Ordin Ministerul Agriculturii!

Nou Ordin Ministerul Agriculturii!

19 iunie 2021 - 07:00

Ministerul Agriculturii a publicat, pe site-ul oficial, un proiect de ordin prin care anunță înființarea Registrului național al rețetelor consacrate precum și Registrul național al produselor atestate.

Ministrul Oros, în vizită la fermierii milionari în euro ai Olteniei, care apar în Top 300 Cei mai bogați români!

Ministrul Oros, în vizită la fermierii milionari în euro ai Olteniei, care apar în Top 300 Cei mai bogați români!

18 iunie 2021 - 11:08

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost joi, 17 iunie 2021, la Vâlcea, în vizită la familia Dan și Dorina Mutu, deținătorii grupului Anabella, doi dintre milionarii în euro ai Olteniei, cu afaceri în agricultură. Ei figurează în Top 300 Capital „Cei mai bogați români” 2020 pe poziția 164, cu o avere de 38 – 40 de milioane de euro.

Să dispară diferențele la plata subvențiilor din agricultură!

Să dispară diferențele la plata subvențiilor din agricultură!

18 iunie 2021 - 08:58

Diferențe majore între subvențiile pe care le încasează fermierii din Estul Europei, aici se includ și fermierii români, și fermierii din Vestul Europei. Fermierii din Polonia și Lituania au depus petiții la Parlamentul European în care se plâng că primesc în continuare subvenții la hectar sub media UE. În Parlamentul European s-a dezbătut miercuri, 16 iunie 2021, această petiție prin care fermierii din Estul Europei cer să aibă subvenții la fel de mari ca fermierii din Vestul Europei.

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

18 iunie 2021 - 08:23

O subvenție directă pentru apicultori, așa cum există pentru fermieri, ar da o gură de oxigen apiculturii în condițiile în care albina e tot mai amenințată cu dispariția. Ajutoarele pe care le primesc în acest moment apicultorii prin Program Național Apicol nu sunt suficiente, spun mulți dintre apicultori. Pe lângă un ajutor financiar, albinele și alți polenizatori trebuie protejați prin reducerea folosirii pesticidelor.

Ministrul Mediului: Vorbim de mii de animale din gospodării/ferme ucise! Se schimbă legea!

Ministrul Mediului: Vorbim de mii de animale din gospodării/ferme ucise! Se schimbă legea!

17 iunie 2021 - 20:19

Un nou proiect de ordonanță de urgență se pregătește la Ministerul Mediului care va schimba legea cu privire la atacurile sălbăticiunilor. Numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor a crescut de 10 ori în ultimii 5 ani, a declarat, joi, Barna Tanczos, ministrul Mediului, și mii de animale din gospodării, ferme au fost ucise de sălbăticiuni.

Cum propune un crescător de animale să se dea subvențiile APIA!

Cum propune un crescător de animale să se dea subvențiile APIA!

17 iunie 2021 - 19:00

Un crescător de animale propune să se schimbe modul de acordare al subvențiilor din zootehnie în așa fel încât crescătorii să beneficieze de prețuri mai mari pentru munca lor și să aibă de câștigat și procesatorii. Nemulțumirile cresc în rândul crescătorilor de animale din pricina ajutoarelor mici, insuficiente, de care beneficiază și a prețurilor mici la care-și vând munca.

Din iulie, SE REDESCHID toate târgurile de animale!

Din iulie, SE REDESCHID toate târgurile de animale!

17 iunie 2021 - 16:55

Se REDESCHID toate târgurile de animale, anunță primarul din Câmpeni, județul Alba, după o întâlnire cu prim-ministrul Vasile Cîțu, care i-a dat această veste bună pentru crescătorii de animale.

Oierii chemați la întâlnire cu ministrul Oros!

Oierii chemați la întâlnire cu ministrul Oros!

17 iunie 2021 - 12:47

Crescătorii de ovine, fermierii, sunt chemați să-și spună problemele, necazurile la întâlnirea cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, în județul Hunedoara.

Documentul care pune frână exportului de animale vii din România!

Documentul care pune frână exportului de animale vii din România!

17 iunie 2021 - 11:54

ONG-urile cer din nou interzicerea exportului de animale vii. Un raport publicat astăzi susține că vapoarele pentru export de animale vii sunt cea mai periculoasă flotă din lume. Doar 5 din cele 78 de vapoare certificate de UE sunt construite pentru transportul animalelor. Inclusiv Comisia Europeană avertizează că vapoarele autorizate în România expun animalele la riscuri deosebite pe durata călătoriei spre țări terțe, susține un comunicat transmis astăzi de Animals International.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/.

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răzbunare...

Răzbunare...
Soţul: De câte ori ne certăm tu eşti foarte calmă. Cum reuşeşti? Detalii