Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat, săptămâna trecută, la Agro TV, că va face o analiză în sectorul ovin și va exclude de la plata subvențiilor pe cap animal toate ovinele care au depășit 7 ani, dacă ASAS stabilește că aceste ovine nu mai sunt în perioada optimă.
"Vreau să atenționez pe toată lumea că voi face o analiză, inclusiv cu ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor n.r.), și trebuie să-mi spună practic animalul ovin cât are perioadă de funcționare la maxim.
Atunci când ASAS-ul (Academia de Științe Agricole și Silvice n.r.) dă perioada optimă, vă spun că-n România dacă-mi spune că e 7 ani, toate crotaliile sub 7 ani cad toate (ministrul a greșit aici din neatenție, e vorba de crotaliile peste 7 ani, rectifică mai jos n.r.). Devin inactive în România.
Adică, să mă fac foarte bine înțeles. Deci, crotaliile din România care sunt mai vechi de 7 ani rămân ale fermierilor, rămân unde vor, și pe urechea dreaptă, stângă, dar din punct de vedere al plății nu vor mai fi, pentru că acestea (crotaliile n.r.) vor fi inactive. Pentru că ne dorim performanță," a spus ministrul agriculturii, la Agricultura la Raport.
Potrivit Ghidului APIA, pentru acest an, "femelele ovine și/sau berbecii din exploatație pentru care fermierul solicită sprijin cuplat pentru venit (SCZ), să aibă vârsta de maxim 8 ani pentru femele și, respectiv, maxim 6 ani pentru berbeci la data limită de depunere fără penalizări."
Pentru ajutor național tranzitoriu, ANT9, nu este stabilită vârsta maximă a ovinelor eligibile pentru această plată, doar vârsta minimă, un an la data de 31 martie a anului în care s-a depus cererea APIA.
Cu același subiect: