Gazul s-a scumpit, electricitatea s-a scumpit, motorina s-a scumpit, acum îngrășămintele chimice plus sămânța, spun cu supărare fermierii. Îngrășămintele sunt de trei ori mai scumpe, iar micii fermieri din România se tem că vor fi împinși la faliment.
Preţul îngrăşămintelor chimice necesare în agricultură a explodat pe piaţa românească. Fermierii se plâng de o creştere şi de 3 ori a acestora, iar din acest motiv şi ei ar vinde cerealele, anul viitor, cu 30% în plus, pentru a nu avea pierderi. Se tem însă că cei care deţin îngrăşămintele şi mare parte din producţia de grâne vor reduce de fapt preţurile, iar fermierii mai mici vor fi împinşi spre faliment.
Fermierii care cultivă cereale în județul Mehedinți au o problemă în plus, care nu este legată direct de pandemie: scumpirea îngrășămintelor.
Unele îngrășăminte au prețuri și de 3 ori mai mari, așa că fermierii cumpără mai puține. Consecințele se văd pe câmp: recolta va fi mai mică.
Cei care nu obțin producții bune riscă să intre în faliment.
Sunt fermieri care reclamă că mulți dintre distribuitorii de îngrășăminte au în depozite și mare parte din recolta de cereale, așa că vor putea influența prețurile.
Micii producători își fac calcule peste calcule pentru a nu avea pierderi.
Sunt fermieri care susțin și că prețul îngrășămintelor în țara noastră este dublu față de cel din Germania, total nejustificat.
"Prețul la nitro-calcar în Germania este în jur de 300 de euro pe tonă, în România, prețul la nitro-calcar este 600 de euro - 700 de euro, la uree, 800-900 de euro", a declarat fermierul Cornel Stroescu, Mehedinți, pentru TVR 1.
România importă 80% din îngrășămintele folosite în agricultură. Există însă și fermieri care pregătesc culturile ca pe vremea bunicilor și au rezultate bune. Folosim bălegar pe care ni-l aduc sătenii atunci când putem să facem rost de el, spune fermierul Cătălin Cerban.