Luni, 28 iunie 2021, zi decisivă pentru plata subvențiilor din agricultură! Cum vor fi plătite din 2023 subvențiile fermierilor? Vor fi plafonate subvențiile pentru fermele mari, va fi un ajutor mai mare pentru fermele mici? Ce obligații vor avea statele membre UE în ce privește noile scheme de plată, eco-schemele, Pactul Verde? Anunțul întâlnirii decisive a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros, la TVR 1.
"Începând de luni, vom avea întâlnire la Luxembourg, toți vin, toți miniștrii agriculturii, împreună cu Comisia Europeană. Portugalia încheie președenția (Consiliului UE n.r.) și are ambiția, și-a propus ca să încheie pe perioada președinției acest super-trialog, cum este numit în ultima perioadă, supre-trialog care, la ultima întâlnire formală nu am ajuns la un acord. Noi, anul trecut, la Luxembourg, în toamnă, în noiembrie, în interiorul Consiliului Agrifish, adică miniștrii agriculturii, am ajuns la un acord, în care fiecare țară am obținut cam ce am dorit", a declarat ministrul Oros.
Diferențele dintre ce doresc statele membre UE și deciziile Comisiei Europene, ale Parlamentului European sunt mari, a adăugat ministrul Oros, "încât la ultima întâlnire (la sfârșitu lunii mai 2021 n.r.) nu am ajuns la un consens".
"Sunt două componente importante: prima este Green Deal care se referă la o agricultură durabilă, responsabilă, în care, sigur, fiecare stat membru UE își propune să utilizeze aceste două resurse vitale, solul și apa, cât mai responsabil, în așa fel încât să lăsăm celor care vin după noi cât mai intacte. Este un deziderat legitim, în care și eu cred, eu, în timpul liber, sunt profesor de toxicologie și medic veterinar. Chiar cred în acest lucru, doar că, dacă ambițiile sunt nerealiste, s-ar putea să avem probleme. În ce sens? Dacă doar în interiorul Uniunii Europene, se iau aceste măsuri și aceste ținte ambițioase, să reducem utilizarea substanțelor pesticide cu 50%, utilizarea antibioticelor în creșterea animalelor cu 50%, utilizarea nutrienților, a îngrășămintelor cu 20%, și să creștem suprafața pe care facem agricultură ecologică la 25%. Dacă toate aceste lucruri se întâmplă, cu siguranță, vom avea alimente mai sănătoase, dar cu siguranță alimente mult mai scumpe. În condițiile în care toate celelalte acorduri internaționale nu ne protejează spațiul european de pătrunderea altor alimente obținute mai ieftin în alte țări care nu-și propun aceste ținte ambițioase, pericolul principal este acela că cumpărătorul european va cumpăra acele produse mai ieftine, chiar dacă mai proaste, provenite din țări terțe, iar fermierul european să falimenteze", a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la TVR1.
Bugetul Politicii Agricole Comune pentru perioada 2021-2027 este 365 de miliarde de euro, a precizat șeful MADR.