Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MINISTRUL OROS: COMPLETĂM SUMELE LA ANT DACĂ VOM PRIMI BANI LA RECTIFICAREA BUGETARĂ!

Publicat: 30 martie 2021 - 22:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIA APIA MICĂ E FOARTE MICĂ ANUL ACESTA! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la Agro TV, că sumele extrem de mici alocate pentru plata ajutorului național tranzitoriu din vegetal și zootehnie vor fi completate dacă Ministerul Agriculturii va primi bani la rectificarea bugetară. Prima rectificare bugetară va fi în toamnă, octombrie sau noiembrie.

Am fost nevoiți ca la ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) sumele să fie, cel puțin până la prima rectificare bugetară, să fie mai mici și nu am vrut să ținem actele normative, am dat drumul actelor normative, în așa fel încât dacă vor fi bani la rectificare, anul trecut, din fericire, la rectificări, ministerul nostru a primit sume consistente. Dacă vor fi bani, nimeni nu ne oprește să refacem hotărârile de Guvern și să completăm, pentru că avem un plafon aprobat de Comisie (Comisia Europeană n.r.) până unde putem plăti aceste scheme de sprijin, aceste ANT-uri. Dar, deocamdată, acestea sunt sumele pe care fermierii, sigur, le cunosc, care au fost diminuate simțitor, a declarat ministrul agriculturii, marți seara, la Agro TV.

Ajutorul național tranzitoriu nu este o subvenție europeană, le este achitată fermierilor, crescătorilor de animale de la bugetul de stat, iar cum bugetul de stat este puternic diminuat anul acesta din cauza crizei sanitare, șansele nu sunt mari pentru a crește sumele acordate ca ajutor național tranzitoriu.

Șeful MADR a fost întrebat dacă sunt șanse la rectificarea bugetară pentru alocarea unei sume pentru plata despăgubirilor la secetă.

Repet, anul trecut, la ambele rectificări, Ministerul Agriculturii a avut sume consistente. Am sperat cu toții ca criza sanitară să nu-și pună amprenta atât de puternic și să se transforme într-o criză economică, care să facă ca la bugetul statului resursele să fie mult diminuate. De aceea, la începutul anului când am văzut care este bugetul aflat la dispoziție, sigur, trebuind să ne încadrăm și-n anumite exigențe, am fost nevoiți și-n primul rând, am primit la buget o sumă mult diminuată și ne-am creionat bugetul în funcție de această sumă, de aceea, nu vreau să fac acum promisiuni, pentru că nu știu ce vremuri vor veni. Și prefer ca la rectificare să dăm niște bani și pentru ANT, să completăm ANT-urile, și pentru secetă, dar abia atunci când vom avea banii. Nu vreau să le creez oamenilor o speranță care s-ar putea să nu se confirme, pentru că nu depinde de noi evoluția acestei pandemii, a spus ministrul agriculturii. 

Adrian Oros a adăugat că nu este activitate economică din cauza pandemiei și astfel nu mai sunt contribuabili, iar banii nu au de unde să se adune la bugetul statului.

Sumele alocate anul acesta pentru plata ajutorului național tranzitoriu aferent anului de cerere 2020 au fost înjumătățite în cazul ANT din vegetal și ANT ovine/caprine, iar pentru ANT bovine sunt sume simbolice și promisiunea că vor fi lansate două scheme de sprijin Covid 19 pentru crescătorii de bovine, una pentru sectorul bovine lapte și alta pentru bovine carne.

Plafonul aferent plăţii pentru ajutor naţional tranzitoriu în sectorul zootehnic,  pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine și caprine care se acordă pentru anul de cerere  2020 este de 19.475.763 euro prin comparație cu anul trecut când suma alocată pentru plata ANT ovine/caprine aferent anului 2019 a fost de circa 43 de milioane de euro.

Plafonul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil - ANT 1, precum şi pentru culturile de: in pentru fibră - ANT 2, cânepă pentru fibră - ANT 3, tutun - ANT 4, hamei - ANT 5 şi sfeclă de zahăr - ANT 6, care se acordă pentru anul de cerere 2020 este de 43.974.445 euro și se distribuie astfel:

a) 42.527,430 mii euro pentru culturile amplasate pe teren arabil;
b) 2,742 mii euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
c) 646,827 mii euro pentru tutun;
d) 41,879 mii euro pentru hamei;
e) 755,567 mii euro pentru sfeclă de zahăr.

Plafonul aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în  sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, este de 1.758.265 mii euro și se distribuie astfel:

a) 445.128 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
b) 1.313.137 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne.

Crescătorii de oi și capre se așteaptă la o subvenție pe cap de animal de circa 10 lei, fermierii din vegetal nu speră la mai mult de 5-6 euro pe hectar, iar ANT-ul pe care-l vor încasa crescătorii de bovine este de circa 5 lei pe cap de vacă și 2 lei pe tona de lapte.

 

Vizualizat: 4386 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii