Ministrul român al agriculturii, Petre Daea, a fost două zile la Bruxelles, la începutul săptămânii, unde se discută tot mai intens despre reducerea numărului de animale în ferme pentru combaterea poluării. Vizate sunt fermele de creștere a bovinelor, pentru care, potrivit ministrului Daea, se discută la nivelul UE despre un prag de 150 de capete. Peste acest prag, un crescător român este obligat să investească în tehnologii de ultimă generație care să împiedice poluarea.
Decizia în pregătire la nivelul UE e o lovitură cruntă pentru crescătorii mari de vaci, România are ferme cu peste 2000 capete de bovine. Dacă se va decide, așa cum se discută acum, ca pragul să fie 150 de capete de bovine, multe dintre fermele mari își vor reduce drastic veniturile sau chiar vor dispărea.
"Fermele care au peste 150 de capete de bovine trebuie să introducă noi tehnologii, care știm foarte bine, că sunt costisitoare. Încă acest prag nu s-a autorizat, nu s-a legiferat, a fost un schimb de păreri, un număr important de țări, printre care România, a spus-o foarte clar că este un prag mult prea mic, cu care România nu este de acord. Noi am prezentat de fiecare dată și atunci când intrăm în acest dialog instituțional la Bruxelles, interpretăm în interesul țării și-n interesul fermierilor români, toate propunerile în așa fel încât, pe de o parte, să creăm o bază juridică corectă la care România să-și aibă contribuția importantă, pe de altă parte, să avem și posibilitatea implementării lor în așa fel încât să asigurăm hrana în România," a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, miercuri, la România TV.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, dă asigurări că nu se va ajunge la această decizie.
"Suntem o țară cu tradiție în domeniu, unde populația, nu crescătorii ca atare, populația a respins pur și simplu acea solicitare de interzicere a creșterii animalelor în sisteme industriale. Păi, noi dacă terminăm fermele se pune întrebarea de unde mai luăm hrana?!
Eu sunt convins că nu vom ajunge acolo și dau această încredere fermierilor, populației, în general, că suntem în stare să procesăm bine deciziile la nivelul Consiliului, Comisiei, Consiliului de miniștri, înțelegând partea componentă a deciziilor luate la nivelul Uniunii Europene în așa fel încât să putem să avem ce ne trebuie în țară. De altminteri, cu această ocazie am avut și o întâlnire cu comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, unde ne-am putut pune de acord și a fost o întâlnire extrem de fructuoasă pentru că am putut stabili împreună ce este necesar de făcut în așa fel încât interpretările din Planul Național Strategic, care nu au fost puține și au fost peste 370 de observații," a mai spus Daea.