Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni seara, la Agro TV, o nouă subvenție pentru fermierii români, pentru îngrășăminte, în condițiile în care luni, 6 decembrie 2021, Combinatul Azomureș a anunțat sistarea temporară a producției din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică și avertizează că se așteaptă ca situația să devină „critică” în primele luni ale anului viitor.
"Acest combinat produce cam 50% din piața îngrășămintelor din România și consumă cam 10% din cantitatea utilizată de gaz din țara noastră. Problema cea mai mare cred că a fost pe două componente, pentru că producătorii de îngrășăminte se confruntă cu două crize majore în același timp. Pe de o parte, costurile majorate la energie și gaz, de cealaltă parte, costurile majorate la certificatele verzi. (...)
Acum evaluez impactul bugetar pentru 2022 să vedem cum venim cu o măsură sau două măsuri complementare, să-i sprijinim direct pe fermieri. Pentru îngrășăminte și de cealaltă parte pentru industria de morărit și panificație. Evaluăm soluțiile, analizăm impactul bugetar, dar din punctul meu de vedere, evaluarea pierderilor pe lanț în agricultură ar fi mult mai mare decât o intervenție (subvenție n.r.) din partea statului astfel încât fermierii să poată să treacă peste acest an, 2022, care se arată cu presiuni din foarte multe părți", a declarat ministrul Chesnoiu, luni seara la Agro TV.
Luni, Ministerul Agriculturii a dat un comunicat imediat după anunțul celor de la Azomureș:
"Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale evaluează consecințele directe asupra producției din anul 2022 ale unei eventuale întreruperi a producției de îngrășăminte de către principalul producător de fertilizanți pentru agricultură din România.
La solicitarea ministrului Adrian Chesnoiu, o echipă de specialiști lucrează la identificarea unor soluții viabile ce pot fi implementate imediat pentru a preveni scăderea producției agricole și a limita efectele în evoluția prețurilor produselor agricole primare din recolta anului viitor.
”Evaluăm impactul economic și social generat de sistarea temporară a producției de fertilizanți. Suntem preocupați de menținerea producției agricole la un nivel care să asigure necesarul de consum la prețuri care să nu afecteze populația. Voi propune spre analiză Guvernului măsuri concrete pentru susținerea fermierilor și menținerea stabilității producției de produse agricole primare și produse agroalimentare procesate”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Anual, în România se cultivă circa 9,2 milioane ha teren arabil, din care o pondere importantă o au culturile de bază care contribuie la siguranța alimentară a populației. Pentru realizarea unor producții constante este importantă îndeplinirea tuturor verigilor tehnologice, utilizarea îngrășămintelor având rolul de a asigura stabilitatea producției și un garant al viitoarelor recolte.
Abandonarea fertilizării de bază cu azot sau reducerea cantităților de îngrășământ utilizate pentru culturile agricole crește riscul reducerii producției de anului viitor cu până la 30%. Azomureș este producătorul de îngrășăminte pe bază de azot care asigură 50% din fertilizanții necesari agriculturii românești."