Adama
Vinasa Rompak

Micii crescători cu 3-9 vaci nu primesc nicio subvenție APIA, ANT sau SCZ! Se gândește cineva la ei?!

Publicat: 08 decembrie 2021 - 08:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de vaci Daniel Dumitru Cristea din Someș Uileac, Maramureș, cunoscut online Dany Tma, aduce în discuție situația tristă, deznădăjduită a micului crescător de vaci din România care are de la 3 vaci la 9 vaci și nu beneficiază de niciuna dintre subvențiile din zootehnie, ajutor național tranzitoriu, ANT, subvenție plătită de la bugetul de stat, și cu atât mai puțin de sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, unde numărul minim de vaci trebuie să fie 10 pentru a fi eligibil la încasarea banilor.

"Vreau să aduc în discuție o clasă de crescători neprivilegiată, adică crescătorii mici de vaci, adică cei care trăiesc după 3 /9 vaci. Acești crescători sunt încă foarte mulți și care nu beneficiază nici de sprijinul cuplat și nici de un ANT cât de cât !! Oare o parte din satul românesc, țăranul român, tradiția noastră nu e legată oare și de existența lor ?? Oare cineva din Ministerul Agriculturii s-a gândit vreodată la ei?" A pus degetul pe rană Dany Tma. 

mic-crescator-vaci_b

Mulți dintre acești mici crescători nu beneficiază de ajutorul național tranzitoriu, ANT, cea mai populară subvenție, chiar dacă acești bani sunt achitați de APIA pentru un număr minim de 3 vaci, pentru că nu au deținut vaci la data de referință, 31 ianuarie 2013. Și atunci, nedreapta împărțire a subvențiilor, cauzată de această nenorocită dată de referință, face posibilă dirijarea subvenției către cei care nu mai au de mult vaci, dar au avut la data de referință, în timp ce acești mici crescători care au vaci rămân fără ajutor. 

Soarta potrivnică micului crescător de vaci din România, un subiect dureros, a stârnit o vie dezbatere pe Facebook, grupurile de profil, printre crescătorii de animale. 

Liviu Munteanu: "În mod normal, într-o țară bine rânduită, un țăran care crește 3 sau 9 vaci și cu o palmă-două de pământ, ar trăi binișor. Cu 3 vaci te descurci, nu mori de foame, iar cu 9 deja ai o mică afacere. Vinzi lapte, brânză, viței, zilnic faci bănuți. Dacă încasezi și o subvenție de la stat, e și mai bine. O vacă poate produce minimum 7000 lei/an, fără subvenții. Dacă ai hectarul tău de pământ și mai iei și subvenție, iti asiguri costurle cu furajarea și altele. La 9 vaci + 9 ha, deja intri pe piața produselor lactate, livrezi zilnic minim 1 hl. de lapte. Dar asta in țara în care politica agricolă este concentrată pe ferma de familie. Să sperăm că și la noi va fi așa, nu s-ar mai depopula satele."

Florentina-Iulia Siminiuc: "Mă număr si eu printre acesti fermieri cu până la 9 vaci. Nu beneficiez de nici o subvenție, nimic. Pe noi nimeni nu ne bagă în seamă, noi nu avem drepturi si dintre toti cred că noi ăștia mici suntem cei mai corecți."

Mihail Gabriel Ardeleanu: "Am 35 si nu iau nici o subventie si mergem inainte chiar foarte bine si fără."

Bogdan Adrian: "Am început sa cred ca subvenția este o boala psihică în care i-a intrat românului în minte și nu mai poate trăi fără ea! De aici pleacă tot! Iar fermierul mic trage și o lungește de la an la an să țină 6, 8, 9 vaci și cu ce se alege din subvenție, cu o mână ia și întoarce cu două."

Nelutzu Munteanu: "Vreau sa va contrazic! La numarul acestora, la mne in sat era 1 vaca la fiecare casă, acum mai sunt 5 vaci in tot satul. In comuna numeri pe degete vacile. Care au disparut nu din cauza lipsei sprijinului, ci din cauza lipsei de desfacere, cumparatori de la oras s-au orientat catre supermarchet, iar crescatorii au îmbătrânit si copiii au plecat la munca in V.."

