Adama
Agreena
AGRICOVER

Micii fermieri primesc bani să-și ia tractor!

Publicat: 31 martie 2024 - 20:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Programul se numeşte “Un tractor pe fermă” şi va fi lansat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la sfârşitul lunii aprilie 2024.

Dacă va fi eligibil, un fermier ar urma să primească astfel până la 400.000 de euro pentru a-şi cumpăra un tractor, cu condiţia ca acesta să nu fi accesat înainte fonduri europene. Veşti bune pentru micii fermieri care nu au mai accesat fonduri europene! Luna viitoare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) lansează un nou program pentru achiziţia de utilaje. Se numeşte “Un tractor pe fermă” şi este dedicat exploataţiilor agricole cu suprafeţe până în 400 de hectare. În acest sens, oficialii spun că au la dispoziţie 209 milioane de euro, sumă rămasă neutilizată din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, care ar trebui cheltuită până la finele lui 2025, după cum precizează ministrul MADR, Florin Barbu.

subventie hectar sot newa_b

Sprijinul va fi acordat în procent de 70%, iar restul de 30% va fi contribuţia proprie a fermierilor, respectiv cofinanţarea. “Proiectele nu o să fie mai mari de 400.000 de euro. Din suma totală pe care o avem la dispoziţie, undeva la 40-50 de milioane de euro merg către industria procesatoare de sfeclă de zahăr pentru achiziţie de echipamente. Şi acolo, proiectele vor fi până la 1 milion de euro pe fermă, tot 70%, cu 30%. Şi restul o să fie pe zona de agricultură, investiţii în utilaje agricole, însemnând atât tractoare cât şi echipamente. Vor avea prioritate ca punctaj echipamentele cu care se pot face lucrări prietenoase cu mediul. Adică utilaje noi cu care se poate lucra terenul din mai puţine de treceri ca să nu crească amprenta de carbon, adică să nu facem un consum mare de motorină, să reducem poluarea”, a explicat pentru ZdI, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Moise.

Astfel, conform reprezentanţilor MADR, programul se va lansa la finele lunii aprilie. Între timp, fermierii pot consulta condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a-şi achiziţiona tractoare cu fonduri europene. În primul rând, spun oficialii din minister, pentru fermele mici care au până în 100 de hectare, ajutorul se acordă pentru achiziţia unui tractor cu o capacitate de putere (CP) de 250, iar pentru fermele până în 400 de ha, este posibilă achiziţia unui tractor cu aproximativ 400 CP. În al doilea rând, mai precizează MADR, acest program este destinat doar persoanelor juridice, care nu au mai accesat anterior fonduri europene în sectorul agricol. Întrebaţi dacă sunt interesaţi de acest program, unii fermieri din Iaşi au recunoscut că nu ştiau despre ce este vorba, însă au părut încântaţi de acest tip de sprijin.

“Nu ştiam. Dacă e aşa, chiar ne-ar fi de mare ajutor! Eu chiar intenţionam să fac un împrumut cumva să-mi iau un tractor, pentru că am tot închiriat, şi nu e de costuri cât te loveşti de problema că nu găseşti tot timpul, când ai tu nevoie, pentru lucrările agricole. Şi, depinzi de alţii, chiar şi cu bani. Şi, nu mai bine să ai lucrul tău? Cu ocazia asta o să citesc şi eu despre ce program este vorba şi mai aştept cu banca. Nu ştiu dacă aş fi eligibil, dar, sincer, fonduri europene nu am mai accesat, că nu am avut curaj”, a spus Florin Orzan, un fermier din judeţul Iaşi.

Ghidul de finanţare al Programului “Un tractor pe fermă” ar urma să fie publicat săptămâna aceasta, după cum au mai spus oficialii din Ministerul Agriculturii, citați de ziaruldeiași.ro

Vizualizat: 18261 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Modificarea rasei bovinei solicitată la plata ANT sau SCZ!

Modificarea rasei bovinei solicitată la plata ANT sau SCZ!

29 mai 2024 - 07:01

Modificarea rasei bovinei solicitată la plata ajutorului național tranzitoriu (ANTZ) și/sau a sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) trebuie depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în termen de 15 zile calendaristice de la data efectuării corecției rasei în documentul de identificare și în Baza Națională de Date (BND).

Atenție, crescători, la modificarea datelor declarate la APIA pentru subvenții cap animal!

Atenție, crescători, la modificarea datelor declarate la APIA pentru subvenții cap animal!

