Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că a preluat de la fosta conducere a Ministerului Agriculturii un Plan Național Strategic, documentul de care depind toate subvențiile viitoare ale fermierilor români, copiat după fostul program 2014-2020. Practic, aceleași condiții, nimic schimbat, un PNS luat cu copy paste. Ministrul Chesnoiu a subliniat că niciodată nu va accepta să trimită la Bruxelles un document atât de important, strategic, fără să fie discutat cu fermierii români.
Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a primit o adresă din partea comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, prin care i se solicită să depună cât mai repede Planul Național Strategic la Comisia Europeană.
"Am primit adresa de la Comisia Europeană. Eu pe 17 (ianuarie - n. r.) sunt la Bruxelles şi o să-i înmânez comisarului scrisoarea de răspuns la această solicitare. Evident că trebuie să depunem planul cât mai curând posibil, asta este intenţia noastră, dar niciodată nu voi accepta să trimit la Bruxelles un document atât de important şi strategic cum este PNS pentru perioada 2023-2027 fără să îl discut şi să îl dezbat cu fermierii şi care până la urmă să fie un document util României, fermierilor români şi agriculturii româneşti", a transmis şeful MADR, marți, 11 ianuarie 2022, în cadrul unei conferințe de presă.
Ministrul Chesnoiu a adăugat că din momentul preluării mandatului de ministru al agriculturii nu are altă preocupare decât să identifice soluţii punctuale pentru fermierii români şi să lucreze la elaborarea unui plan strategic, "care să schimbe la 180 de grade viziunea şi dezvoltarea agriculturii româneşti".
"Eu din 25 noiembrie, de când am preluat mandatul de ministru al agriculturii, nu am altă preocupare decât să găsesc şi să identific soluţii punctuale pentru fermierii români, să lucrez la elaborarea unui plan strategic, care să schimbe la 180 de grade viziunea şi rostul şi dezvoltarea agriculturii româneşti. Lucrul acesta nu puteam să îl fac pentru că atunci când am preluat mandatul şi am solicitat PNS în forma intermediară care exista în minister am constatat că este majoritar un copy paste după programul 2014 - 2020. Am fost director general al AFIR şi ştiu foarte bine din practică ce nu a mers bine şi lucrurile acestea trebuie corectate, chiar dacă perioada de depunere (a PNS - n. r.) nu a coincis cu termenul din Regulamentul European", a spus Chesnoiu.
Planul Naţional Strategic (PNS) pentru perioada 2023-2027 va fi depus la Comisia Europeană (CE) la finalul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, cel mai târziu, a declarat, marţi, ministrul Adrian Chesnoiu.
Acest document, în baza căruia vor fi alocate României fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, trebuia depus la CE de către statele membre până la 31 decembrie 2021, însă nouă state, printre care şi România, nu au făcut acest lucru.
"România a schimbat guvernul. Cele nouă state care nu au depus PNS sunt majoritare cele care au schimbat guvernele: Germania, Cehia etc. A existat această îngrijorare ţinând cont de faptul că şi legislaţia europeană subsidiară implementării PAC 2023-2027 nu este finalizată şi ea va fi votată în Parlament la finalul lunii ianuarie şi îmi doresc ca acest document să fie unul transparent, dezbătut cu fermierii şi să răspundă nevoilor. Ce vreau să îi asigur pe fermieri? Că nu există în momentul de faţă niciun risc să pierdem niciun eurocent, nu există nicio problemă în momentul de faţă, pentru că prevederile PNS se vor aplica din 2023 până în 2027 şi nu există aceste probleme. Vom întări colaborarea cu Comisia Europeană, care are la dispoziţie 6 luni de zile pentru evaluarea planurilor strategice şi sunt absolut convins că până la jumătatea anului se vor încheia aceste evaluări ale PNS ale fiecărui stat membru (...). Depunerea PNS se va face la finalul lunii ianuarie - începutul lunii februarie cel mai târziu", a explicat Chesnoiu, într-o conferinţă de presă.
Șeful de la Agricultură a transmis că a dat un ordin ca toţi angajaţii implicaţi în elaborarea PNS să lucreze inclusiv sâmbătă şi duminica dacă este nevoie, astfel încât acesta să fie finalizat până la sfârșitul acestei luni.