Ministrul Agriculturii Florin Barbu le-a transmis fermierilor români un mesaj despre decizia statelor UE privind derogarea de la normele GAEC 8, care obligă fermierii să lase necultivat (pârloagă) 4% din terenul arabil din fermele lor.
”Propunerea Franței care ar fi obligat fermierii să cultive un procent de 7% din suprafața deținută cu plante fixatoare de azot NU a reușit să convingă statele membre pentru a primi numărul de voturi necesare!
Așa cum am promis fermierilor, România și-a menținut poziția că derogarea de la GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 ( 4% pârloagă) trebuie prelungită, nu înlocuită cu o formulă care nu avantajează fermierii.
Constat că pe grupurile de fermieri se încearcă distribuirea unui FAKE NEWS cum că România s-ar fi opus unei decizii care ar fi rezolvat dificultățile fermierilor.
Să fie clar: România a respins propunerea Franței, care nu ar fi făcut decât să pună în continuare presiune pe fermierii noștri, fără să le rezolve problemele.
Așteptăm de la Comisia Europeană o propunere care să țină cont de situația fermierilor noștri!
Punctul nostru de vedere rămâne neschimbat: solicităm prelungirea derogării de la GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024, poziție exprimată încă din iulie 2023!”, a transmis ministrul Florin Barbu, pe pagina sa de Facebook, la finalul săptămânii trecute.
Fermierii români membri ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare susțin că ambele variante propuse de Comisia Europeană ca ”derogare” de la aplicarea GAEC 8 pentru anul 2024 sunt mai păguboase pentru fermele lor decât lăsarea necultivată (pârloagă) a 4% din teren, așa cum este acum în vigoare.
Vezi care sunt cele două variante și calculele realizate de fermierii români:
Propunerea Comisiei Europene pentru GAEC 8, MAI PĂGUBOASĂ DECÂT PÂRLOAGA!