Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Micii crescători cu 3-9 vaci nu primesc nicio subvenție APIA, ANT sau SCZ! Se gândește cineva la ei?!

Publicat: 08 decembrie 2021 - 08:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de vaci Daniel Dumitru Cristea din Someș Uileac, Maramureș, cunoscut online Dany Tma, aduce în discuție situația tristă, deznădăjduită a micului crescător de vaci din România care are de la 3 vaci la 9 vaci și nu beneficiază de niciuna dintre subvențiile din zootehnie, ajutor național tranzitoriu, ANT, subvenție plătită de la bugetul de stat, și cu atât mai puțin de sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, unde numărul minim de vaci trebuie să fie 10 pentru a fi eligibil la încasarea banilor.

"Vreau să aduc în discuție o clasă de crescători neprivilegiată, adică crescătorii mici de vaci, adică cei care trăiesc după 3 /9 vaci. Acești crescători sunt încă foarte mulți și care nu beneficiază nici de sprijinul cuplat și nici de un ANT cât de cât !! Oare o parte din satul românesc, țăranul român, tradiția noastră nu e legată oare și de existența lor ?? Oare cineva din Ministerul Agriculturii s-a gândit vreodată la ei?" A pus degetul pe rană Dany Tma. 

mic-crescator-vaci_b

Mulți dintre acești mici crescători nu beneficiază de ajutorul național tranzitoriu, ANT, cea mai populară subvenție, chiar dacă acești bani sunt achitați de APIA pentru un număr minim de 3 vaci, pentru că nu au deținut vaci la data de referință, 31 ianuarie 2013. Și atunci, nedreapta împărțire a subvențiilor, cauzată de această nenorocită dată de referință, face posibilă dirijarea subvenției către cei care nu mai au de mult vaci, dar au avut la data de referință, în timp ce acești mici crescători care au vaci rămân fără ajutor. 

Soarta potrivnică micului crescător de vaci din România, un subiect dureros, a stârnit o vie dezbatere pe Facebook, grupurile de profil, printre crescătorii de animale. 

Liviu Munteanu: "În mod normal, într-o țară bine rânduită, un țăran care crește 3 sau 9 vaci și cu o palmă-două de pământ, ar trăi binișor. Cu 3 vaci te descurci, nu mori de foame, iar cu 9 deja ai o mică afacere. Vinzi lapte, brânză, viței, zilnic faci bănuți. Dacă încasezi și o subvenție de la stat, e și mai bine. O vacă poate produce minimum 7000 lei/an, fără subvenții. Dacă ai hectarul tău de pământ și mai iei și subvenție, iti asiguri costurle cu furajarea și altele. La 9 vaci + 9 ha, deja intri pe piața produselor lactate, livrezi zilnic minim 1 hl. de lapte. Dar asta in țara în care politica agricolă este concentrată pe ferma de familie. Să sperăm că și la noi va fi așa, nu s-ar mai depopula satele."

Florentina-Iulia Siminiuc: "Mă număr si eu printre acesti fermieri cu până la 9 vaci. Nu beneficiez de nici o subvenție, nimic. Pe noi nimeni nu ne bagă în seamă, noi nu avem drepturi si dintre toti cred că noi ăștia mici suntem cei mai corecți."

Mihail Gabriel Ardeleanu: "Am 35 si nu iau nici o subventie si mergem inainte chiar foarte bine si fără."

Bogdan Adrian: "Am început sa cred ca subvenția este o boala psihică în care i-a intrat românului în minte și nu mai poate trăi fără ea! De aici pleacă tot! Iar fermierul mic trage și o lungește de la an la an să țină 6, 8, 9 vaci și cu ce se alege din subvenție, cu o mână ia și întoarce cu două."

Nelutzu Munteanu: "Vreau sa va contrazic! La numarul acestora, la mne in sat era 1 vaca la fiecare casă, acum mai sunt 5 vaci in tot satul. In comuna numeri pe degete vacile. Care au disparut nu din cauza lipsei sprijinului, ci din cauza lipsei de desfacere, cumparatori de la oras s-au orientat catre supermarchet, iar crescatorii au îmbătrânit si copiii au plecat la munca in V.."

Cerasica Lizuca: "Pe cine naiba interesează ca am eu 6 vaci ?! Va spun pe cine, pe medicul concesionar sa îmi ia bani pe crotali , etc.In rest ....pe nimeni."

Mioara Buse: "De unde sa avem bani sa ne permitem sa mai luam animale noi ținem cât putem pentru ca nici fara ele nu putem ....an după an ne sunt luate Izlazurile ne sunt luate drepturile odată ce vor pieri și agricultură va pieri......vrem sa muncim liniștiți nu opriți de la toate."

Unii dintre crescători au atins și problema fiscalizării. Micul crescător de vaci nu este fiscalizat, nu livrează laptele sau alte produse pe facturi și chitanțe și nu achită impozit, taxe la bugetul de stat ca un mare crescător de bovine care e persoană juridică.

Alexandru Valentin Duțulescu: "Aceștia (micii crescători n.r.) nu livrează impozitabil si nu se afla ca generatori de profit in evidenta statului …nu este rentabil pentru stat sa susțină ceva ce nu întoarce profit."

