ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

Publicat: 04 august 2022 - 14:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta, pentru prima oară, perioada de reținere a animalelor în ferme se va încheia la data de 15 august 2022, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă, susținută la sediul Ministerului Agriculturii. Decizia aduce o serie de beneficii pentru crescătorii de animale, este convins ministrul agriculturii.

Pentru crescătorii de oi și capre, perioada de reținere a animalelor în ferme se încheie mai repede cu 9 zile, termenul prevăzut de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură fiind 24 august. Avantajați par a fi crescătorii de bovine pentru care perioada de reținere a animalelor în ferme este de 6 luni, termen care curge de la data de 15 mai, ultima zi de depunere a cererilor unice de plată la APIA fără penalizări. Astfel, perioada de reținere a bovinelor în ferme ar fi trebuit să se încheie anul acesta la data de 16 noiembrie 2022. În fiecare an, din acest motiv, crescătorii de bovine nu au avut posibilitatea de a intra pe listele de plată avans subvenții APIA. Plata avansului începe la 15 octombrie, deci cu o lună înainte de terminarea perioadei de retenție. Anul acesta, spune ministrul agriculturii, crescătorii vor putea să-și încaseze mai devreme subvențiile.  

Vorbind despre procentul de 70% agreat de Comisia Europeană pentru plățile în avans ale fermierilor, ministrul Petre Daea a explicat și beneficiile unei decizii pe care a luat-o de comun acord cu crescătorii: 

"Mai mult decât atât, am introdus și pentru zootehnie, aici nu avem răspuns, așteptăm răspunul, nu-l avem încă validat printr-o decizie a Comisiei Europene, dar sunt convins că lucrurile vor merge într-o direcție bună, așteptată, dat fiind faptul că există o situație delicată pentru zootehnie. Știți foarte bine că fermierul în momentul în care depune cererea unică de plată, el are obligația să păstreze la ovine și la bovine efectivele pe care le-a declarat, se numește o perioadă de retenție. Adică, în momentul în care de la 15 mai, când ai încheiat campania de depunere a cererilor, o perioadă de timp ești obligat să păstrezi în locul respectiv animalele, așa spun metodele europene pe baza regulamentului. Trebuie să le menții în același loc și-n același efectiv. Or, noi ce am zis? În situația aceasta grea, când animalele nu au pășune, că nu se găsește iarbă peste tot, cum poți să stai cu animalul în același loc?! Că animalele respective pleacă după mâncare. Și am transmis Comisiei Europene, am solicitat să se reducă această perioadă de retenție la 90 de zile și de o parte și de alta, practic, până la 15 august.

colaj-fermier-multumit_b

De la 15 august încolo, fermierii au această libertate de a pleca cu animalele după furaje și mai au și două avantaje foarte importante, pe care le-au apreciat fermierii, să știți, că cu ei am discutat acest lucru. Și să vă spun care, are avantajul că poate să scoată reformele. Adică ce înseamnă reformă? Înseamnă tot timpul în zootehnie sunt animale care rămân în producție sau ies din producție. Ies din producție că și-au terminat ciclul biologic, rămân în producție pentru că sunt valoroase și le mai păstrează un an sau doi. Dacă ții un animal care trebuie să fie trei luni de zile, să-l ții 6 luni de zile acolo, asta înseamnă să-i dai furaje, asta înseamnă să-i dai furaje, asta înseamnă să faci cheltuieli inutile cu animalul respectiv. Ei, am redus (perioada de retenție n.r.). Și ultimul avantaj și acesta major, este că în condițiile acestea, făcîndu-se reducerea aceasta a perioadei de retenție, fermierii crescători de animale au posibilitatea să vină și ei la avans (avans subvenții APIA n.r.).

Și, sigur, mai avem un mecanism acum care vine în sprijinul fermierilor și pe care vi-l voi anunța când îl termin și nu durează mult timp", a anunțat astăzi ministrul agriculturii. 

Vizualizat: 10279 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

07 august 2022 - 20:10

Descinderi ale mascaților la mai multe localuri din stațiunea Costinești. Aceștia au fost solicitați de inspectorii ANPC, care au fost împiedicați, aseară, să facă verificări. Ușile le-au fost închise în față de angajații localurilor. Când au reușit, în sfârșit, să intre, aceștia au găsit numeroase nereguli, cantități mari de carne expirată și alte alimente ieșite din termen de 2-3 ani, a precizat președintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o intervenție la Digi24.

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

07 august 2022 - 14:48

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8.08.2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, care doresc să acceseze credite bancare, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

07 august 2022 - 14:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 16 octombrie 2022 va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2022, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

05 august 2022 - 18:28

Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din județele Arad, Bacău, Mehedinți și Călărași să își verifice conturile, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis acum Agroinfo.

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

05 august 2022 - 12:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se va desfășura în perioada 9 august – 16 decembrie 2022.

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

05 august 2022 - 09:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează în perioada 11 iulie– 30 septembrie 2022 verificări în fermele care solicită subvențiile agricole pentru acest an. Sunt verificate fermele din eșantionul de control aferent Campaniei 2022. APIA Gorj explică într-un Buletin informativ procedura de control, obligațiile fermierilor, crescătorilor de animale.

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

04 august 2022 - 20:48

Ministrul agriculturii, Petre Daea, face apel la români să cumpere legume de la micii fermieri locali, pentru a-i sprijini acum mai mult decât oricând, în condițiile în care producțiile sunt mai slabe decât anii precedenți din cauza secetei.

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvenții APIA plătite în avans!

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvenții APIA plătite în avans!

04 august 2022 - 13:45

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi, 4 august 2022, într-o conferință susținută la sediul MADR, procentul de care vor beneficia în avans fermierii, crescătorii de animale din subvențiile APIA care li se cuvin pentru acest an și data de la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va începe plățile. Șeful MADR a vorbit și despre noul program De trei ori subvenția APIA. 

ASTĂZI! Suprafețele calamitate de secetă pentru care s-au întocmit procese-verbale!

ASTĂZI! Suprafețele calamitate de secetă pentru care s-au întocmit procese-verbale!

04 august 2022 - 11:27

Astăzi, 4 august 2022, situația suprafețelor calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor, comunicatî de Ministerul Agriculturii. 

Comisia Europeană: Bani virați în contul României pentru plățile APIA ale fermierilor!

Comisia Europeană: Bani virați în contul României pentru plățile APIA ale fermierilor!

04 august 2022 - 08:17

Comisia Europeană a rambursat României pe data de 3 august 2022, suma de 79,06 milioane de euro, bani care reprezintă decontarea subvențiilor APIA achitate fermierilor, crescătorilor de animale, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - expertul în furaje verzi!

KRONE - expertul în furaje verzi!

Imagini de excepție cu unele dintre cele mai bune mașini și utilaje Krone: #BiG M 450 #EasyCut F 400 CV Fold #EasyCut F 320 # EasyCut B 1000 #EasyCut B 1000 CV Collect #Vendro 420 #Vendro 820 #Vendro 1120 #Swadro TC 1250 #Swadro TC 1370 #BiG X 780 #BiG X 630 #TX 460 #ZX 470

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii