SUBVENȚIONAREA FERMIERILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat vineri, la Constanța, că plățile directe pe hectar și cap de animal însumează pentru cei doi ani de tranziție 3 miliarde de euro. O altă sumă, 3,2 miliarde de euro, va fi dirijată spre măsurile de dezvoltar rurală. Discuțiile dintre România și Comisia Europeană sunt la final, iar banii pe dezvoltare rurală vor fi împărțiți după o consultare cu asociațiile fermierilor din România.
Subvențiile europene vor merge în continuare, și plata pe suprafață, și plata pe înverzire, plata pe animal. Toate schemele de sprijin vor continua, pentru perioada 2021-2022 sunt alocate 6,2 miliarde de euro, din care 3 miliarde de euro plăți directe, plată pe suprafață și pe număr de animale, și 3,2 miliarde de euro finanțări pe măsuri.
Subvențiile se vor derula în continuare pe suprafețe și pe culturile agricole care le vor dori fermierii. Dacă acum ei cultivă porumb sau grâu sau alt tip de cereale, aceleași subvenții le vor primi și dacă schimbă culturile. Deci, subvenționarea agriculturii va fi cel puțin până-n 2027, pentru că discutăm de politica agricolă 2021-2027, 21,5 miliarde de euro, asta este suma (până-n anul 2027 n.r.) de la Uniunea Europeană, din care 13 miliarde de euro, plăți directe pe suprafață și pe animal, și 7 miliarde de euro măsuri pe dezvoltare rurală.
Acum finalizăm discuția cu Comisia Europeană pe cele 6 miliarde de euro pentru perioada de tranziție, iar în momentul în care am terminat discuția cu Comisia și sumele sunt fixate pentru fiecare măsură în parte, facem dezbatere publică, cum am făcut și pe repartizarea banilor, facem dezbatere publică cu asociațiile de fermieri, cu membrii mediului asociativ pentru fiecare ghid în parte.
Și acolo unde s-au observat unele nereguli sau unde se pot simplifica lucrurile, nu văd de ce nu am simplifica aceste proceduri. Deși, în agricultură, și fermierii știu acest lucru, procedurile pentru fondurile europene sunt mult mai simplificate decât în alte tipuri de fonduri structurale și aici absorbția este destul de bună, a declarat șeful MADR, în vizita pe care a făcut-o, la acest sfârșit de săptămână, la Constanța.