"Chiar au fost eliminate toate condițiile pentru SCZ. SCZ-ul se va plăti către toate animalele ovine din România," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, marți seara, la Agro TV. Sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția APIA mare, cum îi spun oierii, are un cuantum indicativ pentru acest an de 20 euro/cap ovină conform Planului Național Strategic 2023-2027.
Crescătorul de ovine Ionuț Cioranu l-a întrebat în direct, la Agro TV, marți seara, pe ministrul agriculturii, de ce sprijinul cuplat zootehnic (SCZ), subvenția APIA mare, nu se acordă și ovinelor care nu sunt înscrise în registrele genealogice ale raselor. În România, spune crescătorul, sunt și rase de oi care nu au un registru genealogic.
"În data de 16 septembrie 2023 a avut loc o întâlnire între asociațiile din oierit și Ministerul Agriculturii. La această întâlnire, s-a hotărât ca SCZ-ul să fie acordat doar fermierilor care dețin animale în registrul genealogic. Ce se întâmplă cu restul ovinelor din țară, de ce nu au dreptul la acest sprijin ca și până acum? Atât cele din registrul genealogic, cât și celelalte animale se mulg, se tund, adică aduc valută în țară. Trebuie subliniat că sunt rase de oi în țară fără registru genealogic, acestea neavând posibilitatea de a-l obține. De ce oile care nu sunt înscrise într-un registru genealogic nu au drept la niciun fel de subvenție?" Mesajul oierului Ionuț Cioranu.
"Nu este adevărat. S-a discutat, SCZ-ul se va plăti către toate animalele ovine din România. Am scos inclusiv un berbec la 35 (de ovine femele n.r.) pentru că atunci când am luat decizia să împart ANT-ul, sunt convins că nu trebuie să mai forțez un berbec la 35 de oi. Vedem cel mai mare scandal din România că unii vând berbeci, că e interesul nu știu cui, am eliminat și clauza aceea cu 1 la 35. Pentru că atâta timp cât finanțez mieluțele, nu cred că un fermier va opri în fermă ceva care nu e de calitate, pentru că mieluța pe care o oprește, el trebuie să o țină timp de 5 ani, 6 ani să reproducă întruna, să cresc efectivul de animale. Atunci, dacă eu ca fermier, și dvs dacă ați fi fermier și știți că luați pe mieluța pe care o opriți în fermă, puteți să opriți o mieluță care nu e performantă?
Chiar au fost eliminate toate condițiile pentru SCZ, 1 la 35, berbeci, asta o lăsăm la calitatea pe care fiecare fermier și-o face în ferma lui.
Dacă vrea să aibă calitate, are calitate, dacă nu vrea să aibă calitate, nu are calitate," i-a răspuns ministrul agriculturii, la Agricultura la Raport.
La întâlnirea din 16 septembrie, asociațiile din oierit și ministrul agriculturii au pus la punct modificarea condițiilor pentru acordarea subvențiilor din oierit pentru anul 2024. Deci, ce s-a discutat acum, ar urma să fie în vigoare din 2024.
Pentru acest an, condițiile de obținere a sprijinului cuplat zootehnic ovine nu sunt schimbate:
"- berbecii pentru care se solicită sprijin cuplat pentru venit trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală;
- efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se solicită sprijin cuplat pentru venit, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine;
- efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se solicită sprijin cuplat pentru venit respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine," menționează Ghidul APIA 2023.