Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, susținută la sediul Ministerului Agriculturii, că fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de un cuantum mai mare la avansul din subvențiile APIA, care li se cuvin pentru acest an.
"Măsura pe care noi am considerat-o necesară a fost aceea să comunicăm imediat starea de fapt și să solicităm Comisiei dorința României de a primi subvențiile ca avans într-un procent mai mare de 50%. Se știe foarte bine, că subvențiile se dau în două etape, etapa aceasta de avans și cealaltă regulară, cu alte cuvinte, avansul și lichidarea, care înseamnă 50%, 50-50, noi am solicitat 70% (din plățile directe ale fermierilor n.r.), respectiv 85% (din plățile compensatorii dezvoltare rurală n.r.). Vom fi siguri că acest demers al nostru va avea succes sau suntem siguri că demersul nostru va avea succes. De ce? Starea de fapt o impune. Această stare de lucruri există și-n alte țări", a spus astăzi ministrul agriculturii, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii.
Potrivit informațiilor transmise de APIA pentru Agroinfo, fermierii, crescătorii de animale au încasat pentru cererile unice depuse anul trecut un avans de 70% din plățile directe pe suprafață și sprijin cuplat ovine și 85% din cuantumul plăților compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, Măsura 10 agro-mediu și climă, Măsura 11 agricultură ecologică și Măsura 13 plăți pentru zone cu constrângeri naturale sau specifice. Aceleași procente anunțate astăzi de ministrul Petre Daea. În ultimii ani, România solicită mereu Comisiei Europene derogare pentru un avans APIA în procent mai mare de 50%.
Anul trecut, în 2021, au fost autorizați pentru plata avansului 745.155 fermieri, 96,72% din numărul fermierilor care au depus Cerere unică de plată în Campania 2021 și au fost declarați eligibili la plata avansului. Suma totală autorizată la plată a fost de 1,26 miliarde euro.