ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susţine că proiectul de ordin privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine, lansat în dezbatere publică, nu distruge gospodăria ţărănească, ci opreşte activitatea ilegală a samsarilor, în timp ce toţi crescătorii mari sau mici trebuie să respecte reguli minime de biosecuritate.
Ministrul Oros spune că prin lansarea proiectului de ordin în dezbatere publică, a dorit să "aducă pe tapet această discuţie, care cred că este foarte serioasă: ce facem cu pesta şi cum relansăm creşterea porcului?".
"Sigur că sunt autorităţi care au atribuţii în circulaţia animalelor şi gestionarea mistreţilor. Ministerul Agriculturii, prin acest ordin pe care l-a adus în dezbatere, repet, în dezbatere, în timp ce există alt ordin cu aceleaşi prevederi în vigoare, a vrut doar să aducă pe tapet această discuţie, care cred că este foarte serioasă: ce facem cu pesta şi cum relansăm? Aşa, la modul populist, a discuta doar, fără soluţii, putem să discutăm în continuare, cum facem din 2017, şi lucrurile să se agraveze, nu să se rezolve (...)", a susţinut şeful MADR.
Întrebat dacă prin aceste măsuri nu va distruge gospodăria ţărănească, Oros a precizat că, fără respectarea unor reguli minime de biosecuritate, nu vom scăpa de "această boala păcătoasă".
"În 2019, ţara era roşie pentru că nu s-au luat măsuri la timp, din populism. Eu nu spun că vreau să distrug gospodăria ţărănească, asta spun unii, eu spun că toţi, şi cei mici şi cei mari, trebuie să respectăm nişte reguli minime de biosecuritate până scăpăm de această boală păcătoasă. Să ştiţi că nu este nicio diferenţă între pesta porcină africană, ca extindere şi ca periculozitate, şi ceea ce se întâmplă cu această pandemie Covid. Dacă nu luăm măsuri şi nu respectăm măsurile luate, şi cei mici şi cei mari, nu vom rezolva niciodată această pierdere constantă pe tot ce înseamnă producţie de porc", a mai spus el.
În opinia sa, ordinul ar putea opri activitatea ilegală a samsarilor, a acelor mijlocitori de animale, care poartă porcii domestici dintr-o parte în alta şi răspândesc boala.
"Nu are nimeni treabă cu gospodăria ţărănească, dar ştim că există acei mijlocitori de animale care sunt samsarii şi care chiar nu au nicio treabă cu gospodăria ţărănească, doar poartă porcii domestici în portbagaj răspândind boala. Reglementarea se referă, în primul rând, la a opri activitatea aceasta ilegală a samsarilor. Am vrut să atrag atenţia că avem o problemă reală care se va adânci privind creşterea porcului în România şi, dacă nu luăm măsuri chiar nepopulare, dar necesare, nu o să putem opri acest lucru", a transmis Adrian Oros.
Proiectul de Ordin 24/2021, lansat la finele lunii ianuarie în dezbatere publică, reglementează creşterea şi mişcarea porcilor domestici şi clasifică exploataţiile de porci în exploataţii non-comerciale (gospodăriile ţărăneşti), unde pot fi crescuţi pentru consum familial până la 5 porci, şi exploataţii comerciale, unde sunt crescuţi porci pentru comercializare.
"Ordinul vine să reglementeze activitatea a maxim 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalţi 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale şi respectă legea", spunea recent Adrian Oros.
România înregistrează 443 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 37 de judeţe, din care şapte în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.070 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.
În intervalul 18 februarie 2021 - 25 februarie 2021 au fost înregistrate 22 de focare noi de pestă porcină africană.
Sursa: Agerpres