ACUZAȚII GRAVE! Culpa este generală. Unii au dorit să vândă berbeci și au vândut mai mult decât aveau și au falsificat certificatele și o spun, și le-am spus-o în față, și o spun oriunde, au falsificat certificatele în mare parte, adică 83% din certificate, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, marți seara, la Agro TV. Șeful MADR a adăugat că nu este corect și că deși știe despre aceste certificate falsificate, pe baza acestor acte, oierii vor încasa și anul acesta sprijinul cuplat la ovine de la APIA.
Acolo s-a întâmplat un lucru pe care toți crescătorii îl știu, și ăia mari, și ăia mici, și ăia care au vândut berbeci, și ăia care au cumpărat berbeci. Culpa este generală. Unii au dorit să vândă berbeci și au vândut mai mult decât aveau și au falsificat certificatele și o spun, și le-am spus-o în față, și o spun oriunde, au falsificat certificatele în mare parte, adică 83% din certificate. Ceilalți au cumpărat certificate ca să iasă din COP și să ia SCZ pe baza certificatului, un berbec cu certificat la 35 de ovine, spunând ei că fac montă dirijată. Și ei, și noi știm că nu au făcut acest lucru, dar s-a perpetuat cu știrea celor care au condus ministerul și celor care au gestionat ANARZ-ul.
S-a întâmplat un lucru, astfel încât acum, cei care au cumpărat certificate, nu erau supărați că au cumpărat certificate, erau supărați că certificatele sunt false. Adică, un berbec cumpărat de pe piață cu 300 de lei le era vândut cu 1.500 de lei sau 2.000 de lei, pentru că era produs în registru. Pe ei nu-i deranja faptul că l-au cumpărat și beneficiau de SCZ, de ce l-au cumpărat prea scump. Și acum vina este al lor, a tuturor. Le-am spus ok, cum corectăm acest lucru.
Eu nu mai am de gând să, noi, nu eu, să dăm în continuare acest sprijin cuplat pe o minciună, o minciună cunoscută de toți și pe care o condamnă toți. Cum facem? Am zis, nu mai luăm în considerare acei berbeci, pentru că toți am căzut de acord că nu există nicio evidență clară la berbeci, că certificatele sunt false. În prima fază au fost de acord, după care au spus, pe ce mergem. Păi, trebuie să mergem pe ceva, pe COP, adică trebuie să dai sprijin pe ceva, eu l-aș cupla doar de producție. Au zis, păi, acum ne trimiteți înapoi la cei care ne-au vândut, așa au spus. Am cumpărat de la ei certificate false și acum ne trimiteți, ne reîntoarcem în COP și-n registre?! Le dăm alți bani lor ca să ne primească în registre. Am decis în după-amiaza aceasta (marți, 23 februarie n.r.), ca anul acesta, pentru că-i afecta încă o dată tot pe ei, deși nu sunt nevinovați, ei spun că mulți au fost nevoiți să recurgă în timpul anilor la acei berbeci, pentru că altfel nu primeau (subvenția n.r.), iar alții primeau, am decis, pentru că nu avem timp să ne pregătim, vine 1 martie și trebuie să depunem cererile, anul acesta rămâne așa, deși ei toți știu că nu e corect, și unii care au vândut și cei care au cumpărat, anul ăsta rămâne așa, a spus ministrul agriculturii, marți seara, la Agro TV.
Adică, vor rămâne aceleași condiții pentru încasarea sprijinului cuplat la ovine, subvenția mare, la fel ca anul trecut chiar dacă ministrul agriculturii recunoaște că nu este corect să se dea subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe o minciună.
Unele certificate s-au cumpărat în pungă cu crotaliile, a mai spus ministrul Oros.
Au fost verificate de către ANZ toate registrele privind eliberarea certificatelor de origine după Regulamentul UE 1.012, privind ameliorarea rasă pură. Fără genotipare. Nici măcar scriptic nu au făcut acest lucru. Toate animalele din secțiunea principală, conform acestui Regulament, trebuie să aibă părinți și bunici în secțiunea principală. Doar 17% din certificate sunt conforme, 83% sunt incorecte. Nici nu aveai cum când tu ai 100 de oi mame să vinzi în anul ăla 300 de berbeci, nu ai cum, deci, era bătător la ochi și de aceea, o să continuăm verificarea acestor registre și o să ne gândim dacă aceste registre le vom recunoaște sau nu, pentru că la 17% corectitudine e foarte greu să recunoști. Dar au reușit să bulverseze tot ce înseamnă ameliorare, pentru că până nu a apărut această tentație a acordării SCZ-ului de certificate, eu sunt convins că până atunci s-a lucrat corect și-n COP, și-n registre. În momentul în care a apărut tentația că dacă cumperi un berbec poți ieși din COP, a mai spus șeful MADR
Șeful MADR a adăugat că pentru anul 2022 se vor schimba regulile de acordare SCZ ovine. Aceste reguli, potrivit ministrului, vor fi definitivate până-n august 2021.
AICI CONDIȚIILE PENTRU ÎNCASAREA SCZ OVINE ÎN ACEST AN!