Tudor Naum: "Alexandru Valentin Duțulescu in primul rând e o tâmpenie sa impozitezi ceva ce subvenționezi, e ca și cum bagi dintr un buzunar in altul. In al doilea rând, in noua politica agricolă, se pune mare accent pe lanțul scurt de aprovizionare și livrări directe (o mare șansa pentru România care are multe exploatații mici) . Fermele mici sunt după părerea mea mai sustenabile și mai rezistente la șocurile din piața dacă ar fi ghidate pe partea de igiena ) . De exemplu acum fermele mari primesc 1,2 1,4 lei pe litru iar la mine in sat pe vinde cu 5 lei) . De asemenea persoanele fizice plătesc norma pe venit pe cap de vaca fără posibilitatea deducerilor de cheltuieli in timp ce multe firme mari agricole “reușesc” sa iasă pe 0 deși rulează milioane de euro. Un program de insamantari subventionat de stat și un sprijin cu reguli simple ar putea sa aduca un plus de producție in șeptelul de 1 milion de bovine ce nu primesc sprijin cuplat. De curiozitate ia datele unui abator sa vezi ce taie: vaci autohtone și vitei metiși cu rase de carne din ele sau rase de carne pure subvenționate gras?"

Alexandru Valentin Duțulescu: "Tudor Naum eu nu sunt împotriva, știi bine asta, încerc doar sa privesc din perspectiva statului , problema ridicată a fost de ce nu primesc ajutor cei mici , privind mai clasic problema tu crescător de vaci ești statul și vacile sunt fermele , dacă cele pe care le mulgi primesc mâncare la fel ca sterpele undeva este o problema de management cine nu înțelege asta nu cred ca va face mare brânza nici in agricultura , in cazul de fata pentru stat vaca de muls sunt exploatațiile comerciale …"

Tudor Naum: "Alexandru Valentin Duțulescu tocmai asta spun ca statul primește taxe pe vacile deținute de persoane fizice între 3 și 9 capete. Tot așa și cei care încasează sprijin cuplat pot fi persoane fizice cu sute de vaci nu înseamnă ca ești mai mare plătitor de taxe dacă ai mai multe animale. Personal prefer plata impozitului pe norma de venit chiar dacă nu mi pot deduce cheltuieli deoarece un contabil m ar costa bani și timp. In plus statul roman trebuie sa aibă in vizor in primul rând siguranța alimentara care eu o văd mai viabilă in gospodarii și ferme de familie. Fermele mari sunt in totala dependență de marii procesatori de lapte dacă nu au un sistem integrat. In plus intr un sector, an de an in scădere România, trebuie sa găsească soluții viabile și sa folosească cât mai mult din ceea ce avem. Nu văd o soluție din importul de tiruri de junici de carne sau lapte la prețuri mari ce nu-și pot scoate banii in piața românească fără subvenții."

Vizualizat: 8399 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

02 octombrie 2023 - 15:56

Valoarea plăților efectuate de AFIR se ridică la 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor de investiții, precum și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă, precizează un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale transmis Agroinfo.

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

02 octombrie 2023 - 15:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

02 octombrie 2023 - 08:20

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat, săptămâna trecută, la Agro TV, că va face o analiză în sectorul ovin și va exclude de la plata subvențiilor pe cap animal toate ovinele care au depășit 7 ani, dacă ASAS stabilește că aceste ovine nu mai sunt în perioada optimă.

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

02 octombrie 2023 - 07:30

"În Croația, la Split, după câteva săptămâni de dezbateri purtate la Strasbourg și Bruxelles, a fost finalizat și adoptat documentul care reflectă viziunea Partidului Popular European cu privire la sectorul agricol," a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI. Odată cu votarea documentului s-a votat și egalizarea subvențiilor între fermierii din estul și vestul Europei.

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

02 octombrie 2023 - 07:11

"Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale. Ele facilitează schimbul de cunoștințe, resurse și experiență între fermieri," spune eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

01 octombrie 2023 - 19:11

Ciobănașul de la oi, pe numele lui adevărat Ioan Andrei Toderescu, de pe Dealurile Cugirului, județul Alba, are un mesaj pentru dr.ing. Gheorghe Neață, director Registrul Genealogic Țurcană, Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Scrisoarea Ciobănașului a fost trimisă redacției Agroinfo. Ciobănașul de la oi spune că este unul dintre puținii păstori montani. 

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

01 octombrie 2023 - 07:40

"Atât pentru beneficiari publici, cât și privați, va fi prelungită perioada de finalizare a investiției până în 31 decembrie 2025, pentru a evita dezangajarea fondurilor europene," a anunțat ministrul agriculturii, la acest sfârșit de săptămână, în cadrul vizitei făcută în județul Timiș.

APIA a început plata subvenției la animale!

APIA a început plata subvenției la animale!

01 octombrie 2023 - 07:20

Sprijin financiar în valoare de peste 2,42 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

29 septembrie 2023 - 15:56

Ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat astăzi, în județul Timiș, unde se află în vizită, că vor fi subvenționate doar vacile care sunt performante, banii alocați până acum ajutorului național tranzitoriu bovine fiind transferați, din 2024, către o nouă subvenție.

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Pe bicicletă...

Pe bicicletă...
Un preot mergea pe bicicletă, un poliţai îl vede şi îl întreabă: Detalii