DECLARAȚIE ASTĂZI. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat astăzi că au fost identificate 10 mari priorități din agricultura românească unde vor fi direcționate sume mari de bani în următorul exercițiu financiar, 2021-2027.
Ministrul agriculturii a spus astăzi că, în ultima perioadă, a fost în aproape toate județele țării, la fermieri acasă și a văzut care sunt nevoile lor.
În afară de trei județe, am fost în toate județele pentru că am vrut să văd ce se întâmplă acasă la fermieri, a spus astăzi șeful de la Agricultură, într-o emisiune transmisă online. Acesta a adăugat că, în plus, a avut multe runde de întâlniri cu mediul asociativ din agricultură, cu liderii fermierilor din toate sectoarele pentru a identifica prioritățile mari din agricultură unde să fie direcționate sume mari de bani în viitorul exercițiu financiar 2021-2027. Și tot pentru identificarea nevoilor fermierilor, echipa MADR a făcut o analiză SWOT, analiza oportunităților, amenințărilor, punctelor slabe și tari.
Adrian Oros a declarat că au fost identificate 10 mari priorități pentru agricultura din România și a enumerat șapte dintre aceste priorități.
Am identificat 10 priorități mari:
1. corectarea balanței comerciale pentru produsele agro alimentare unde deficitul este de 1,3 miliarde de euro. În noul Plan Național Strategic o să sprijinim mai consistent tot ceea ce înseamnă procesare, depozitare ca să exportăm produse cu valoare adăugată;
2. asocierea fermierilor. Am reușit anul acesta să ajutăm mediul asociativ din România să fie reprezentat la Bruxelles, Ministerul Agriculturii a achitat cotizația la organizația COPA-COGECA, în așa fel încât fermierii români să aibă drepturi depline la masa negocierilor de la Bruxelles;
3. micul producător și micul procesator care foarte greu reușesc să-și vândă producția, să-și crească puterea de negociere și avem o singură soluție, cooperativele. Vom stimula financiar cooperativele.
4. consolidarea piețelor locale. S-a observat că ar trebui să fie o prioritate pentru toate țările piața locală, foarte mulți țări mergînd pe acest concept de economie de piață, s-a observat că-n perioada crizei, multe țări au rămas descoperite cu produse alimentare de bază, chiar dacă ar fi putut să producă aceste alimente, au preferat să le importe. Noi nu suntem în această situație, mai ales carne de pasăre, de porc producem mult mai puțin decât consumul intern. (...) Am încercat să modificăm legislația privind achizițiile publice în așa fel încât edilii (primarii n.r.) să cumpere produse direct de la producătorii locali.
5. calificarea forței de muncă, trebuie să insistăm pe învățământul profesional dual.
6. gestionarea apei. Am cam uitat să întreținem și să reparăm infrastructura de irigații sau drenaj, iar anul ăsta am constatat că apa a ajuns abia pe 500.000 de hectare, trebuie să investim mult și foarte repede în infrastrctura de gestionare a apei. Prin Programul de Reziliență și Relansare Economică, Guvernul a acceptat ca peste 6 miliarde de euro să-i direcționăm pentru reabilitarea infrastructurii de gestionare a apei, lucrări de combatere a eroziunii, a deșertificării, inclusiv extinderea sistemelor de combatere a grindinei;
7. gestionarea riscurilor. Personal aștept un semnal puternic din partea fermierilor să lucrăm la fundamentarea și apariția unor fonduri mutuale. discutăm nu numai de asigurări unde am început un dialog cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar și de constituirea unor fonduri mutuale.
Cam astea ar fi prioritățile pe care le-am identificat, a spus ministrul agriculturii.