29 mai 2024 - 06:26

Crescătorii de animale trebuie să știe că modificările pe care vor să le facă în datele declarate anul acesta la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au termen limită 7 iunie 2024. După această dată, APIA nu mai primește nici cereri unice de plată și nici modificări la cererile deja depuse nu se mai pot face.

Gustul Copilăriei, târg de 1 iunie în curtea MADR!

Gustul Copilăriei, târg de 1 iunie în curtea MADR!

28 mai 2024 - 18:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia continuă tradiția de a organiza târguri tematice de promovare a produselor agroalimentare românești. Astfel, în perioada 31 mai – 02 iunie 2024, vă așteptăm în curtea instituției, la „Târgul de 1 iunie – Gustul Copilăriei”, desfășurat cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

Cum pășunați rațional și eficient oile și vacile!

Cum pășunați rațional și eficient oile și vacile!

28 mai 2024 - 17:57

Agenția Națională a Zonei Montane vine în sprijinul crescătorilor de animale cu un ghid al pășunatului rațional și eficient.

Video! Un tânăr oier i-a prezentat ministrului Barbu ferma sa de oi și vaci!

Video! Un tânăr oier i-a prezentat ministrului Barbu ferma sa de oi și vaci!

28 mai 2024 - 09:02

O fermă de animale care se străduiește să închidă toate verigile unui lanț alimentar. Creșterea animalelor, asigurarea hranei pentru animale prin cultivarea terenului și deținerea pășunii și valorificarea produselor din fermă, carne, brânzeturi prin magazinul propriu. Ferma de ovine se află în România, în județul Sibiu, și a fost vizitată luni, 27 mai 2024, de ministrul agriculturii Florin Barbu. 

Oierii iau din septembrie anul ăsta 50 euro/ovină de la APIA! Anunț făcut ACUM de ministrul Barbu!

Oierii iau din septembrie anul ăsta 50 euro/ovină de la APIA! Anunț făcut ACUM de ministrul Barbu!

28 mai 2024 - 08:39

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat luni, 27 mai 2024, o nouă subvenție APIA de care vor beneficia crescătorii de ovine. Anunțul a fost făcut de șeful MADR în timpul unei vizite la o fermă de ovine din județul Sibiu. 

Ordin MADR! Subvenție APIA fermieri, crescători animale, la plată! Cuantum subvenție!!

Ordin MADR! Subvenție APIA fermieri, crescători animale, la plată! Cuantum subvenție!!

28 mai 2024 - 06:21

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă și în anul 2024 aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1174/2014, cu modificările și completările ulterioare, prin care se acordă ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătățiri funciare.

Ce s-a discutat astăzi la Bruxelles!

Ce s-a discutat astăzi la Bruxelles!

27 mai 2024 - 20:25

Utilizarea substanțelor neonicotinoide și bunăstarea animalelor sunt două dintre subiectele discutate astăzi la Consiliul AgriFish. România a fost reprezentată la masa discuțiilor de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea.

Ca să-și salveze animalele, crescătorii cară zilnic apă cu cisternele!

Ca să-și salveze animalele, crescătorii cară zilnic apă cu cisternele!

27 mai 2024 - 15:31

În nordul și estul ţării, fermierii se confruntă cu o secetă accentuată, care afectează atât culturile agricole, cât și animalele. Pentru turmele de oi sau cirezile de vaci, crescătorii aduc apă cu cisternele, o cheltuială în plus, la care cu greu fac faţă.

Decizie ACUM pentru soarta fermelor de animale din România!

Decizie ACUM pentru soarta fermelor de animale din România!

27 mai 2024 - 08:30

Interdicția care ar pune zootehnia la pământ. Senatul României a adoptat o hotărâre prin care se opune cu argumente logice unui proiect de regulament european pregătit să interzică transportul animalelor vii și implicit exportul acestora. O astfel de interdicție s-ar răsfrânge dezastruos asupra crescătorilor români de animale care supraviețuiesc cu ajutorul exportului de animale vii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

A fost numit ”cea mai bună alternativă ecologică la glifosat”. Utilizat la dezmiriștire, la prelucrarea terenului și chiar la semănat direct, cultivatorul de precizie Treffler, de la Tehnodiesel, a schimbat modul de lucru într-o fermă din România care exploatează 3.700 ha de teren în sistem ecologic.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Fericire

Fericire
Soţia se adresează cu indignare soţului: Detalii