Adama
Agreena
AGRICOVER

Micii fermieri obligați să se înscrie în SIMM dacă vor subvenții!

Publicat: 21 mai 2024 - 06:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care au accesat și în 2024 în programul Tomata sunt obligați să se înroleze într-o aplicație pe site-ul Ministerului Agriculturii, în vederea asigurării trasabilității producției de tomate.

Obligația înscrierii în sistemul informatic integrat de management și monitorizare (SIMM) este o noutate și apare în cererea de înscriere pe care fiecare dintre miile de fermieri care au depus astfel de documente pentru Tomata a completat-o și a depus-o până la termenul limită de 10 mai.

Conform unei note transmise în teritoriu, toate dosarele depuse până la 10 mai 2024 sunt eligibile fără a fi înscrise în platforma SIMM. Nicăieri în schimb nu se vorbește despre condițiile în care fermierii își vor și primi banii, înrolarea în SIMM (platformă pe care o folosesc deja fermierii din zootehnie) fiind printre obligațiile pe care legumicultorii le au de îndeplinit pentru a se face decontarea.

În 2024, cei 1.500 euro promiși în prima etapă (la care fermierii speră să se adauge alți 1.500 euro și astfel să se ajungă la suma de 3.000 euro care s-a acordat în anii trecuți pentru cultivarea tomatelor în spații protejate) vor fi plătiți din fondurile disponibile pentru compensarea fermierilor afectați de războiul din Ucraina. Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, atrage însă atenția colegilor legumicultori să nu scape din vedere că prin semnarea cererii de înscriere în Tomata și-au asumat anumite obligații, printre acestea și înscrierea în SIMM.

simm_b

„Trebuie să le spunem oamenilor să citească foarte bine cererea de înscriere în program, pentru că și-au asumat pe propria răspundere că se vor înscrie în SIMM. Într-adevăr, pentru a nu periclita și aglomera înscrierea în program (n. red. - Tomata), pentru a nu aglomera direcțiile agricole și pe fermieri, ministrul Agriculturii a dat o notă internă și a prorogat acest termen. Trebuie să fie foarte atenți, pentru că vorbim doar de înscrierea în program, dar pentru a primi banii trebuie să se înscrie în această platformă”, avertizează Păunel, citat de adevarul.ro

Fermierul adaugă însă că formele asociative au făcut solicitarea către minister să se aprobe o perioadă de acomodare, cu un eșantion de fermieri care să se înroleze în SIMM pentru Tomata ciclul I și eventual cu generalizarea măsurii pentru ediția din toamnă a programului.

Programul SIMM, pe de altă parte, necesită ceva cunoștințe de operare și nu poate fi completat ușor de către fermierii care în mod curent nu folosesc astfel de aplicații. În SIMM se vor regăsi inclusiv informații despre tratamentele aplicate culturilor, pe fiecare parcelă în parte, cantitatea recoltată, pe zile, cantitatea comercializată etc. Completarea în SIMM i-ar putea scuti pe fermieri inclusiv de depunerea în format fizic a documentelor la Direcția de Agricultură pentru a-și putea primi banii.

Și reprezentanții Direcției Agricole Județene Olt văd avantajele noii platforme și spun că informațiile astfel colectate de la fermieri le-ar fi de un real folos, însă se pune problema cine va face această înrolare în SIMM. Este evident că cei mai mulți dintre fermieri nu se vor descurca singuri, chiar dacă pe site-ul Ministerul Agriculturii este disponibil și un ghid detaliat.

„Ceea ce ni se spune să facem, o să facem, dar deocamdată, ca să-i înrolăm noi, la momentul acesta, nu avem cum. Este un volum foarte mare de muncă. Acolo am văzut că nu prea scrie despre termene și atunci bănuiesc că dacă rămâne să facem noi asta, o vom face după ce finalizăm cu ce avem de făcut acum”, a declarat directorul adjunct al DAJ Olt, Mihaela Mareș.

 

Vizualizat: 8972 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii