Adama
Vinasa Rompak

Ministrul Daea: Suntem, am fost și vom fi alături de frații noștri de peste Prut!

Publicat: 09 septembrie 2022 - 20:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vineri, 9 septembrie, ministrul Petre Daea a primit la sediul MADR o delegație a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) din Republica Moldova condusă de ministrul Vladimir Bolea, informează un comunicat MADR, transmis Agroinfo. 

Alături de ministrul Daea s-au aflat secretarii de stat Sorin Moise și Ion Găman, precum și conducerea direcțiilor de specialitate din cadrul MADR și APIA. Cele două părți au făcut o trecere în revistă a principalelor problematici bilaterale: comerțul cu produse agroalimentare, identificarea unor instrumente de intensificare a cooperării bilaterale pe segmentul agroalimentar, procesarea producției agricole.

Sesiunea plenară a vizat dezbaterea următoarelor subiecte: mecanisme de stimulare financiară și non-financiară a producătorilor agricoli, elemente privind politica de piață în comerțul cu produse vegetale în sezon, sporirea atractivității de producere a vinurilor cu DOP/IGP, implementarea politicilor sectoriale în domeniul zootehniei, identificarea si trasabilitatea animalelor.

madr moldova_b

În cadrul întrevederii, ministrul Petre Daea și-a exprimat susținerea pentru sprijinirea integrării europene a Republicii Moldova, în baza procesului de reforme și a angajamentelor asumate în contextul implementării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

„Suntem, am fost și vom fi alături de frații noștri de peste Prut și vă vom pune la dispoziție întreaga noastră expertiză în domeniul agroalimentar, în toate segmentele care sunt de interes pentru dvs. pentru a vă susține în etapele pe care le aveți de parcurs în perspectiva aderării la Uniunea Europeană. România și Republica Moldova se confruntă cu probleme similare, iar soluțiile nu vor întârzia să apară printr-o colaborare sinergică, pornind inclusiv de la experiența României în calitate de stat membru UE. Vă vom acorda sprijin pentru adaptarea legislației, asimilarea acquis-ului comunitar, crearea de mecanisme de lucru și formarea unor structuri care să fie compatibile cu cerințele politice și economice ale UE. Bine ați venit acasă, dragi colegi și prieteni, să aveți mereu în minte că veți avea tot timpul ușa deschisă, iar căldura sufletească ne păstrează mereu în ambientul înțelegerii și al prețuirii”, a declarat ministrul Petre Daea.

La rândul său, ministrul din Republica Moldova a apreciat că agricultura este un domeniu esențial, care înglobează toate ramurile economiei și contribuie la formarea bugetului, susținând că MAIA din Republica Moldova se află în plin proces de reformare pentru a se adapta cerințelor actuale și a sprijini agricultura să devină prosperă.

„Noi promovăm interconectarea economică a Republicii Moldova cu România, nu numai pe dimensiunea de export, dar și pe cea a importului de produse agoalimentare din România în Republica Moldova, iar această interconectare dorim să începem să o facem în ambele sensuri”, a declarat ministrul agriculturii din Republica Moldova. De asemenea, Vladimir Bolea a menționat că ambele popoare au preferințe alimentare comune, iar participarea la evenimente de profil poate genera o emoție a cunoașterii ce conduce la o relație bilaterală de durată.

Ministrul din Republica Moldova și-a afirmat interesul pentru consolidarea parteneriatului moldo-român pe dimensiunea agricolă în contextul pre-aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Colaborarea dintre România și Republica Moldova are ca scop transferul de cunoștințe, crearea unor conexiuni pentru realizarea unor parteneriate publice private, dar și cu antreprenorii din domeniul agricol dintre cele două state și valorificarea oportunităților de investiții în agricultură. Acțiunile de cooperare dintre ministerele agriculturii din România și Republica Moldova au în vedere desfășurarea unor sesiuni de instruire, transferul de informații și bune practici, pentru o dezvoltare viabilă a sectorului agroalimentar.

Printre subiectele specifice supuse discuțiilor în cadrul întrevederilor sectoriale s-au regăsit instrumentele de sprijinire a zonelor rurale, dezvoltarea sectorului zootehnic, consolidarea sectorului fitosanitar, precum și a segmentului de cercetare și extindere a serviciilor de consultanță în agricultură.

Din delegația Republicii Moldova au mai făcut parte ambasadorul Republicii Moldova în România Victor Chirilă, secretarii de stat din Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Șarban și Iurie Scripnic, conducerea direcțiilor tehnice din Minister și APIA, membri ai Comisiei de agricultură și industrie alimentară din Parlamentul Republicii Moldova.

Programul vizitei a cuprins, pe lângă discuțiile celor două delegații în format plenar și sectorial și vizitarea unei ferme din comuna Adunații-Copăceni, județul Giurgiu.

 

 

 

Vizualizat: 939 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii