AJUTOARE EUROPENE FERMIERI. Bugetul alocat pentru perioada 2021-2022 pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole este de 760 de milioane de euro. Valoarea maximă a ajutorului pe care poate să-l obțină o fermă din zootehnie sau una de cultivare a legumelor în spații protejate este de 1,5 milioane de euro. A anunțat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă.
Finalizând analiza SWOT şi analiza nevoilor pentru elaborarea Programul Naţional Strategic, care va începe efectiv din 2023, am considerat că este normal să finanţăm priorităţile acestui program şi în perioada de tranziţie. De aceea, pentru măsura 4.1 Investiţii în exploataţii agricole, mai ales pentru integrarea producţiei în fermă, pentru procesare şi depozitare, am alocat o sumă de 760 de milioane de euro pentru perioada 2021- 2022. Asta dacă comparăm cu suma alocată acestei măsuri în perioada 2014-2020, care este de 874,8 milioane de euro, noi spunem că este o sumă ambiţioasă, dar necesară, tocmai pentru a încerca să corectăm acel deficit al balanţei comerciale care în ultimii ani creşte, să sprijinim investiţiile în tot ceea ce înseamnă procesare şi depozitare, mai ales la nivel de fermă, în aşa fel încât fermierii să fie cei care să fie cei care să-și finanţeze şi să îşi edifice capacitățile de de procesare şi depozitare.
Ce criterii noi de selecție am introdus în plus? Sigur, maturitatea proiectului în sensul documentației aduse, dar și a sustenabilității proiectului din perspectiva protecției mediului și managementului riscului. De asemenea, maturitatea solicitantului în sensul vechimii în desfășurarea activității și vechimea întreprinderii, tocmai pentru a evita formarea de entități sau chiar cooperative doar pentru a accesa un program care este anunțat.
De asemenea, principiul accesului la finanțare în sensul prioritizării solicitanților care nu au beneficiat de finanțare în perioada de programare 2014-2020, la submăsura 4.1 și măsura similară din 19.2.
Alocare maximă pe proiect, 1,5 milioane de euro pentru ferme zootehnice, legume în spații protejate, cooperative. Rata de finanțare maximă este de 90% pentru cooperativele cu istoric în activitate și 70% pentru beneficiarii privați, a spus ministrul agriculturii.
Șeful MADR a mai spus cum se vor împărți cele 760 de milioane de euro alocate pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole.
Este important pentru această măsură că am splitat suma de 760 de milioane de euro în mai multe componente: achiziţii simple de utilaje agricole şi de irigaţii la nivelul fermelor - 125 de milioane de euro, condiţionarea şi procesarea în fermă pentru sectorul vegetal - 55 milioane de euro şi zootehnic - 55 de milioane de euro, achiziţia de utilaje pentru tinerii fermieri - 75 de milioane de euro, investiţii în ferme zootehnice, producţie primară şi marketing - 240 de milioane de euro şi 60 de milioane pentru zona montană, investiţii în ferme legumicole, inclusiv în spaţii protejate - 100 de milioane de euro şi condiţionarea şi procesarea în ferme în domeniul legumicol - 50 de milioane de euro, a adăugat ministrul Oros.