Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat astăzi la TVR1 că are toleranță zero pentru cei care fraudează subvențiile APIA. Declarația a fost făcută vizavi de celebrul caz al vânzării certificatelor de origine contrafăcute pentru berbeci și a crotaliilor din pungă, așa-zisa turmă din pungă. Șeful MADR a adăugat că programele de sprijin pentru fermieri, crescători de animale vor fi făcute în așa fel încât să împiedice fraudarea banilor.
"Ce se întâmplă cu cei care au vândut certificate de origine pentru berbeci și crotalii, așa-numita turmă din pungă?" A fost întrebat astăzi ministrul agriculturii de moderatorul emisiunii Viața satului, TVR1, Gabriel Gherghescu.
"Cine încalcă legea trebuie să plătească", a răspuns scurt ministrul agriculturii.
"Cum faceți să-i prindeți pe cei care fac așa ceva?" A mai fost chestionat șeful MADR.
"Foarte simplu. Prin mecanismele de implementare ale programelor. Să știți că fermierul nu are neapărat tendința de a înșela. Statul eșuează în a creiona mecanismele de implementare astfel încât programele să nu poată fi fraudate.
Deci, dacă cineva are o vină, o are statul, nu fermierul. Fermierul știe să producă. Descurajez total pe cei care vor să fraudeze și nu vor avea absolut niciodată susținere din partea mea sau niciun fel de toleranță. Dar eu vă spun că fermierul român vrea să producă. Este zona lui de câștig", a adăugat Adrian Chesnoiu.
Practica vânzării certificatelor de origine la berbeci și a crotaliilor din pungă a apărut odată cu lansarea subvenției europene cu cel mai mare cuantum din zootehnie, sprijinul cuplat zootehnic, SCZ. Condiția obligatorie pentru obținerea banilor este în prezent deținerea de berbeci cu origine, înscriși în Registrul genealogic al raselor, secțiunea principală. Pentru un astfel de berbec, crescătorii de oi încasează subvenția APIA și pentru alte 35 de ovine femele înscrise sau neînscrise în registrele genealogice ale raselor.
Cuantumul SCZ ovine/caprine pentru anul de cerere 2021 este de 17,2430 euro/cap animal = 85,3097 lei/cap.