Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții crescătorilor de bovine din România. Subiectul a fost plata celor două subvenții APIA din zootehnie, sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, și ajutorul național tranzitoriu, ANT.
"Am participat astăzi, alături de secretarul de stat Antal Szabolcs Barabasi, la o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai crescătorilor de bovine, la sediul MADR.
Principalul scop al întâlnirii a fost acela de a stabili condițiile în vederea acordării sprijinului cuplat pentru zootehnie în anul 2022, fiind abordate și alte probleme ale sectorului. Întâlnirea de astăzi a fost necesară întrucât termenul limită pentru notificarea la Comisia Europeană a modalității de acordare a Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) specia bovine pentru anul de tranziție 2022 este 1 august 2021.
Pentru anul 2022 condițiile de acordare a SCZ rămân neschimbate față de anul 2021, iar pentru alte probleme ale sectorului se vor mai transmite propuneri scrise.
Am reamintit celor prezenți că plata ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT) va continua în următorii doi ani de cerere conform regulilor pe care fermierii le cunosc, explicându-le acestora că noua dată de referință, respectiv 2018, se va aplica începând cu 2023.
I-am informat pe participanți despre stadiul negocierilor de la cel mai recent Consiliu de miniștri Agrifish, privind Politica Agricolă Comună 2021-2027.
O altă temă pe care am expus-o a vizat măsurile de sprijin pentru investiții din fonduri europene, ce urmează a fi lansate pentru perioada de tranziție 2021-2022, în valoare de 3,2 mld euro.
În cadrul discuțiilor, participanții au evidențiat necesitatea de a beneficia de sprijin în vederea susținerii producției de lapte pentru fermele mari și mici. Am transmis celor prezenți deschiderea pentru dialog transparent și menținerea unui echilibru între fermele mari și mici, precum și necesitatea colaborării permanente cu asociațiile pentru reușita demersurilor comune.
Între participanți amintesc: reprezentanți ai Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România – AGCTR, ai Asociaţiei Crescătorilor de Taurine HolsteinRo, ai Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțata Românească” Tip Simmental, ai Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Pentru Carne din România, Asociația Aberdeen Angus Romania, ai Asociației Angus Ro, ai Asociaţiei Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, ai Asociației Crescătorilor de taurine „Brună- Schwyz” Maramureș, ai Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR, ai Cooperativei Agricole „Someș- Arieș”, ai Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin-Bovicoop", a informat ministrul Adrian Oros, pe pagina sa Facebook.