Fermierii care au accesat și în 2024 în programul Tomata sunt obligați să se înroleze într-o aplicație pe site-ul Ministerului Agriculturii, în vederea asigurării trasabilității producției de tomate.
Obligația înscrierii în sistemul informatic integrat de management și monitorizare (SIMM) este o noutate și apare în cererea de înscriere pe care fiecare dintre miile de fermieri care au depus astfel de documente pentru Tomata a completat-o și a depus-o până la termenul limită de 10 mai.
Conform unei note transmise în teritoriu, toate dosarele depuse până la 10 mai 2024 sunt eligibile fără a fi înscrise în platforma SIMM. Nicăieri în schimb nu se vorbește despre condițiile în care fermierii își vor și primi banii, înrolarea în SIMM (platformă pe care o folosesc deja fermierii din zootehnie) fiind printre obligațiile pe care legumicultorii le au de îndeplinit pentru a se face decontarea.
În 2024, cei 1.500 euro promiși în prima etapă (la care fermierii speră să se adauge alți 1.500 euro și astfel să se ajungă la suma de 3.000 euro care s-a acordat în anii trecuți pentru cultivarea tomatelor în spații protejate) vor fi plătiți din fondurile disponibile pentru compensarea fermierilor afectați de războiul din Ucraina. Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, atrage însă atenția colegilor legumicultori să nu scape din vedere că prin semnarea cererii de înscriere în Tomata și-au asumat anumite obligații, printre acestea și înscrierea în SIMM.
„Trebuie să le spunem oamenilor să citească foarte bine cererea de înscriere în program, pentru că și-au asumat pe propria răspundere că se vor înscrie în SIMM. Într-adevăr, pentru a nu periclita și aglomera înscrierea în program (n. red. - Tomata), pentru a nu aglomera direcțiile agricole și pe fermieri, ministrul Agriculturii a dat o notă internă și a prorogat acest termen. Trebuie să fie foarte atenți, pentru că vorbim doar de înscrierea în program, dar pentru a primi banii trebuie să se înscrie în această platformă”, avertizează Păunel, citat de adevarul.ro
Fermierul adaugă însă că formele asociative au făcut solicitarea către minister să se aprobe o perioadă de acomodare, cu un eșantion de fermieri care să se înroleze în SIMM pentru Tomata ciclul I și eventual cu generalizarea măsurii pentru ediția din toamnă a programului.
Programul SIMM, pe de altă parte, necesită ceva cunoștințe de operare și nu poate fi completat ușor de către fermierii care în mod curent nu folosesc astfel de aplicații. În SIMM se vor regăsi inclusiv informații despre tratamentele aplicate culturilor, pe fiecare parcelă în parte, cantitatea recoltată, pe zile, cantitatea comercializată etc. Completarea în SIMM i-ar putea scuti pe fermieri inclusiv de depunerea în format fizic a documentelor la Direcția de Agricultură pentru a-și putea primi banii.
Și reprezentanții Direcției Agricole Județene Olt văd avantajele noii platforme și spun că informațiile astfel colectate de la fermieri le-ar fi de un real folos, însă se pune problema cine va face această înrolare în SIMM. Este evident că cei mai mulți dintre fermieri nu se vor descurca singuri, chiar dacă pe site-ul Ministerul Agriculturii este disponibil și un ghid detaliat.
„Ceea ce ni se spune să facem, o să facem, dar deocamdată, ca să-i înrolăm noi, la momentul acesta, nu avem cum. Este un volum foarte mare de muncă. Acolo am văzut că nu prea scrie despre termene și atunci bănuiesc că dacă rămâne să facem noi asta, o vom face după ce finalizăm cu ce avem de făcut acum”, a declarat directorul adjunct al DAJ Olt, Mihaela Mareș.