Ar fi bun un partid agrar, dar nu să fim manipulați și conduși de mogulii, magnații din agricultură, care o să-și urmărească tot propriile interese și pentru care suntem doar masă electorală, spune Mihai Chesnoiu, mic fermier din Grădinari, județul Olt. Fermierul și-a exprimat opinia după ce Agroinfo a publicat anunțul lui Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari agricultori din România, care vrea să pună bazele unui partid al agricultorilor.
"Sunt oameni foarte bine dezvoltați financiar, economic, sunt oameni care ocupă suprafețe destul de mari. Vă dați seama că au ajuns la suprafețele astea cultivate tot prin manipulări prin zonă. E foarte greu să te dezvolți ca agricultor decât dacă ai spate politic, decât dacă ești așezat bine financiar și dacă reușești să-i manipulezi pe cei din jurul tău. E bun un partid al agricultorilor, dar nu cu Dimitrie Muscă, cu moguli sau cu magnați în frunte. Nu face nimic. Ei încearcă o manipulare.
Suntem buni ca masă electorală, pentru că suntem mulți noi, cei din agricultura mică, crescătorii de animale. Dacă ar face un partid cu fermierii mari, ar fi 50 de oameni la masă. Cine i-ar vota?! Ei între ei! Și atunci ar avea nevoie de noi să încerce niște jocuri psihologice pentru noi, ceea ce fac toate partidele, și atunci nu s-a schimbat nimic. Suntem un partid agrar decât cu numele. Și-ar căuta și ei interesele proprii, ca și ceilalți, și atunci noi am fi tot ai nimănui. Nu știu dacă avem nevoie de un partid agrar, poate că avem nevoie. Dar cred că avem nevoie de oameni care să ne reprezinte, avem nevoie în Ministerul Agriculturii de oameni buni specialiști, care să facă analize, să vadă unde sunt problemele, să ia măsuri.
Toate măsurile pe care poate să le ia un ministru, indiferent de domeniu, toate ajutoarele, toate deciziile sunt benefice pentru ambele părți, și pentru producători, și pentru consumatori. Având producție în țară protejezi consumatorul de prețuri mari, de importuri de produse fără gust. E un lanț. În momentul în care subvenționezi un produs, cum a fost Programul Tomata, subvenția e din banii contribuabilului, dar dintr-o sumă relativ mică ține sub control prețul pe raft și consumatorul mănâncă garantat roșie românească undeva în jurul prețului de 3 lei tot anul. Ca idee, pe mine, Programul Tomata mă ridica la preț cu 20 de bani. Atât. Nemafiind Programul Tomata, roșia se vinde acum între 3,50 lei - 4,50 lei și e 7 lei pe raft. Cine pierde? Eu am pierdut 20 de bani din Programul Tomata, dar câștig 2 lei la preț. Eu câștig, dar consumatorul pierde. Firește, că o să apară pe Facebook tot felul de povești, că producătorul român speculează piața, că nu mai vindem ieftin, că-i otrăvim și că mai bine mâncau din Turcia, uite așa nu se țin lucrurile sub control, nici de o parte, nici de alta", a declarat fermierul Mihai Chesnoiu, exclusiv pentru Agroinfo.
Fermierul Mihai Chesnoiu cultivă legume în localitatea Grădinari, Olt, pe o suprafață de 4 hectare, în câmp, și 6.000 metri pătrați în spații protejate, solar.
De precizat că fermierul Dimitrie Muscă a declarat că pune bazele unui partid al agricultorilor, în care să fie uniți fermieri mari, mici, țărani, dar că nu-și dorește să conducă acest partid, să fie liderul partidului. "Eu nu am venit cu această idee ca eu să fiu președinte de partid, nu pentru asta am făcut-o și nu vreau, pot să spun că nu-mi permite timpul. Pentru binele țării și pentru că văd că agricultura se apropie de un dezastru cât mai mare și pentru acest lucru trebuie eliminat dezastrul care ne bate la ușă din agricultură", a spus Dimitrie Muscă. Integral AICI!