Adama
Agreena
AGRICOVER

MINISTRUL OROS: COMPLETĂM SUMELE LA ANT DACĂ VOM PRIMI BANI LA RECTIFICAREA BUGETARĂ!

Publicat: 30 martie 2021 - 22:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIA APIA MICĂ E FOARTE MICĂ ANUL ACESTA! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la Agro TV, că sumele extrem de mici alocate pentru plata ajutorului național tranzitoriu din vegetal și zootehnie vor fi completate dacă Ministerul Agriculturii va primi bani la rectificarea bugetară. Prima rectificare bugetară va fi în toamnă, octombrie sau noiembrie.

Am fost nevoiți ca la ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) sumele să fie, cel puțin până la prima rectificare bugetară, să fie mai mici și nu am vrut să ținem actele normative, am dat drumul actelor normative, în așa fel încât dacă vor fi bani la rectificare, anul trecut, din fericire, la rectificări, ministerul nostru a primit sume consistente. Dacă vor fi bani, nimeni nu ne oprește să refacem hotărârile de Guvern și să completăm, pentru că avem un plafon aprobat de Comisie (Comisia Europeană n.r.) până unde putem plăti aceste scheme de sprijin, aceste ANT-uri. Dar, deocamdată, acestea sunt sumele pe care fermierii, sigur, le cunosc, care au fost diminuate simțitor, a declarat ministrul agriculturii, marți seara, la Agro TV.

Ajutorul național tranzitoriu nu este o subvenție europeană, le este achitată fermierilor, crescătorilor de animale de la bugetul de stat, iar cum bugetul de stat este puternic diminuat anul acesta din cauza crizei sanitare, șansele nu sunt mari pentru a crește sumele acordate ca ajutor național tranzitoriu.

Șeful MADR a fost întrebat dacă sunt șanse la rectificarea bugetară pentru alocarea unei sume pentru plata despăgubirilor la secetă.

Repet, anul trecut, la ambele rectificări, Ministerul Agriculturii a avut sume consistente. Am sperat cu toții ca criza sanitară să nu-și pună amprenta atât de puternic și să se transforme într-o criză economică, care să facă ca la bugetul statului resursele să fie mult diminuate. De aceea, la începutul anului când am văzut care este bugetul aflat la dispoziție, sigur, trebuind să ne încadrăm și-n anumite exigențe, am fost nevoiți și-n primul rând, am primit la buget o sumă mult diminuată și ne-am creionat bugetul în funcție de această sumă, de aceea, nu vreau să fac acum promisiuni, pentru că nu știu ce vremuri vor veni. Și prefer ca la rectificare să dăm niște bani și pentru ANT, să completăm ANT-urile, și pentru secetă, dar abia atunci când vom avea banii. Nu vreau să le creez oamenilor o speranță care s-ar putea să nu se confirme, pentru că nu depinde de noi evoluția acestei pandemii, a spus ministrul agriculturii. 

Adrian Oros a adăugat că nu este activitate economică din cauza pandemiei și astfel nu mai sunt contribuabili, iar banii nu au de unde să se adune la bugetul statului.

Sumele alocate anul acesta pentru plata ajutorului național tranzitoriu aferent anului de cerere 2020 au fost înjumătățite în cazul ANT din vegetal și ANT ovine/caprine, iar pentru ANT bovine sunt sume simbolice și promisiunea că vor fi lansate două scheme de sprijin Covid 19 pentru crescătorii de bovine, una pentru sectorul bovine lapte și alta pentru bovine carne.

Plafonul aferent plăţii pentru ajutor naţional tranzitoriu în sectorul zootehnic,  pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine și caprine care se acordă pentru anul de cerere  2020 este de 19.475.763 euro prin comparație cu anul trecut când suma alocată pentru plata ANT ovine/caprine aferent anului 2019 a fost de circa 43 de milioane de euro.

Plafonul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil - ANT 1, precum şi pentru culturile de: in pentru fibră - ANT 2, cânepă pentru fibră - ANT 3, tutun - ANT 4, hamei - ANT 5 şi sfeclă de zahăr - ANT 6, care se acordă pentru anul de cerere 2020 este de 43.974.445 euro și se distribuie astfel:

a) 42.527,430 mii euro pentru culturile amplasate pe teren arabil;
b) 2,742 mii euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
c) 646,827 mii euro pentru tutun;
d) 41,879 mii euro pentru hamei;
e) 755,567 mii euro pentru sfeclă de zahăr.

Plafonul aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în  sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, este de 1.758.265 mii euro și se distribuie astfel:

a) 445.128 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
b) 1.313.137 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne.

Crescătorii de oi și capre se așteaptă la o subvenție pe cap de animal de circa 10 lei, fermierii din vegetal nu speră la mai mult de 5-6 euro pe hectar, iar ANT-ul pe care-l vor încasa crescătorii de bovine este de circa 5 lei pe cap de vacă și 2 lei pe tona de lapte.

 

Vizualizat: 5395 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți pe hectar și cap animal făcute ASTĂZI de APIA!

Plăți pe hectar și cap animal făcute ASTĂZI de APIA!

23 iulie 2024 - 19:48

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 22 -23.07.2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în sumă totală 41.510.946,31 lei (8.381.184,55 euro).

Comunicat APIA ACUM: Bani în plus anul ăsta pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ACUM: Bani în plus anul ăsta pentru crescătorii de animale!

23 iulie 2024 - 11:59

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de subvenții suplimentare. APIA a transmis astăzi către Agroinfo precizări privind încasarea sumelor de bani aferente acestui an. 

Șef APIA: Crotaliile la plata subvențiilor APIA pe cap animal pentru acest an!

Șef APIA: Crotaliile la plata subvențiilor APIA pe cap animal pentru acest an!

23 iulie 2024 - 08:48

Crescătorii de animale care solicită subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an, ajutorul național tranzitoriu, ANT, și sprijinul cuplat pentru venit zootehnic, SCVZ, trebuie să fie atenți să aibă animalele crotaliate corect. Inspectorii APIA verifică acest lucru, spune directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Ministrul agriculturii: Nou ajutor financiar fermieri, crescători animale!

Ministrul agriculturii: Nou ajutor financiar fermieri, crescători animale!

23 iulie 2024 - 07:31

Un nou ajutor financiar pentru fermieri anunțat de ministrul agriculturii Florin Barbu.

Premier în Cehia, fermier în România!

Premier în Cehia, fermier în România!

22 iulie 2024 - 21:34

Andrej Babiš, fost premier ceh, a captat atenţia publică în a doua parte a anului 2023, când a preluat pachetul majoritar de acţiuni (65%) al comerciantului de cereale East Grain din judeţul Cluj. Şi, tot în acelaşi an, a devenit, prin Agrofert, conglomeratul său de afaceri, unicul acţionar al distribuitorului de îngrăşăminte LAT Nitrogen Romania.

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

22 iulie 2024 - 21:10

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă.

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

22 iulie 2024 - 07:51

Oieritul din România e pus pe jar în urma anunțului făcut de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) despre identificarea unui focar de pestă a micilor rumegătoare. Crescătorii de ovine sunt revoltați și vor să protesteze la București. Pe lângă gazarea a mii de miei, făcută deja de ANSVSA, vestea vine și cu blocarea exportului de ovine vii, deci pierderi uriașe pentru crescători.

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

22 iulie 2024 - 06:13

Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume si fructe, MADR face următoarele precizări:

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii