SUBVENȚIA APIA MICĂ E FOARTE MICĂ ANUL ACESTA! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la Agro TV, că sumele extrem de mici alocate pentru plata ajutorului național tranzitoriu din vegetal și zootehnie vor fi completate dacă Ministerul Agriculturii va primi bani la rectificarea bugetară. Prima rectificare bugetară va fi în toamnă, octombrie sau noiembrie.
Am fost nevoiți ca la ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) sumele să fie, cel puțin până la prima rectificare bugetară, să fie mai mici și nu am vrut să ținem actele normative, am dat drumul actelor normative, în așa fel încât dacă vor fi bani la rectificare, anul trecut, din fericire, la rectificări, ministerul nostru a primit sume consistente. Dacă vor fi bani, nimeni nu ne oprește să refacem hotărârile de Guvern și să completăm, pentru că avem un plafon aprobat de Comisie (Comisia Europeană n.r.) până unde putem plăti aceste scheme de sprijin, aceste ANT-uri. Dar, deocamdată, acestea sunt sumele pe care fermierii, sigur, le cunosc, care au fost diminuate simțitor, a declarat ministrul agriculturii, marți seara, la Agro TV.
Ajutorul național tranzitoriu nu este o subvenție europeană, le este achitată fermierilor, crescătorilor de animale de la bugetul de stat, iar cum bugetul de stat este puternic diminuat anul acesta din cauza crizei sanitare, șansele nu sunt mari pentru a crește sumele acordate ca ajutor național tranzitoriu.
Șeful MADR a fost întrebat dacă sunt șanse la rectificarea bugetară pentru alocarea unei sume pentru plata despăgubirilor la secetă.
Repet, anul trecut, la ambele rectificări, Ministerul Agriculturii a avut sume consistente. Am sperat cu toții ca criza sanitară să nu-și pună amprenta atât de puternic și să se transforme într-o criză economică, care să facă ca la bugetul statului resursele să fie mult diminuate. De aceea, la începutul anului când am văzut care este bugetul aflat la dispoziție, sigur, trebuind să ne încadrăm și-n anumite exigențe, am fost nevoiți și-n primul rând, am primit la buget o sumă mult diminuată și ne-am creionat bugetul în funcție de această sumă, de aceea, nu vreau să fac acum promisiuni, pentru că nu știu ce vremuri vor veni. Și prefer ca la rectificare să dăm niște bani și pentru ANT, să completăm ANT-urile, și pentru secetă, dar abia atunci când vom avea banii. Nu vreau să le creez oamenilor o speranță care s-ar putea să nu se confirme, pentru că nu depinde de noi evoluția acestei pandemii, a spus ministrul agriculturii.
Adrian Oros a adăugat că nu este activitate economică din cauza pandemiei și astfel nu mai sunt contribuabili, iar banii nu au de unde să se adune la bugetul statului.
Sumele alocate anul acesta pentru plata ajutorului național tranzitoriu aferent anului de cerere 2020 au fost înjumătățite în cazul ANT din vegetal și ANT ovine/caprine, iar pentru ANT bovine sunt sume simbolice și promisiunea că vor fi lansate două scheme de sprijin Covid 19 pentru crescătorii de bovine, una pentru sectorul bovine lapte și alta pentru bovine carne.
Plafonul aferent plăţii pentru ajutor naţional tranzitoriu în sectorul zootehnic, pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine și caprine care se acordă pentru anul de cerere 2020 este de 19.475.763 euro prin comparație cu anul trecut când suma alocată pentru plata ANT ovine/caprine aferent anului 2019 a fost de circa 43 de milioane de euro.
Plafonul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil - ANT 1, precum şi pentru culturile de: in pentru fibră - ANT 2, cânepă pentru fibră - ANT 3, tutun - ANT 4, hamei - ANT 5 şi sfeclă de zahăr - ANT 6, care se acordă pentru anul de cerere 2020 este de 43.974.445 euro și se distribuie astfel:
a) 42.527,430 mii euro pentru culturile amplasate pe teren arabil;
b) 2,742 mii euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
c) 646,827 mii euro pentru tutun;
d) 41,879 mii euro pentru hamei;
e) 755,567 mii euro pentru sfeclă de zahăr.
Plafonul aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, este de 1.758.265 mii euro și se distribuie astfel:
a) 445.128 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
b) 1.313.137 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne.
Crescătorii de oi și capre se așteaptă la o subvenție pe cap de animal de circa 10 lei, fermierii din vegetal nu speră la mai mult de 5-6 euro pe hectar, iar ANT-ul pe care-l vor încasa crescătorii de bovine este de circa 5 lei pe cap de vacă și 2 lei pe tona de lapte.