Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi, 4 august 2022, într-o conferință susținută la sediul MADR, procentul de care vor beneficia în avans fermierii, crescătorii de animale din subvențiile APIA care li se cuvin pentru acest an și data de la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va începe plățile. Șeful MADR a vorbit și despre noul program De trei ori subvenția APIA.
"Am comunicat Comisiei Europene și am primit și răspuns, rețineți, am primit și răspuns, de modificare a regulamentului privind acordarea subvenției mai mare, procent mai mare ca avans. Știți foarte bine că subvenția se dă în două tranșe, prima tranșă este avansul care înseamnă 50%, care se dă începînde de la 15 octombrie, și a doua tranșă este aceea care se dă în anul următor, care înseamnă tot 50%. Noi am solicitat comisarului (comisarului european pentru Agricultură n.r.) și ne-a aprobat, rețineți, și ne-a aprobat să primească fermierii români 70% ca să aibă aceste posibilități să facă, să-i asigurăm să însămânțeze.
O altă măsură pe care am luat-o, am introdus acel program de trei ori subvenția. Acel program înseamnă că am pus într-un confort ușor fermierii, într-un confort financiar, sigur, cât este posibil la această dată, să se ducă fermierul la APIA, să ia adeverința cu dreptul de subvenție anual, de acolo, cu această adeverință se duce la CEC, CEC-ul îi dă de trei ori valoarea adeverinței. Un credit de valoarea adeverinței pe trei ani de zile, cu o dobândă fixă de 2%, cu garanția Fondului de Garantare Agricolă, deci, cu garanția statului, e adevărat că intră și ROBOR acolo, în așa fel încât fermierul să nu-și pună griji că-și rambursează creditul. Pentru că subvenția vine, dar nu de la noi, nici din buzunarul fermierului, vine de la Uniunea Europeană. Practic, îi dai subvenția pe trei ani într-un an, cu alte cuvinte, îi aduci subvenția trei ani în față, în așa fel încât nici fermierul, nici banca nu are riscul de a da creditul înapoi, pentru că el se returnează datorită subvenției care vine de la Uniunea Europeană", a spus ministrul agriculturii.
Anul trecut, fermierii români au încasat același procent la plata în avans a subvențiilor APIA, 70% din plățile directe pe suprafață și sprijinul cuplat ovine/caprine și 85% din plățile compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.