Mesaj tranșant al unui mic crescător de vaci pe grupul Ferma de familie! Mihai Ionel Ambruș, din județul Bihor, care are în fermă 34 de vaci, rasa Bălțată Românească, spune că sunt două variante pentru micii crescători din România: unirea sau renunțarea. Postarea crescătorului stârnște o vie dezbatere. Vor micii crescători să se unească în cooperative pentru a reuși să-și țină în viață fermele?
"Peste tot văd anunțuri, vând vaci,vând aparate de muls, tancuri de răcire,...ok, dragi colegi, aud povestea că nu este rentabil să îl vând pt că nu este subvenție decât de 5 lei ...dar nu aud pe nimeni să spună, am avut în anul de referință 10 și acum mai am doar 3 sau 5 vaci. Și primeam pentru toate cele 10 (subvenție n.r.) . Acum când au primit pe real este rău.
Dar când până în 2008 nu era subvențiile cum era? Dar plâng că nu primesc decât prețul mic la lapte dacă mâine as anunța sa mergem să pichetăm fabrici de lapte sau la minister câti văcari, fermieri ar veni? Daca as propune sa punem bani in comun pentru o cooperativă care sa se ocupe de imputuri și desfacere și pe viitor pt procesare și vânzare, câți ar pune banii ? Eu mâine dimineață as pune bani pt o cooperativă care sa ne reprezinte în relațiile cu statul, să se ocupe de imputuri sau vânzări pt că este foarte greu de unul singur sa reziști pe piață.
Ne uitam la fermele din UE dar uităm că acolo fermierii plătesc cotizațiile la sindicate, cooperative ,plătesc consultanță agricolă. Deci, dragilor, mai terminați cu milogeala pt că până la Dumnezeu ne mănâncă sfinții...daca doriți să progresați cu ferma trebuie sa ne unim pt a fi reprezentați, pentru a putea plăti consultanță, pt a putea vinde produsele noastre, pentru a putea cumpăra imputuri. Dacă avem figuri pe cap și purtăm grija vecinului de ce are, noi nu vom supraviețui. Deci sunt doar două variante, unirea sau renunțarea..celor care renunță eu le spun crescători de văcuțe.. de catifea." Este mesajul crescătorului Mihai Ionel Ambruș (în foto).
Mai mulți crescători i-au replicat la acest mesaj. Unii l-au felicitat pentru inițiativă, dar a fost și aspru criticat.
Cristi Toma: "Și eu m-aș băga la o cooperativă. Ideea e că,politicienii ne-au dezbinat și nu mai aveam încredere,nici în noi.O altă problemă,mai ales în zona mea este faptul că fermele mici sunt f izolate,majoritatea terenurilor sunt înghițite de fermă mamut.La mulți ani! și felicitări pt inițiativă.
Ferma Capus Cionca: Problema celor care renunta nu nu sunt subventiile, este forta de munca care nu o mai gasim , si daca o gasim pe bani buni si munca putina!"
Arenoosh Arenoosh:"nu stiu daca toti cei care vand, o fac din cauza ca nu iau subventie. Eu unul nu am aplicat niciodata pt subventie si mi-a mers foarte bine si fara subventie. Eu toamna aceasta am renuntat la capre nu din cauza subventiei ci din cauza ca nu gasesc om la ele. Singur nu ma mai descurc, cum am facut pana acum, asa ca am decis sa renunt la ele."
Ileana Taut: "Bravo foarte bine punctat."
Hategan Sorin Tiberiu: "Mihai Ionel Ambrus , dragul meu, nu știu din cei ce îți dau dreptate câți au ferme de vaci sau vreo fermă dar ca să nu te mai faci de râs îți spun eu care sunt probleme "vaci" ... în primul rând și cea mai mare este piața ! ... nu ai unde să vinzi laptele, nu ai unde să vinzi viței, ești foarte condiționat dacă vrei să produci produse lactate și tot nu ai unde să le vinzi ! ... nu mă lua cu dozator, poate e intr-adevăr o variantă dar doar în anumite condiții ! ... tot ceea ce produci poți vinde doar cu niște prețuri care în cel mai fericit caz îți acoperă doar costurile ! ... dacă vrei să te dezvolți în vreun fel din ceea ce se obține nu poți niciodată ! ... nu există centre de colectare , nu există abatoare "comunale" cum au tot promis ... asta e problema principală ! a două problemă e întradevăr forța de muncă indiferent dacă e vorba de îngrijitor , mulgător , tehnician ,însămânțător sau medic ! ... nu găsești ! ... iar ce găsești mai bine lipsă ! ... am lucrat în ferme unde majoritatea angajaților erau sirilankezi , am lucrat în ferme unde toți angajați erau nepalezi , nu găsești sub nici o formă forță de muncă la noi ! ... iar în zootehnie întotdeauna e super bine dacă reușești să ajungi la zero , adică măcar să scoți cât ai învestit în producția respectivă , profitul fiind doar subvenția în majoritatea cazurilor ! ... deci nu se dorește și se pun bețe în roate de "sus" să nu producem și să cumpărăm de afară ! ... iar situația e aceeași dacă ai 4 , 40 sau 4000 de vaci !"
Mihai Ionel Ambrus: "Hategan Sorin Tiberiu, domnule dragă, din păcate sunt puțin ocupat să vă dau replica ...să mă fac de râs ,de ce ? Am studii pt cultura mea generala care îmi permit o altă viziune asupra sectorului agricol agroalimentar, exemplu este al abatoarelor comunale. Este o vrăjeală electorală pentru fraieri, scuze că folosesc cuvântul fraieri dar este crudul adevăr...ce sării cere un măcelar? Ce taxe cere statul român pentru fiecare bovina sacrificată? Etc mai spun de aceea nu se construiesc ...pt că nu sunt rentabile și cele care se fac falimentează rapid daca nu au și un mic lanț de distribuție plus ferma in spate. Daca tot sunteți informat spuneți cine lucrează într-o fermă din Franța, Austria, Olanda,etc. Acolo din cunoștințele mele lucrează familia. La noi cum avem mai mult de 10 vaci dorim văcar, slugă,,...ați spus de însămânțare artificiala. Aici fermierii trebuie sa investească în genetica ,in cursuri de formare profesională adică să devină o.i. pt că majoritatea operatorilor sunt pensionari, sunt puțini. Daca se dorește performante trebuie investit în genetica .plus trebuie și în tehnologie, utilaje și clădiri.cunosc vânători de oportunități.. deci sunt multe probleme de discutat pe fiecare parte, ramură cum doriți să spuneți și, spre stupoarea dumneavoastră, am alte idei, opinii. Sunt ferme care s-au asociat și merg înainte."