Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că subvenția APIA mare, sprijinul cuplat zootehnic, pentru ovine/caprine a fost majorată. Șeful MADR a adăugat că din 16 mai 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură eliberează adeverințe APIA pentru încasarea în avans a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, aferent acestui an.
"Încă din decembrie am făcut posibil prin rectificarea bugetară din noiembrie am adus bani în bugetul Ministerului Agriculturii ca să plătim sumele pe care fermierii le încasează pentru programul de ameliorare. De cealaltă parte, am aprobat hotărârea de Guvern privind ajutoarele naționale tranzitorii, pentru că eu știu și înțeleg nevoia de finanțare a fermierului român. Fermierii au nevoie de bani. Le-am pus la dispoziție acești bani, am virat pe cât posibil, cât mai repede, banii în conturile lor și ajutoarele naționale tranzitorii se plătesc.
Deja cei care au depus cererile unice la APIA, de luni, din 16 mai pot primi adeverința pentru a putea încasa suma cuvenită prin instrumentele financiare bancare. Deci, lucrurile astea trebuie să se întâmple.
În Programul Național Strategic viitor am pus un accent deosebit pe zootehnie astfel încât vegetalul să se integreze foarte bine cu zootehnia pentru că degeaba avem un sector vegetal foarte bine pus la punct dacă zootehnia nu consumă aceste resurse și aceste materii prime. Subvenția la sprijinul cuplat zootehnic pentru sectorul ovine/caprine a fost majorată, pentru că dacă ai performanță într-un sector, trebuie în continuare să-l susții și să-l sprijini. Dar, dealtfel, trebuie să asigurăm un echilibru și eu sunt susținătorul tuturor sectoarelor din zootehnie și din agricultură. Nu vreau și nu-mi doresc să mai existe disensiuni sau lucruri care nu merg în aceeași direcție între diferitele sectoare. Toți sunt importanți și pe toți trebuie să-i sprijinim prin programele noastre", a declarat ministrul agriculturii, pe 2 mai 2022, într-un interviu pentru Antena Satelor, realizat într-o fermă de ovine.
Adrian Chesnoiu a subliniat că fermierii români, crescătorii de animale produc suficientă hrană încât să acopere nevoile românilor.
"Avem capacitatea la nivel național să ne producem suficiente alimente cât să consumăm din intern. Avem, așa cum am spus, o oportunitate ca această materie primă să o ducem în industria alimentară și să o procesăm. Desigur, e foarte important ca lanțurile să fie cât mai scurte și cred că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, cel puțin de când am preluat mandatul, un dialog constructiv permanent cu hypermarketurile, cu fermierii, cu producătorii, cu industria de morărit și panificație, cu cei care sunt implicați, va crea premisele unei legături mult mai strânse și mai directe între producători și cetățean, pentru că, până la urmă, fermierii știu să producă, sunt niște oameni extraordinari care stau toată ziua în câmp.
Uitați-vă la noi, stăm într-o fermă de o jumătate de oră și ne curg lacrimile de la vânt. Ciobanul stă toată ziua în munte, cu vântul, cu ploaia, cu zăpada. De ce? Ca să crească animale și să poată pune pe masă românilor hrană. E datoria noastră a autorităților publice să creăm aceste mecanisme și cu siguranță ele au început să-și pună bazele și să producă rezultate în perioada următoare", a mai spus ministrul agriculturii.