Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

Publicat: 04 august 2022 - 14:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta, pentru prima oară, perioada de reținere a animalelor în ferme se va încheia la data de 15 august 2022, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă, susținută la sediul Ministerului Agriculturii. Decizia aduce o serie de beneficii pentru crescătorii de animale, este convins ministrul agriculturii.

Pentru crescătorii de oi și capre, perioada de reținere a animalelor în ferme se încheie mai repede cu 9 zile, termenul prevăzut de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură fiind 24 august. Avantajați par a fi crescătorii de bovine pentru care perioada de reținere a animalelor în ferme este de 6 luni, termen care curge de la data de 15 mai, ultima zi de depunere a cererilor unice de plată la APIA fără penalizări. Astfel, perioada de reținere a bovinelor în ferme ar fi trebuit să se încheie anul acesta la data de 16 noiembrie 2022. În fiecare an, din acest motiv, crescătorii de bovine nu au avut posibilitatea de a intra pe listele de plată avans subvenții APIA. Plata avansului începe la 15 octombrie, deci cu o lună înainte de terminarea perioadei de retenție. Anul acesta, spune ministrul agriculturii, crescătorii vor putea să-și încaseze mai devreme subvențiile.  

Vorbind despre procentul de 70% agreat de Comisia Europeană pentru plățile în avans ale fermierilor, ministrul Petre Daea a explicat și beneficiile unei decizii pe care a luat-o de comun acord cu crescătorii: 

"Mai mult decât atât, am introdus și pentru zootehnie, aici nu avem răspuns, așteptăm răspunul, nu-l avem încă validat printr-o decizie a Comisiei Europene, dar sunt convins că lucrurile vor merge într-o direcție bună, așteptată, dat fiind faptul că există o situație delicată pentru zootehnie. Știți foarte bine că fermierul în momentul în care depune cererea unică de plată, el are obligația să păstreze la ovine și la bovine efectivele pe care le-a declarat, se numește o perioadă de retenție. Adică, în momentul în care de la 15 mai, când ai încheiat campania de depunere a cererilor, o perioadă de timp ești obligat să păstrezi în locul respectiv animalele, așa spun metodele europene pe baza regulamentului. Trebuie să le menții în același loc și-n același efectiv. Or, noi ce am zis? În situația aceasta grea, când animalele nu au pășune, că nu se găsește iarbă peste tot, cum poți să stai cu animalul în același loc?! Că animalele respective pleacă după mâncare. Și am transmis Comisiei Europene, am solicitat să se reducă această perioadă de retenție la 90 de zile și de o parte și de alta, practic, până la 15 august.

colaj-fermier-multumit_b

De la 15 august încolo, fermierii au această libertate de a pleca cu animalele după furaje și mai au și două avantaje foarte importante, pe care le-au apreciat fermierii, să știți, că cu ei am discutat acest lucru. Și să vă spun care, are avantajul că poate să scoată reformele. Adică ce înseamnă reformă? Înseamnă tot timpul în zootehnie sunt animale care rămân în producție sau ies din producție. Ies din producție că și-au terminat ciclul biologic, rămân în producție pentru că sunt valoroase și le mai păstrează un an sau doi. Dacă ții un animal care trebuie să fie trei luni de zile, să-l ții 6 luni de zile acolo, asta înseamnă să-i dai furaje, asta înseamnă să-i dai furaje, asta înseamnă să faci cheltuieli inutile cu animalul respectiv. Ei, am redus (perioada de retenție n.r.). Și ultimul avantaj și acesta major, este că în condițiile acestea, făcîndu-se reducerea aceasta a perioadei de retenție, fermierii crescători de animale au posibilitatea să vină și ei la avans (avans subvenții APIA n.r.).

Și, sigur, mai avem un mecanism acum care vine în sprijinul fermierilor și pe care vi-l voi anunța când îl termin și nu durează mult timp", a anunțat astăzi ministrul agriculturii. 

Vizualizat: 11228 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Anunț APIA ajutor de stat! Beneficiari, condiții, cerere!

Anunț APIA ajutor de stat! Beneficiari, condiții, cerere!

04 decembrie 2023 - 10:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat Ghidul solicitantului ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, pentru anul 2024. Atenție, termenul de depunere a cererilor de acord este 31 decembrie 2023. 

Dragă APIA, nu am primit subvențiile și e urgent că nu mai avem nutreț la animale!

Dragă APIA, nu am primit subvențiile și e urgent că nu mai avem nutreț la animale!

04 decembrie 2023 - 09:05

Mesajele disperate, rugătoare sau pline de furie ale fermierilor, crescătorilor de animale către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) curg pe rețelele de socializare sugerînd că anul acesta plățile către fermieri s-au cam împotmolit.

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii