KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

MINISTRUL OROS: AU FALSIFICAT CERTIFICATELE PENTRU BERBECI ÎN MARE PARTE, 83% ȘI IAU SCZ OVINE PE O MINCIUNĂ!

Publicat: 24 februarie 2021 - 07:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ACUZAȚII GRAVE! Culpa este generală. Unii au dorit să vândă berbeci și au vândut mai mult decât aveau și au falsificat certificatele și o spun, și le-am spus-o în față, și o spun oriunde, au falsificat certificatele în mare parte, adică 83% din certificate, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, marți seara, la Agro TV. Șeful MADR a adăugat că nu este corect și că deși știe despre aceste certificate falsificate, pe baza acestor acte, oierii vor încasa și anul acesta sprijinul cuplat la ovine de la APIA.

Acolo s-a întâmplat un lucru pe care toți crescătorii îl știu, și ăia mari, și ăia mici, și ăia care au vândut berbeci, și ăia care au cumpărat berbeci. Culpa este generală. Unii au dorit să vândă berbeci și au vândut mai mult decât aveau și au falsificat certificatele și o spun, și le-am spus-o în față, și o spun oriunde, au falsificat certificatele în mare parte, adică 83% din certificate. Ceilalți au cumpărat certificate ca să iasă din COP și să ia SCZ pe baza certificatului, un berbec cu certificat la 35 de ovine, spunând ei că fac montă dirijată. Și ei, și noi știm că nu au făcut acest lucru, dar s-a perpetuat cu știrea celor care au condus ministerul și celor care au gestionat ANARZ-ul.

S-a întâmplat un lucru, astfel încât acum, cei care au cumpărat certificate, nu erau supărați că au cumpărat certificate, erau supărați că certificatele sunt false. Adică, un berbec cumpărat de pe piață cu 300 de lei le era vândut cu 1.500 de lei sau 2.000 de lei, pentru că era produs în registru. Pe ei nu-i deranja faptul că l-au cumpărat și beneficiau de SCZ, de ce l-au cumpărat prea scump. Și acum vina este al lor, a tuturor. Le-am spus ok, cum corectăm acest lucru.

Eu nu mai am de gând să, noi, nu eu, să dăm în continuare acest sprijin cuplat pe o minciună, o minciună cunoscută de toți și pe care o condamnă toți. Cum facem? Am zis, nu mai luăm în considerare acei berbeci, pentru că toți am căzut de acord că nu există nicio evidență clară la berbeci, că certificatele sunt false. În prima fază au fost de acord, după care au spus, pe ce mergem. Păi, trebuie să mergem pe ceva, pe COP, adică trebuie să dai sprijin pe ceva, eu l-aș cupla doar de producție. Au zis, păi, acum ne trimiteți înapoi la cei care ne-au vândut, așa au spus. Am cumpărat de la ei certificate false și acum ne trimiteți, ne reîntoarcem în COP și-n registre?! Le dăm alți bani lor ca să ne primească în registre. Am decis în după-amiaza aceasta (marți, 23 februarie n.r.), ca anul acesta, pentru că-i afecta încă o dată tot pe ei, deși nu sunt nevinovați, ei spun că mulți au fost nevoiți să recurgă în timpul anilor la acei berbeci, pentru că altfel nu primeau (subvenția n.r.), iar alții primeau, am decis, pentru că nu avem timp să ne pregătim, vine 1 martie și trebuie să depunem cererile, anul acesta rămâne așa, deși ei toți știu că nu e corect, și unii care au vândut și cei care au cumpărat, anul ăsta rămâne așa, a spus ministrul agriculturii, marți seara, la Agro TV.

Adică, vor rămâne aceleași condiții pentru încasarea sprijinului cuplat la ovine, subvenția mare, la fel ca anul trecut chiar dacă ministrul agriculturii recunoaște că nu este corect să se dea subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe o minciună.

Unele certificate s-au cumpărat în pungă cu crotaliile, a mai spus ministrul Oros.

