Ministrul interimar al agriculturii, Adrian Oros, anunță noi ajutoare pentru crescătorii de animale care vor fi lansate astăzi, 25 octombrie 2021. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) deschide de astăzi submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole cu o alocare financiară de 760 de milioane de euro. Zootehnia beneficiază de alocare distinctă.
"Pentru a sprijini investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – componenta MONTAN - MADR a alocat 60 milioane de euro, prin subMăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”.
Toți cei interesați să acceseze fonduri europene prin subMăsura menționată pot consulta paginile de internet ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, respectiv www.madr.ro și www.afir.info.ro, unde sunt postate detalii cu privire la depunerea proiectelor, a condițiilor de participare generală, precum și pragurile de calitate lunare.
Nu uitați! SubMăsura se lansează în data de 25 octombrie!" Anunță ministrul interimar al agriculturii, Adrian Oros.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe 4 octombrie 2021 Ghidul solicitantului submăsura 4.1 - Investiții în exploatații agricole, pentru acest an. Fermele mici din zootehnie beneficiază de un ajutor nerambursabil de 300.000 de euro/fermă.
BENEFICIARII:
· Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL:
Pentru ferme vegetale cu dimensiune economică de până la 500.000 SO (valoare producție standard) și ferme zootehnice cu dimensiune economică de până la 1.000.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
–maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
Pentru ferme vegetale cu dimensiune economică de peste 500.000 SO și ferme zootehnice cu dimensiune economică de peste 1.000.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple maximum 500.000 euro;
· pentru proiectele care prevăd construcții- montaj maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate maximum 2.000.000 euro;
Pentru cooperative și grupuri de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Scopul acestor ajutoare este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
Această sesiune este dedicată cererilor de finanțare depuse de fermieri și formele asociative ale acestora pentru sectoarele vegetal, zootehnic național și zootehnic montan precum și cererilor de finanţare depuse de fermieri care au finalizat implementarea planului de afaceri în cadrul sM6.1, tinerii fermieri care au primit sprijin prin programul derulat de Agenția Domeniilor Statului, tinerii fermieri instalați cu cel mult cinci ani înaintea depunerii Cererii de finanțare. În cazul tinerilor fermieri sunt eligibile exploatațiile agricole cu dimensiunea economică cuprinsă între 12.000 SO și 100.000 SO inclusiv, precizează AFIR.