SUBVENȚII FERMIERI. Comisia Europeană nu este de acord ca fermierii să primească și anul viitor ajutoarele naționale tranzitorii (ANT). A spus-o clar comisarul european pentru Agricultură, ieri, la Consiliul AGRIFISH, ținut la Bruxelles. În timp ce ministrul român al agriculturii nu a spus nimic despre aceste ajutoare în intervenția sa, ministrul agriculturii din Ungaria s-a opus eliminării lor.
Oficialul maghiar susține că dispariția ajutoarelor naționale tranzitorii ar crea mari probleme agricultorilor.
Pentru Ungaria, menținerea ajutorului național tranzitoriu este fundamentală. De aceea, vrem o propunere care să permită continuarea unei eliminări treptate a ajutorului național tranzitoriu. Eliminarea acum ar crea însă probleme majore în sectoarele relevante (din agricultură n.r.). Reforma din 2008 nu conținea în textul său o eliminare structurată, a spus ministrul agriculturii din Ungaria, Nagy István, în cadrul Consiliului AGRIFISH, ținut ieri la Bruxelles.
Încă o dată aș vrea să exprim punctul de vedere nefavorabil al Comisiei (Comisia Europeană n.r.) față de constituirea ajutorului național de tranziție pentru a se evita concurența neechitabilă pe piața internă. Aș dori să vă reamintesc că aceste ajutoare naționale de tranziție au fost introduse în perioada anterioară de tranziție, în 2013, și s-a ajuns la un acord politic ca ele să se încheie în 2020, a anunțat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, în cadrul Consiliului AGIRFISH, desfășurat luni, 21 septembrie 2020, la Bruxelles.
Ajutoarele naționale tranzitorii sunt subvenții plătite de la bugetul de stat, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru zootehnie. Acordarea acestor ajutoare a fost gândită în sistem regresiv, adică valoarea lor pe hectar și pe cap de animal să scadă în fiecare an cu circa 5%. Deci, o eliminare treptată. Dacă va fi agreată propunerea Comisiei Europene care vizează dispariția acestor ajutoare, ultimul an de plată către fermieri fiind 2020, fermierii români ar urma să nu mai beneficieze de la anul, din 2021, de acești bani.
Consiliul AGRIFISH (Agricultură și Pescuit) reunește miniștrii agriculturii din toate statele membre ale UE. La reuniuni participă și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară sau comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit. Consiliul Agricultură și Pescuit adoptă acte legislative într-o serie de domenii care privesc agricultura, producția alimentară, dezvoltarea rurală și gestionarea pescuitului.