Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus marți, la Conferinţa Naţională dedicată Programului "Tineri Lideri pentru Agricultură", că subvențiile pentru agricultura ecologică, pentru protejarea mediului, eco-schemele, ajutorul pentru cultura de cartofi trebuie să fie substanțiale în noul Plan Național Strategic 2023-2027.
În opinia sa, finanţările care vin dinspre Ministerul Agriculturii pentru agricultura ecologică trebuie să fie substanţiale, la fel şi finanţările pentru protejarea mediului înconjurător şi pentru ecoscheme.
"Finanţările pentru practicile prietenoase cu mediul trebuie să fie consistente. Eu înţeleg provocările colegului şi prietenului meu, domnului Chesnoiu, pentru că pe bugetul actual, pe Planul Naţional Strategic (PNS) este greu să asigure aceste finanţări dar trebuie să rămână consistente. Trebuie să introducem plăţile pentru Natura 2000. Sunt alte state membre care deja fac acest lucru şi avem nevoie de finanţare pentru a compensa pierderile generate de restricţiile în Natura 2000. Avem nevoie de finanţări în domeniul forestier pentru că peste tot în Europa domeniul forestier beneficiază de finanţări prin PNS. Este foarte mare nevoie de finanţare substanţială pentru cartofi. (...) Este o cultură extrem de importantă şi cu siguranţă suntem capabili să producem la fel de mult şi de bine ca polonezii, de exemplu, dar este nevoie de scheme de finanţare la fel de consistente cum sunt cele din Polonia. Speranţa mea este că generaţia tânără va combina această preocupare pentru mediu cu profesionalismul pe care deja îl învăţaţi din băncile facultăţii şi sper ca agricultura românească să devină mai performantă, mai prietenoasă cu mediul şi să ne recâştigăm locul binemeritat în Europa", a mai spus ministrul Mediului.
Clubul Fermierilor Români a organizat marţi Conferinţa Naţională dedicată Programului "Tineri Lideri pentru Agricultură", primul program major european care îşi propune să adreseze în mod creativ nevoia de a creşte atractivitatea pentru agricultură a noii generaţii.
Programul îşi doreşte să asigure continuitatea fermelor, pe fondul îmbătrânirii populaţiei, şi să gestioneze riscurile asociate schimbărilor climatice, care necesită punerea la lucru a noilor tehnologii şi modele de afaceri.