Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Ministrul Oros: Fermierii mici avantajați la obținerea ajutoarelor europene față de fermierii mari!

Publicat: 02 septembrie 2021 - 07:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, marți seara, că la accesarea ajutoarelor europene disponibile pe măsura 4.1 Investiții în exploatații agricole sunt avantajați fermierii mici și cooperativele prin comparație cu fermierii mari.

Măsura 4.1 - Investiţii pentru modernizarea fermelor, PNDR, are opt componente distincte şi o alocare de 760 de milioane de euro pentru cei doi ani de tranziție, 2021 și 2022. Cum se împart cele 760 de milioane de euro?

sM4.1 "Investiții în exploatații agricole": 760 milioane euro alocare publică (CFM) pentru componentele:
- achiziții simple si echipamente de irigații în fermă: 125,00 mil. euro
- vegetal (condiționare, procesare în fermă și marketing): 55,00 mil. euro
- zootehnic (condiționare, procesare în fermă și marketing): 55,00 mil. euro
- tineri fermieri (achiziție utilaje - vegetal și zootehnic): 75,00 mil. euro
- zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) - NAȚIONAL: 240,00 mil. euro
- zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) - MONTAN: 60 mil. euro
- legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing): 100,00 mil. euro
- legume, cartofi (condiționare, procesare și marketing): 50,00 mil. euro.

Ministrul agriculturii a anunțat, marți seara, că la obținerea banilor europeni pe această măsură sunt avantajați fermierii mici și cooperativele prin comparație cu fermierii mari, care deși au o dimensiune economică mai mare a exploatației agricole, nu vor obține un punctaj la fel de mare ca o cooperativă sau un fermier mic.

oros-coperta-bani_b

"Noi am căutat să avantajăm, în primul rând, fermierii mici și cooperativele, pentru că avem în această perioadă observații din partea fermierilor mari, ei sunt eligibli, dar au puncte mult mai mici decât fermierii mici, pentru că au un anumit număr de SO-uri, standard output, o dimensiune economică mare, care-i dezavantajează. Și acest program este, în primul rând, destinat fermierilor mici sau medii. Doar că, să accesezi o sumă, ca să faci un depozit sau o facilitate de procesare, dacă ești foarte mic, singur nu poți.

Tocmai de aceea, cooperativele sunt iarăși avantajate, pentru că primesc o intensitate de sprijin mult mai mare, pot să ajungă la 90%, decât dacă aplică un singur fermier. Deci, încercăm să sprijinim și să orientăm fermierii mici să intre în aceste cooperative, această asociere economică, singura viabilă, și altă formă, în jurul nostru, în Europa, nu există, ca fermierul mic să aibă cât de cât o putere de negociere mare, să fie sustenabil la activitatea lui și să orientăm suficienți bani și către fermierii mici în aceste cooperative, să aibă posibilitatea să-și construiască depozite și procesare. Pentru că am dorit ca prețurile să nu fie dictate iarăși de cel care are facilități de depozitare sau procesare.

Știm cu toții că cei care au silozuri sau depozite întotdeauna pun presiune pe producătorul primar și de aceea, în măsura 4.1, am spus depozitarea și procesarea să o facă doar cel care produce produsul primar, doar pe 4.2 pot să intre și alți actori. Asta e ceea ce poate să facă, conform legislației și-n funcție de sumele care sunt alocate, poate să facă Ministerul Agriculturii. Să încurajăm facilitățile de depozitare și procesare și să încurajăm cooperativele, în așa fel încât și cei mici să poată să reziste pe piață. Să aibă o producție, pe baza unor contracte, o producție sustenabilă, să știe exact atunci când se apucă de treabă că vânzarea și desfacerea este asigurată, dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă există o anumită cantitate, o anumită calitate, o anumită ritmicitate, în așa fel încât să se poată semna contracte și cu comercianți mai mari", a declarat ministrul agriculturii, marți seara, în cadrul emisiunii tv Agricultura la Raport.

MADR a anunţat că sesiunea de depunere a proiectelor pe măsura 4.1 va fi deschisă de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)  în luna septembrie 2021.

Vizualizat: 8574 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii