Adama
Agreena
AGRICOVER

Ministrul Barbu: Bani pentru fermele de animale!

Publicat: 24 iunie 2024 - 17:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a intervenit astăzi în Consiliul AgriFish de la Luxemburg pentru deblocarea unui ajutor financiar care să le permită crescătorilor de animale să cumpere bovine, ovine/caprine, porcine pentru reproducție.

"Conflictul din Ucraina și instabilitatea generală din regiune au produs o serie de efecte care au influențat negativ sectorul agroalimentar din UE.

În acest sens, dezvoltarea sectorului zootehnic este esențială pentru valorificarea cerealelor obținute pe plan local și pentru a spori autosuficiența în producția de carne, lapte și alte produse de origine animală.
Aș dori să atrag atenția asupra faptului că ne confruntăm cu un trend descendent al efectivelor de animale, potrivit Eurostat. Raportat la ultimul deceniu, efectivele tuturor speciilor de animale s-au diminuat, astfel că bovinele au scăzut cu un procent de (5%) faţă de 2013, populația de porcine cu (6%) ovinele cu (9%) iar efectivele de caprine cu (15%).

plati-rase-animale_b

În ceea ce priveşte situația din RO, conform statisticilor publicate de Eurostat, în 2023 erau înregistrate un număr de 3,2 milioane de suine, cu 128 mii capete mai puţin decât în 2022. De asemenea, efectivul de bovine în anul 2023 a scăzut cu 17.000 față de anul precedent.

Pentru a stopa trendul descendent al efectivelor, propunerea RO este de a permite achiziția de animale de reproducție. Animalele de reproducție reprezintă mijloace fixe, conform regulamentelor UE, care sunt bine definite, clasificate, cu obligativitatea menținerii acestora în evidențele contabile pentru o perioada minimă cuprinsă între 5-7 ani. Scopul fundamental fiind utilizarea în mai multe cicluri de producție putând fi asimilate investițiilor, așa cum este cazul materialului săditor în pomicultură.

Totodată, menționez că acest aspect poate conduce la extinderea orizontului de piața pentru reproducătorii cu genetică valoroasă din state membre cu tradiție, ca exemplu: Olanda și Franța pentru sectorul bovine (juninci de reproducție), Germania și Danemarca pentru suine (scrofițe de reproducție), aducând plus valoare agenților economici din aceste State Membre care s-au axat pe performanță în reproducție.

În prezent, art. 73 al Regulamentului 2115/ 2023 nu permite achiziția de animale decât în situații excepționale, limitative și din acest considerent susținem necesitatea revizuirii prevederilor regulamentului prin includerea posibilității achiziției de animale de reproducție în situații de criză determinate de instabilitatea din regiune ce conduce la distorsionarea competiției interne a UE.

Solicitarea privind achiziția de animale de reproducție a fost desprinsă din discuțiile din timpul protestelor, fiind o propunere comună a fermierilor români, precum și a fermierilor din celelalte State ale Uniunii Europene.

Perioada dificilă prin care trec fermierii care au accesat fondurile europene pentru dezvoltarea fermelor zootehnice a condus la decapitalizarea acestora prin reducerea prețurilor la cereale și neacoperirea costurilor de producție, fapt ce determină imposibilitatea populării cu animale a investițiilor finalizate.

Astfel, solicităm Comisiei să analizeze și să ia în calcul aspectele sesizate pentru înaintarea unei propuneri de modificare a regulamentului în sensul în care să se permită eligibilitatea cheltuielilor privind achiziția de animale de reproducție în cadrul FEADR," a spus ministrul agriculturii. 

Vizualizat: 1316 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii