Adama
Agreena
AGRICOVER

Minimis pentru cumpărarea de animale, un ajutor pe care crescătorii români nu l-au mai primit de 5 ani!

Publicat: 26 iulie 2021 - 10:01
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ajutorul de minimis pentru cumpărarea de animale ar fi o gură de oxigen pentru crescătorii de vaci, oi și capre din România în condițiile în care zootehnia o duce din rău în mai rău. Crescătorii români de animale nu au mai primit acest ajutor din anul 2016.

Anul 2016 a fost ultimul în care crescătorii de animale din România au primit un ajutor de mnimis pentru cumpărarea de animale. Printr-o hotărâre a Guvernului, din acel an, era aprobată schema “Ajutor de minimis pentru achizitionarea de către producătorii agricoli de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline şi/sau tauri de reproducţie din rase de carne”.

Valoarea totală a schemei a fost de 18.150.000 lei şi s-a asigurat integral de la bugetul de stat.

CUANTUMUL sprijinului financiar a fost de:

a) maximum 5.000 lei/cap junincă din rasă de taurine de lapte;
b) maximum 6.000 lei/cap junincă din rasă de taurine de carne,
c) maximum 4.500 lei/cap junincă din specia bubaline;
d) maximum 8.000 lei/cap de taur de reproducţie din rase de carne.

RASELE de taurine de carne și de lapte care s-au încadrat la acest sprijin au fost:

a) juninci rase de carne: Aberdeen Angus, Limousine, Charolaise, Aubrac;
b) juninci rase de lapte: Bălţată cu Negru Românească, Bălțată Românească, Holstein, Red Holstein, Brună, Jersey, Simmental, Montbeliarde;
c) tauri din rase de carne: Aberdeen Angus, Limousine, Charolaise, Aubrac, Simmental American
d) bubaline: Bivol Românesc

Din anul 2016 nu s-a mai aprobat un ajutor de minimis pentru achiziția de bovine chiar dacă asociațile crescătorilor de bovine au solicitat Ministerului Agriculturii acordarea unui astfel de ajutor. De exeemplu, Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) a cerut ministrului agriculturii, în anul 2019, acordarea unui minimis crescătorilor pentru cumpărarea de animale. Cererea a rămas însă fără răspuns. Și Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) a solicitat, Ministerului Agriculturii, într-un document din 2019, acordarea de ajutoare de minimis pentru crescătorii de animale la achiziționarea de berbeci, tauri, țapi, precum și juninci din speciile taurine și bubaline, acordarea de prime fermierilor pentru vițeii obținuți din însămânțări artificiale. Dar propunerea ANZ a rămas doar pe hârtie. Adică, la faza de propunere.  

colaj-plata-animale_b

În același an, 2016, Ministerul Agriculturii a propus un ajutor de minimis pentru crescătorii de oi și capre, iar Guvernul a aprobat o schemă prin care crescătorii de oi și capre au beneficiat de un ajutor de maxim 2.500 de lei/cap berbec sau țap din rasă specializată. Valoarea totală alocată schmei de la bugetul de stat a fost de 24 de milioane de lei.

Rasele specializate eligibile pentru ajutorul de minimis la ovine au fost: Țurcană, Țigaie, Karakul, Cap Negru de Teleorman, Suffolk, Ile de France, Rasa de carne Palas, Texel, Charollais, Cap Negru German, Hampshire, Merinofleisch, Merinos de Palas, Lacaune, Friză, Awassi, Blanche du Massif Central, Vendeen, Berrichon du Cher, Chamoise și Rouge de l’Ouest; iar la capre: Carpatină, Albă de Banat, Alpină Franceză, Saanen, Boer, Murciano-Granadină, Nubiană și Nobilă Germană.

La fel ca asociațiile crescătorilor de bovine, și cele care reprezintă crescătorii de oi și capre au solicitat, în acești 5 ani de pauză, un ajutor de la stat pentru achiziția de animale.

Vizualizat: 11384 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Aida
|
12. 09, 2021. Thursday 22:05
Buna ziua, asteptam de mult timp sa se mai acorde acest ajutor de minimis, de ce tot ce este bun in tara asta nu are continuitate ? Am sunat si pe la APIA, si pe la AFIR si nimeni nu stie daca se vor mai da aceste ajutoare. Unii spun ca doar in ani electorali se fac astfel de programe . A trecut si anul electoral ( 2020 ), si tot nimic. Acum suntem in 2021 si inca mai asteptam. Oare de ce trebuie sa ramanem mereu cu sentimentul ca functionarii care trebuie sa fie in slujba noastra sunt de fapt dispretuitori, plictisiti sa-ti raspunda de cate ori cerem o informatie, deranjati de faptul ca nu intelegem, neinformati si parca impotriva noastra. Nu realizeaza totusi ca fara agricultura si programe de implemetat nu ar avea functii si ocupatie ? Sau este doar iluzia noastra ?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii