Adama
Vinasa Rompak

Ministrul Daea amenință: Fermierii care fac asta își pierd dreptul la subvenții!

Publicat: 10 mai 2023 - 13:31
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat că fermierii care folosesc substanțe toxice pentru tratarea legumelor vor rămâne fără subvenții, în viitor, după ce o anchetă din Buzău a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori ar fi pus pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, informează Agerpres.

Potrivit oficialului, autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât să pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice. "În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise", a declarat Petre Daea.

bani-taiati_b

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a făcut mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat. După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

"Lucrurile nu le poţi controla în momentul în care ele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător şi o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România", a mai spus ministrul agriculturii.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunţat, în acelaşi context, că termenul de începere a controalelor din pieţe care îi vizează pe comercianţii de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost decalat cu două săptămâni după apariţia informaţiilor potrivit cărora legumele stropite cu substanţe toxice ar fi ajuns în comerţ. "Având în vedere incidentul petrecut săptămâna trecută, Direcţia Sanitar Veterinară a dispus prin conducerea acesteia întărirea controalelor în direcţia producţiei primare, în sensul că vor decala controalele cu două săptămâni şi vor începe din data de 15 mai la nivelul producţiei primare a legumelor, respectiv roşii", a declarat Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.

 

 

 

Vizualizat: 1319 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Paduraru Cornel
|
05. 11, 2023. Thursday 09:20
Profesia mea este Ing Horticultor.
In romania orice fel de om cultiva legume si fructe concluzia fiecare cum il duce capu.
Pesticidele folosite pt tratamente: ierbicide, insecticide, fungicide, stimulatori de crestere, fertilizanti sunt utilizate de fiecare cum crede el.
Fiecare reuseste sa faca o productie de legume cum poate.
La urma Dorel si Petrica vinde legumele pe unde poate si cum poate.
Comertul cu legume este fiscalizat in procent mic de aproximativ 30 %, parerea mea.

Vanzarea legumelor nefiind fiscalizat in procent mare, da posibilitatea la toata lumea sa comercializeze aceste produse si sa obtina veituri semnificative.
Va apun un aspect cum este in Piatra Neamt.
In piata de en-gros acum se vand tomate, ardei, si alte legume aduse din import in general din Turcia, de cate comercianti fara factura catre cei care vand la taraba in piete. Comerciantii din piata principala din Piatra Neamt vand tomate si ardei la cumparatori fara emite bon fiscal.
Toata lumea o duce bine.
Cum este normal sa vanda la taraba unu rosii la timpul acesta pe 11 mai pe certificat de producator?
Asa se procedeaza in toata tara.
Nu este corect. Trebuie luate masuri de fiscalizarea vanzarii legumelor.

Pe partea celalta sunt interese sa nu se fiscalizeze acest domeniu pt ca sa profite cateva persoane sa nu plateasca taxe la stat si astfel pot patrunde pe piata din Romania legume si fructe produse in Turcia si alte tari fara factura si fara a fi analizate in concentratia de pesticide care o cotin.
Ca urmare Romania este plina de legume si fructe crescute cu tot felul de stimulatori de crestere si necontolate.
In anul 2023 cate Tomate si alte legume au fost intoarse de la granita Romanei ca nu corespundeau din punt de vedere al continutului de pesticide????

Daca nu se iau niste masuri concrete in producerea si comercializarea legumelor vom mainca mult timp legume din import.

Legat de toxicitatea pesticidelor sa va dau un exemplu:
castavetele cultivat in solar se recolteaza zilnic
daca se aplica un insecticid pt combaterea unor daunatori trebuie o pauza de repauz, adica sa nu se recolteze 4-7 zile.
un cultivator care are un solar de 10 m latime, 50 m lungime cultivat cu castraveti, recolteaza zilnic 200-300 kg de fructe
in 7 zile recolteaza 1400-2100 kg de castraveti.
Acesti castraveti nu pot fi consumati datorita toxicitatii provocata de insecticidul aplicat.
Ce face acest cultivator cu productia din perioada de repaus? arunca vreunul castravetii?
1.
Paduraru Cornel
|
05. 11, 2023. Thursday 09:19
Profesia mea este Ing Horticultor.
In romania orice fel de om cultiva legume si fructe concluzia fiecare cum il duce capu.
Pesticidele folosite pt tratamente: ierbicide, insecticide, fungicide, stimulatori de crestere, fertilizanti sunt utilizate de fiecare cum crede el.
Fiecare reuseste sa faca o productie de legume cum poate.
La urma Dorel si Petrica vinde legumele pe unde poate si cum poate.
Comertul cu legume este fiscalizat in procent mic de aproximativ 30 %, parerea mea.

Vanzarea legumelor nefiind fiscalizat in procent mare, da posibilitatea la toata lumea sa comercializeze aceste produse si sa obtina veituri semnificative.
Va apun un aspect cum este in Piatra Neamt.
In piata de en-gros acum se vand tomate, ardei, si alte legume aduse din import in general din Turcia, de cate comercianti fara factura catre cei care vand la taraba in piete. Comerciantii din piata principala din Piatra Neamt vand tomate si ardei la cumparatori fara emite bon fiscal.
Toata lumea o duce bine.
Cum este normal sa vanda la taraba unu rosii la timpul acesta pe 11 mai pe certificat de producator?
Asa se procedeaza in toata tara.
Nu este corect. Trebuie luate masuri de fiscalizarea vanzarii legumelor.

Pe partea celalta sunt interese sa nu se fiscalizeze acest domeniu pt ca sa profite cateva persoane sa nu plateasca taxe la stat si astfel pot patrunde pe piata din Romania legume si fructe produse in Turcia si alte tari fara factura si fara a fi analizate in concentratia de pesticide care o cotin.
Ca urmare Romania este plina de legume si fructe crescute cu tot felul de stimulatori de crestere si necontolate.
In anul 2023 cate Tomate si alte legume au fost intoarse de la granita Romanei ca nu corespundeau din punt de vedere al continutului de pesticide????

Daca nu se iau niste masuri concrete in producerea si comercializarea legumelor vom mainca mult timp legume din import.

Legat de toxicitatea pesticidelor sa va dau un exemplu:
castavetele cultivat in solar se recolteaza zilnic
daca se aplica un insecticid pt combaterea unor daunatori trebuie o pauza de repauz, adica sa nu se recolteze 4-7 zile.
un cultivator care are un solar de 10 m latime, 50 m lungime cultivat cu castraveti, recolteaza zilnic 200-300 kg de fructe
in 7 zile recolteaza 1400-2100 kg de castraveti.
Acesti castraveti nu pot fi consumati datorita toxicitatii provocata de insecticidul aplicat.
Ce face acest cultivator cu productia din perioada de repaus? arunca vreunul castravetii?
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii