PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.
Există o prioritate, consolidarea fermei de familie pentru că avem 840.000 de ferme din care peste 750.000 de ferme sunt ferme de subzistență, ferme care, practic, nu sunt comerciale, adică nu ar rezista, nu ar putea trăi o familie din veniturile acelei ferme. De regulă, acolo mai există un salar, două salarii, mai există o pensie. Deci, mai există și alte surse.
Sigur că lucrurile acestea se întâmplă și-n mod natural. Am observat peste tot în zona rurală nu toți oamenii care locuiesc în zona rurală au această activitate agricolă, mulți dintre ei doar locuiesc acolo, nu au venituri din activități agricole și atunci încet-încet se comasează suprafețele și cei care doresc să aibă activitate agricolă, deja încep să fie mai mari, mai performanți, mai consolidați.
În următoarea perioadă, va trebui să ajutăm, să grăbim procesul acesta. Să avem ferme, ca număr, mai puține, dar mult mai puternice, în așa fel încât să reziste pe piață la toate fluctuațiile care apar. În primul rând, să se poată lupta cât de cât cu prețurile din alte zone ale Uniunii Europene, a declarat, joi, ministrul agriculturii, Adrian Oros.
Ritmul în care dispar an de an exploatațiile agricole de subzistență este accelerat. Anul acesta, potrivit informațiilor furnizate nouă de către APIA, au dispărut 17.307. Cu atât a scăzut numărul cererilor depuse la APIA pentru subvențiile agricole aferente anului 2020. Scăderea numărului de cereri este evaluată de conducerea ministerului și de cea a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ca un semn bun, al comasării terenurilor agricole. Crește numărul hectarelor exploatate de fermele medii sau mari și astfel aceste exploatații agricole se dezvoltă.
Potrivit analizei SWOT făcută de MADR, exploatația agricolă de subzistență este considerată un punct slab pe harta agriculturii românești. Până și schimbările climatice sunt influențate negativ de aceste ferme mici.
Număr foarte mare al exploatațiilor de mici dimensiuni (sub 5 ha)
- Dimensiune medie scăzută a exploatațiilor agricole (3,65 ha) de 4,5 ori sub nivelul mediei UE
- Dimensiunea economică a exploatațiilor scăzută (de 9,8 ori față de media UE), susține analiza SWOT a Ministerului Agriculturii la capitolul Puncte slabe din agricultură.
Numărul mare de ferme mici gestionează inadecvat deșeurile rezultate din activitățile agricole și au dificultăți în adaptarea la tehnologii noi, se mai spune în același document MADR.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate de AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.