Cerasica Lizuca: "Pe cine naiba interesează ca am eu 6 vaci ?! Va spun pe cine, pe medicul concesionar sa îmi ia bani pe crotali , etc.In rest ....pe nimeni."

Mioara Buse: "De unde sa avem bani sa ne permitem sa mai luam animale noi ținem cât putem pentru ca nici fara ele nu putem ....an după an ne sunt luate Izlazurile ne sunt luate drepturile odată ce vor pieri și agricultură va pieri......vrem sa muncim liniștiți nu opriți de la toate."

Unii dintre crescători au atins și problema fiscalizării. Micul crescător de vaci nu este fiscalizat, nu livrează laptele sau alte produse pe facturi și chitanțe și nu achită impozit, taxe la bugetul de stat ca un mare crescător de bovine care e persoană juridică.

Alexandru Valentin Duțulescu: "Aceștia (micii crescători n.r.) nu livrează impozitabil si nu se afla ca generatori de profit in evidenta statului …nu este rentabil pentru stat sa susțină ceva ce nu întoarce profit."

Tudor Naum: "Alexandru Valentin Duțulescu in primul rând e o tâmpenie sa impozitezi ceva ce subvenționezi, e ca și cum bagi dintr un buzunar in altul. In al doilea rând, in noua politica agricolă, se pune mare accent pe lanțul scurt de aprovizionare și livrări directe (o mare șansa pentru România care are multe exploatații mici) . Fermele mici sunt după părerea mea mai sustenabile și mai rezistente la șocurile din piața dacă ar fi ghidate pe partea de igiena ) . De exemplu acum fermele mari primesc 1,2 1,4 lei pe litru iar la mine in sat pe vinde cu 5 lei) . De asemenea persoanele fizice plătesc norma pe venit pe cap de vaca fără posibilitatea deducerilor de cheltuieli in timp ce multe firme mari agricole “reușesc” sa iasă pe 0 deși rulează milioane de euro. Un program de insamantari subventionat de stat și un sprijin cu reguli simple ar putea sa aduca un plus de producție in șeptelul de 1 milion de bovine ce nu primesc sprijin cuplat. De curiozitate ia datele unui abator sa vezi ce taie: vaci autohtone și vitei metiși cu rase de carne din ele sau rase de carne pure subvenționate gras?"

Alexandru Valentin Duțulescu: "Tudor Naum eu nu sunt împotriva, știi bine asta, încerc doar sa privesc din perspectiva statului , problema ridicată a fost de ce nu primesc ajutor cei mici , privind mai clasic problema tu crescător de vaci ești statul și vacile sunt fermele , dacă cele pe care le mulgi primesc mâncare la fel ca sterpele undeva este o problema de management cine nu înțelege asta nu cred ca va face mare brânza nici in agricultura , in cazul de fata pentru stat vaca de muls sunt exploatațiile comerciale …"

Tudor Naum: "Alexandru Valentin Duțulescu tocmai asta spun ca statul primește taxe pe vacile deținute de persoane fizice între 3 și 9 capete. Tot așa și cei care încasează sprijin cuplat pot fi persoane fizice cu sute de vaci nu înseamnă ca ești mai mare plătitor de taxe dacă ai mai multe animale. Personal prefer plata impozitului pe norma de venit chiar dacă nu mi pot deduce cheltuieli deoarece un contabil m ar costa bani și timp. In plus statul roman trebuie sa aibă in vizor in primul rând siguranța alimentara care eu o văd mai viabilă in gospodarii și ferme de familie. Fermele mari sunt in totala dependență de marii procesatori de lapte dacă nu au un sistem integrat. In plus intr un sector, an de an in scădere România, trebuie sa găsească soluții viabile și sa folosească cât mai mult din ceea ce avem. Nu văd o soluție din importul de tiruri de junici de carne sau lapte la prețuri mari ce nu-și pot scoate banii in piața românească fără subvenții."

Vizualizat: 8921 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii