Tinerii fermieri pot obţine finanţare pentru sisteme de irigare prin picurare cu independenţă energetică. Programul pilot a fost lansat sâmbătă în judeţul Dolj, la Bechet, considerat polul secetei din România. Sunt alocate 40 de milioane de euro de care ar urma să beneficieze 5000 de tineri fermieri.
Irigarea cu un consum redus de apă si independenţă energetică poate fi de un real folos fermierilor din sudul ţării, unde seceta face ravagii an de an, iar sistemele clasice de irigaţii sunt costisitoare şi greu de întreţinut.
Programul pilot de irigare prin picurare pentru culturi de câte un hectar de legume şi cartofi vizează în special tinerii fermieri. Kitul, în valoare de 10.000 de euro, este compus dintr-un set de panouri solare, un aparat de pompare, o instalaţie de irigare prin picurare şi comandă electronică pentru administrare automată.
Pe lângă kitul modular de irigaţii prin picurare independent energetic pentru un hectar cultivat cu legume sau cartofi, a cărui valoare este de circa 10.000 de euro, se achiziţionează şi un container cu temperatură constantă pentru depozitare temporară a producţiei rezultate, care va fi valorificată ulterior prin contracte încheiate cu Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA.
foto ziarulevenimentul.ro
„Acest modul se compune din partea de irigare, iar în etapa a doua vom avea şi modulul de prerăcire a produselor. Practic, după recoltare, produsele vor ajunge într-un loc unde temperatura va fi adusă la nivelul la care să îşi păstreze calitatea. (…) Urmărim să luăm toţi banii de la Uniunea Europeană, să investim corect, să-i ducem acolo unde putem să avem un succes în producţie şi un câştig în buzunarul fermierului şi, nu în ultimul rând, să ne asigurăm consumul de legume şi să echilibrăm balanţa comercială, fiind un obiectiv statal pus în programul de guvernare pe care l-am autorizat prin decizia politică. Aceste lucruri sunt foarte clare şi trebuie urmărite cu atenţie şi puse în practică zi de zi şi ceas de ceas”, a spus Petre Daea.
Finanţarea este asigurată şi din bani europeni, în condiţii avantajoase pentru tinerii fermieri.
Fermierii pot achiziţiona şi un container pentru depozitarea temporară a producţiei cu temperatură controlată.
Dispozitivul este alimentat cu panouri solare. În plus, producătorii agricoli vor avea şi desfacerea asigurată, prin Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea.