Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

Publicat: 04 august 2022 - 14:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta, pentru prima oară, perioada de reținere a animalelor în ferme se va încheia la data de 15 august 2022, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă, susținută la sediul Ministerului Agriculturii. Decizia aduce o serie de beneficii pentru crescătorii de animale, este convins ministrul agriculturii.

Pentru crescătorii de oi și capre, perioada de reținere a animalelor în ferme se încheie mai repede cu 9 zile, termenul prevăzut de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură fiind 24 august. Avantajați par a fi crescătorii de bovine pentru care perioada de reținere a animalelor în ferme este de 6 luni, termen care curge de la data de 15 mai, ultima zi de depunere a cererilor unice de plată la APIA fără penalizări. Astfel, perioada de reținere a bovinelor în ferme ar fi trebuit să se încheie anul acesta la data de 16 noiembrie 2022. În fiecare an, din acest motiv, crescătorii de bovine nu au avut posibilitatea de a intra pe listele de plată avans subvenții APIA. Plata avansului începe la 15 octombrie, deci cu o lună înainte de terminarea perioadei de retenție. Anul acesta, spune ministrul agriculturii, crescătorii vor putea să-și încaseze mai devreme subvențiile.  

Vorbind despre procentul de 70% agreat de Comisia Europeană pentru plățile în avans ale fermierilor, ministrul Petre Daea a explicat și beneficiile unei decizii pe care a luat-o de comun acord cu crescătorii: 

"Mai mult decât atât, am introdus și pentru zootehnie, aici nu avem răspuns, așteptăm răspunul, nu-l avem încă validat printr-o decizie a Comisiei Europene, dar sunt convins că lucrurile vor merge într-o direcție bună, așteptată, dat fiind faptul că există o situație delicată pentru zootehnie. Știți foarte bine că fermierul în momentul în care depune cererea unică de plată, el are obligația să păstreze la ovine și la bovine efectivele pe care le-a declarat, se numește o perioadă de retenție. Adică, în momentul în care de la 15 mai, când ai încheiat campania de depunere a cererilor, o perioadă de timp ești obligat să păstrezi în locul respectiv animalele, așa spun metodele europene pe baza regulamentului. Trebuie să le menții în același loc și-n același efectiv. Or, noi ce am zis? În situația aceasta grea, când animalele nu au pășune, că nu se găsește iarbă peste tot, cum poți să stai cu animalul în același loc?! Că animalele respective pleacă după mâncare. Și am transmis Comisiei Europene, am solicitat să se reducă această perioadă de retenție la 90 de zile și de o parte și de alta, practic, până la 15 august.

colaj-fermier-multumit_b

De la 15 august încolo, fermierii au această libertate de a pleca cu animalele după furaje și mai au și două avantaje foarte importante, pe care le-au apreciat fermierii, să știți, că cu ei am discutat acest lucru. Și să vă spun care, are avantajul că poate să scoată reformele. Adică ce înseamnă reformă? Înseamnă tot timpul în zootehnie sunt animale care rămân în producție sau ies din producție. Ies din producție că și-au terminat ciclul biologic, rămân în producție pentru că sunt valoroase și le mai păstrează un an sau doi. Dacă ții un animal care trebuie să fie trei luni de zile, să-l ții 6 luni de zile acolo, asta înseamnă să-i dai furaje, asta înseamnă să-i dai furaje, asta înseamnă să faci cheltuieli inutile cu animalul respectiv. Ei, am redus (perioada de retenție n.r.). Și ultimul avantaj și acesta major, este că în condițiile acestea, făcîndu-se reducerea aceasta a perioadei de retenție, fermierii crescători de animale au posibilitatea să vină și ei la avans (avans subvenții APIA n.r.).

Și, sigur, mai avem un mecanism acum care vine în sprijinul fermierilor și pe care vi-l voi anunța când îl termin și nu durează mult timp", a anunțat astăzi ministrul agriculturii. 

Vizualizat: 11002 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

30 ianuarie 2023 - 19:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi care sunt crescătorii de bovine care se încadrează la noua subvenție din zootehnie de 100 euro/vaca de lapte/an. APIA explică pe înțelesul tuturor care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani.

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

30 ianuarie 2023 - 18:44

A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 ianuarie 2023 - 18:21

Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

30 ianuarie 2023 - 09:23

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial Hotărârea pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

30 ianuarie 2023 - 08:48

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa astăzi, 30 ianuarie 2023, la prima reuniune a Consiliului AgriFish din anul 2023, anunță un comunicat MADR, transmis acum Agroinfo. 

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

30 ianuarie 2023 - 08:28

Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile, spune crescătorul de ovine Nicolae Vaidianu din Gorj, pentru PRO TV, care adaugă că prețul depinde mult de piața arabă însă și pe piața internă prețul corect este între 20 de lei/kg în viu și 40 de lei/kg tranșat. 

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

29 ianuarie 2023 - 19:53

"Săptămâna aceasta am continuat autorizarea la plată a fermierilor. Astfel, un număr de 1.644 de fermieri vor avea în conturi suma de 15,08 milioane de euro, sumă autorizată în perioada 25-27 ianuarie 2023," a anunțat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

28 ianuarie 2023 - 07:54

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că fermierii beneficiază în acest an de o plată suplimentară de 85,50 euro/ha. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor? Vă explică APIA.

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

28 ianuarie 2023 - 07:16

Tot mai mulți fermieri, crescători de animale ne întreabă în fiecare zi când vor primi plățile compensatorii din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, aferente anului 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde fermierilor.

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

28 ianuarie 2023 - 06:31

Ajutoare de stat: Comisia aprobă reintroducerea schemei de ajutoare de stat acordate de România pentru sprijinirea societăților în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv creșterea aferentă a bugetului, anunță un comunicat al Comisiei Europene, transmis Agroinfo. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii