Anul acesta, pentru prima oară, perioada de reținere a animalelor în ferme se va încheia la data de 15 august 2022, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă, susținută la sediul Ministerului Agriculturii. Decizia aduce o serie de beneficii pentru crescătorii de animale, este convins ministrul agriculturii.
Pentru crescătorii de oi și capre, perioada de reținere a animalelor în ferme se încheie mai repede cu 9 zile, termenul prevăzut de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură fiind 24 august. Avantajați par a fi crescătorii de bovine pentru care perioada de reținere a animalelor în ferme este de 6 luni, termen care curge de la data de 15 mai, ultima zi de depunere a cererilor unice de plată la APIA fără penalizări. Astfel, perioada de reținere a bovinelor în ferme ar fi trebuit să se încheie anul acesta la data de 16 noiembrie 2022. În fiecare an, din acest motiv, crescătorii de bovine nu au avut posibilitatea de a intra pe listele de plată avans subvenții APIA. Plata avansului începe la 15 octombrie, deci cu o lună înainte de terminarea perioadei de retenție. Anul acesta, spune ministrul agriculturii, crescătorii vor putea să-și încaseze mai devreme subvențiile.
Vorbind despre procentul de 70% agreat de Comisia Europeană pentru plățile în avans ale fermierilor, ministrul Petre Daea a explicat și beneficiile unei decizii pe care a luat-o de comun acord cu crescătorii:
"Mai mult decât atât, am introdus și pentru zootehnie, aici nu avem răspuns, așteptăm răspunul, nu-l avem încă validat printr-o decizie a Comisiei Europene, dar sunt convins că lucrurile vor merge într-o direcție bună, așteptată, dat fiind faptul că există o situație delicată pentru zootehnie. Știți foarte bine că fermierul în momentul în care depune cererea unică de plată, el are obligația să păstreze la ovine și la bovine efectivele pe care le-a declarat, se numește o perioadă de retenție. Adică, în momentul în care de la 15 mai, când ai încheiat campania de depunere a cererilor, o perioadă de timp ești obligat să păstrezi în locul respectiv animalele, așa spun metodele europene pe baza regulamentului. Trebuie să le menții în același loc și-n același efectiv. Or, noi ce am zis? În situația aceasta grea, când animalele nu au pășune, că nu se găsește iarbă peste tot, cum poți să stai cu animalul în același loc?! Că animalele respective pleacă după mâncare. Și am transmis Comisiei Europene, am solicitat să se reducă această perioadă de retenție la 90 de zile și de o parte și de alta, practic, până la 15 august.
De la 15 august încolo, fermierii au această libertate de a pleca cu animalele după furaje și mai au și două avantaje foarte importante, pe care le-au apreciat fermierii, să știți, că cu ei am discutat acest lucru. Și să vă spun care, are avantajul că poate să scoată reformele. Adică ce înseamnă reformă? Înseamnă tot timpul în zootehnie sunt animale care rămân în producție sau ies din producție. Ies din producție că și-au terminat ciclul biologic, rămân în producție pentru că sunt valoroase și le mai păstrează un an sau doi. Dacă ții un animal care trebuie să fie trei luni de zile, să-l ții 6 luni de zile acolo, asta înseamnă să-i dai furaje, asta înseamnă să-i dai furaje, asta înseamnă să faci cheltuieli inutile cu animalul respectiv. Ei, am redus (perioada de retenție n.r.). Și ultimul avantaj și acesta major, este că în condițiile acestea, făcîndu-se reducerea aceasta a perioadei de retenție, fermierii crescători de animale au posibilitatea să vină și ei la avans (avans subvenții APIA n.r.).
Și, sigur, mai avem un mecanism acum care vine în sprijinul fermierilor și pe care vi-l voi anunța când îl termin și nu durează mult timp", a anunțat astăzi ministrul agriculturii.