Au fost verificate de către ANZ toate registrele privind eliberarea certificatelor de origine după Regulamentul UE 1.012, privind ameliorarea rasă pură. Fără genotipare. Nici măcar scriptic nu au făcut acest lucru. Toate animalele din secțiunea principală, conform acestui Regulament, trebuie să aibă părinți și bunici în secțiunea principală. Doar 17% din certificate sunt conforme, 83% sunt incorecte. Nici nu aveai cum când tu ai 100 de oi mame să vinzi în anul ăla 300 de berbeci, nu ai cum, deci, era bătător la ochi și de aceea, o să continuăm verificarea acestor registre și o să ne gândim dacă aceste registre le vom recunoaște sau nu, pentru că la 17% corectitudine e foarte greu să recunoști. Dar au reușit să bulverseze tot ce înseamnă ameliorare, pentru că până nu a apărut această tentație a acordării SCZ-ului de certificate, eu sunt convins că până atunci s-a lucrat corect și-n COP, și-n registre. În momentul în care a apărut tentația că dacă cumperi un berbec poți ieși din COP, a mai spus șeful MADR

Șeful MADR a adăugat că pentru anul 2022 se vor schimba regulile de acordare SCZ ovine. Aceste reguli, potrivit ministrului, vor fi definitivate până-n august 2021.

AICI CONDIȚIILE PENTRU ÎNCASAREA SCZ OVINE ÎN ACEST AN!

 

Vizualizat: 2439 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvențiilor APIA pentru acest an: Condiție obligatorie pentru încasarea avansului APIA!

Plata subvențiilor APIA pentru acest an: Condiție obligatorie pentru încasarea avansului APIA!

05 august 2021 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plățile în avans pe data de 16 octombrie 2021. Care este condiția obligatorie pentru ca fermierii, crescătorii de animale să-și încaseze mai repede subvențiile agricole aferente acestui an?

Ministrul Mediului: Crescătorii de animale găsesc din ce în ce mai greu ciobani! Cine-și riscă viața?!

Ministrul Mediului: Crescătorii de animale găsesc din ce în ce mai greu ciobani! Cine-și riscă viața?!

05 august 2021 - 06:54

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, susține că de teama urşilor, este "din ce în ce mai greu" pentru crescătorii de animale să găsească ciobani care să meargă cu oile sau cu vitele pe munte.

Alarmă între oamenii de știință din 158 de țări: Pământul își pierde semnele vitale!

Alarmă între oamenii de știință din 158 de țări: Pământul își pierde semnele vitale!

05 august 2021 - 06:29

Recent, aproape 14.000 de oameni de știință din 158 de țări, printre care și 18 din România, au tras un semnal de alarmă către toate guvernele din lume asupra faptului că Pământul și-a înrăutățit cu repeziciune ”semnele vitale”.

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

04 august 2021 - 19:54

Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele.

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

04 august 2021 - 18:49

Astăzi, 4 august, Comisia Europeană a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

04 august 2021 - 16:09

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, sub coordonarea Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Interne, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, împreună cu structurile lor teritoriale, în România au fost recenzate circa 3.226.000 de exploatații agricole, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo.

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

04 august 2021 - 09:26

Viorel Gherciu, expert în agricultură, este propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova. Din 2018, el ocupă funcția de director al „VEREIN Donau Soja” în Moldova și este responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova.

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

04 august 2021 - 08:08

Fermele de creștere a animalelor primesc, în ultima perioadă, tot mai multe lovituri. Viitorul se arată întunecat, multe dintre aceste ferme vor dispărea. Luate pe rând, ferme de porci, de vaci sau de oi, observăm că nicăieri nu se întrevăd speranțe de mai bine, pentru niciunul dintre sectoare ajutoarele nu sunt suficiente, iar la acestea se adaugă tot felul de presiuni care se fac pentru renunțarea la consumul de carne din diferite motive și angrenate de diverse interese economice.

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

04 august 2021 - 06:45

Ultima săptămână pentru a cere ajutorul Covid pentru minim 3 bovine! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale că până la data de 9 august 2021 primește cererile de solicitare a ajutorului Covid bovine pentru acest an. Agroinfo vă pune la dispoziție condițiile pentru obținerea acestui ajutor, transmise nouă de către APIA.

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

03 august 2021 - 15:14

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a demarat campania "OPRIȚI Pesta Porcină Africană". Între anii 2016 șu 2020, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a 1,3 milioane de porci din fermele din Europa, susține EFSA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Dilemă

Dilemă
Un tip intră într-o berărie: Detalii