Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, marți seara, că la accesarea ajutoarelor europene disponibile pe măsura 4.1 Investiții în exploatații agricole sunt avantajați fermierii mici și cooperativele prin comparație cu fermierii mari.
Măsura 4.1 - Investiţii pentru modernizarea fermelor, PNDR, are opt componente distincte şi o alocare de 760 de milioane de euro pentru cei doi ani de tranziție, 2021 și 2022. Cum se împart cele 760 de milioane de euro?
sM4.1 "Investiții în exploatații agricole": 760 milioane euro alocare publică (CFM) pentru componentele:
- achiziții simple si echipamente de irigații în fermă: 125,00 mil. euro
- vegetal (condiționare, procesare în fermă și marketing): 55,00 mil. euro
- zootehnic (condiționare, procesare în fermă și marketing): 55,00 mil. euro
- tineri fermieri (achiziție utilaje - vegetal și zootehnic): 75,00 mil. euro
- zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) - NAȚIONAL: 240,00 mil. euro
- zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) - MONTAN: 60 mil. euro
- legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing): 100,00 mil. euro
- legume, cartofi (condiționare, procesare și marketing): 50,00 mil. euro.
Ministrul agriculturii a anunțat, marți seara, că la obținerea banilor europeni pe această măsură sunt avantajați fermierii mici și cooperativele prin comparație cu fermierii mari, care deși au o dimensiune economică mai mare a exploatației agricole, nu vor obține un punctaj la fel de mare ca o cooperativă sau un fermier mic.
"Noi am căutat să avantajăm, în primul rând, fermierii mici și cooperativele, pentru că avem în această perioadă observații din partea fermierilor mari, ei sunt eligibli, dar au puncte mult mai mici decât fermierii mici, pentru că au un anumit număr de SO-uri, standard output, o dimensiune economică mare, care-i dezavantajează. Și acest program este, în primul rând, destinat fermierilor mici sau medii. Doar că, să accesezi o sumă, ca să faci un depozit sau o facilitate de procesare, dacă ești foarte mic, singur nu poți.
Tocmai de aceea, cooperativele sunt iarăși avantajate, pentru că primesc o intensitate de sprijin mult mai mare, pot să ajungă la 90%, decât dacă aplică un singur fermier. Deci, încercăm să sprijinim și să orientăm fermierii mici să intre în aceste cooperative, această asociere economică, singura viabilă, și altă formă, în jurul nostru, în Europa, nu există, ca fermierul mic să aibă cât de cât o putere de negociere mare, să fie sustenabil la activitatea lui și să orientăm suficienți bani și către fermierii mici în aceste cooperative, să aibă posibilitatea să-și construiască depozite și procesare. Pentru că am dorit ca prețurile să nu fie dictate iarăși de cel care are facilități de depozitare sau procesare.
Știm cu toții că cei care au silozuri sau depozite întotdeauna pun presiune pe producătorul primar și de aceea, în măsura 4.1, am spus depozitarea și procesarea să o facă doar cel care produce produsul primar, doar pe 4.2 pot să intre și alți actori. Asta e ceea ce poate să facă, conform legislației și-n funcție de sumele care sunt alocate, poate să facă Ministerul Agriculturii. Să încurajăm facilitățile de depozitare și procesare și să încurajăm cooperativele, în așa fel încât și cei mici să poată să reziste pe piață. Să aibă o producție, pe baza unor contracte, o producție sustenabilă, să știe exact atunci când se apucă de treabă că vânzarea și desfacerea este asigurată, dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă există o anumită cantitate, o anumită calitate, o anumită ritmicitate, în așa fel încât să se poată semna contracte și cu comercianți mai mari", a declarat ministrul agriculturii, marți seara, în cadrul emisiunii tv Agricultura la Raport.
MADR a anunţat că sesiunea de depunere a proiectelor pe măsura 4.1 va fi deschisă de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în luna septembrie 2021.