Adama
Vinasa Rompak

Ministrul Mediului: Vorbim de mii de animale din gospodării/ferme ucise! Se schimbă legea!

Publicat: 17 iunie 2021 - 20:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un nou proiect de ordonanță de urgență se pregătește la Ministerul Mediului care va schimba legea cu privire la atacurile sălbăticiunilor. Numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor a crescut de 10 ori în ultimii 5 ani, a declarat, joi, Barna Tanczos, ministrul Mediului, și mii de animale din gospodării, ferme au fost ucise de sălbăticiuni.

"Trebuie să acceptăm realitatea şi cea mai mare greşeală este sau ar fi să negăm evidenţele. Evidenţele arată că în ultimii 5 ani numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor care sunt prezenţi în locuinţe, gospodării, pe stradă, a crescut de 10 ori faţă de 2016. 2021 va fi anul care va marca această creştere de 10 ori şi nu vorbim de o senzaţie, vorbim de mii de animale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pe ultimii 5 ani pentru că este exact perioada în care intervenţia umană a fost redusă la minim şi perioada în care fenomenul a luat amploare. Am avut parte de foarte multă dezinformare în ultima perioadă în legătură cu evidenţele care erau chiar în statisticile ministerului", a precizat Barna Tzancos la Digi 24.

El spune că legislaţia trebuie modificată astfel încât în cazurile de forţă majoră să se poată interveni în maximum 24 de ore de la sesizarea unei astfel de probleme, nu cum se întâmplă în prezent când intervenţia apare după câteva săptămâni sau chiar câteva luni.

"Ceea ce trebuie noi să facem este să modificăm legislaţia astfel încât în cazurile de forţă majoră să putem interveni prompt în interesul omului, în interesul protejării vieţii umane (...) Asta înseamnă că în maximum 24 de ore, imediat, adică în momentul în care se sesizează o asemenea problemă, care seamănă cu cele patru de astăzi, în câteva ore trebuie să fie acolo o echipă formată din jandarmi şi vânători şi gradual să intervină în funcţie de situaţie. Dacă este să zicem prima vizită a unui urs în localităţi se începe cu alungare, dar în cazul în care se constată că se repetă acest fenomen, acolo modalitatea de intervenţie trebuie să treacă la tranchilizare şi relocare. În cazul în care animalul este periculos, atacă, este agresiv, soluţia este extragerea prin împuşcare. Viaţa umană trebuie protejată. Este normal că aceşti oameni sunt foarte supăraţi, mai mult chiar, disperaţi, pentru că cine sună la 112 este deja în disperare de cauză pentru că îşi simte viaţa sau bunurile puse în pericol", a explicat oficialul MMAP.

Ministrul Mediului susţine că în multe zone din ţară unde habitatul este neatins de ani de zile, unde oamenii nu au căutat soluţii locale, în unele zone unde pădurea este chiar neatinsă şi suprafaţă a crescut, tocmai acolo se înmulţesc aceste atacuri.

ursul-la-vaci_b

"Nu cred că cineva poate să demonstreze că într-un judeţ unde au fost 1.000 şi ceva de cazuri de atac de urs în 5 ani a crescut de 10 ori suprafaţa tăiată sau a crescut de 10 ori masa lemnoasă exploatată din păduri. Acest argument chiar nu mai stă în picioare şi vedem zi de zi că populaţia de urs creşte, normal, natural, în cazul în care nu există intervenţie umană şi în cazul în care vorbim de o specie aflată în vârful lanţului trofic şi care se simte foarte bine în pădurile României şi vrând-nevrând creşte ca populaţie an de an", a menţionat Tanczos.

În opinia sa, intervenţia umană permisă de lege este una de prevenţie, care durează uneori şi câteva luni, fiind o procedură prin care foarte multe instituţii implicate trebuie "să semneze, să ştampileze, să dea aprobări"

"Ceea ce s-a numit derogare până acum în interesul vieţii şi în interesul protejării bunurilor înseamnă de fapt o procedură prin care într-o situaţie de forţă majoră se ajunge la intervenţie după câteva săptămâni sau câteva luni. (...) E o procedură prin care foarte multe instituţii implicate trebuie să semneze, să ştampileze, să dea aprobări. Eu spun că procedura actuală presupune o intervenţie ulterioară, presupune practic o intervenţie de prevenire a următoarelor evenimente, nu permite o intervenţie imediată. De aceea cele două proceduri trebuie să existe în paralel. Trebuie să avem o procedură de intervenţie imediată, gen ISU, gen pompieri, intervenţie pentru înlăturarea pericolului şi să avem această prevenţie care este prevăzută de lege şi care poate fi de lungă durată, de câteva săptămâni şi chiar luni, dar ele să meargă în paralel. Sigur că nu sunt suficiente aceste măsuri, pentru că măsurile prin care populaţia de urs se ţine în pădure trebuie să vină în complementaritate, trebuie să vină din agricultură, culturi agricole de tampon, zone de linişte, măsuri de biodiversitate, de protejarea habitatului. Aceste măsuri trebuie reglementate şi implementate", a afirmat ministrul Mediului.

Întrebat când vor fi aprobate aceste modificări legislative, Tanczos a menţionat că proiectul de OUG este dezbatere în direcţiile de specialitate în minister, iar cel mai probabil săptămâna viitoare se va ajunge la o forma finală care poate fi trimisă pe circuitul interministerial de avizare şi să intre în şedinţa de Guvern undeva în cursul lunii iunie.

"Este absolut necesară să vină să completeze legislaţia actuală. Nu vorbim în niciun caz în momentul de faţă de vânătoare, vorbim de intervenţie de tip preventiv, intervenţie de tip eliminarea pericolului imediat. Între timp aşteptăm rezultatul acelei licitaţii care ar trebui să ducă la estimarea populaţiei de urs şi implementăm şi acel proiect cu fonduri europene prin care se vor crea şi zone de linişte şi noi spaţii unde pot fi duse animalele după relocare sau pot fi finanţate acele elemente de gard electric şi alte măsuri complementare", adăugat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor .

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi, în cursul nopţii de miercuri spre joi, să intervină pentru îndepărtarea mai multor urşi din Băile Tuşnad, prezenţa acestora fiind semnalată într-o pensiune, un magazin, dar şi pe străzile din staţiune.

Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, cataloghează situaţia ca fiind "un dezastru" şi spune că în oraş sunt prezenţi, în mod constant, între 10 şi 16 urşi.

Vizualizat: 5955 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii