Adama
Vinasa Rompak

Mesajul unui mic crescător de vaci: Trebuie să ne unim ca să supraviețuim!

Publicat: 09 noiembrie 2021 - 09:25
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Mesaj tranșant al unui mic crescător de vaci pe grupul Ferma de familie! Mihai Ionel Ambruș, din județul Bihor, care are în fermă 34 de vaci, rasa Bălțată Românească, spune că sunt două variante pentru micii crescători din România: unirea sau renunțarea. Postarea crescătorului stârnște o vie dezbatere. Vor micii crescători să se unească în cooperative pentru a reuși să-și țină în viață fermele?

"Peste tot văd anunțuri, vând vaci,vând aparate de muls, tancuri de răcire,...ok, dragi colegi, aud povestea că nu este rentabil să îl vând pt că nu este subvenție decât de 5 lei ...dar nu aud pe nimeni să spună, am avut în anul de referință 10 și acum mai am doar 3 sau 5 vaci. Și primeam pentru toate cele 10 (subvenție n.r.) . Acum când au primit pe real este rău.

Dar când până în 2008 nu era subvențiile cum era? Dar plâng că nu primesc decât prețul mic la lapte dacă mâine as anunța sa mergem să pichetăm fabrici de lapte sau la minister câti văcari, fermieri ar veni? Daca as propune sa punem bani in comun pentru o cooperativă care sa se ocupe de imputuri și desfacere și pe viitor pt procesare și vânzare, câți ar pune banii ? Eu mâine dimineață as pune bani pt o cooperativă care sa ne reprezinte în relațiile cu statul, să se ocupe de imputuri sau vânzări pt că este foarte greu de unul singur sa reziști pe piață.

Ne uitam la fermele din UE dar uităm că acolo fermierii plătesc cotizațiile la sindicate, cooperative ,plătesc consultanță agricolă. Deci, dragilor, mai terminați cu milogeala pt că până la Dumnezeu ne mănâncă sfinții...daca doriți să progresați cu ferma trebuie sa ne unim pt a fi reprezentați, pentru a putea plăti consultanță, pt a putea vinde produsele noastre, pentru a putea cumpăra imputuri. Dacă avem figuri pe cap și purtăm grija vecinului de ce are, noi nu vom supraviețui. Deci sunt doar două variante, unirea sau renunțarea..celor care renunță eu le spun crescători de văcuțe.. de catifea." Este mesajul crescătorului Mihai Ionel Ambruș (în foto).

mihai-ionel-ambrus-vaci_b

Mai mulți crescători i-au replicat la acest mesaj. Unii l-au felicitat pentru inițiativă, dar a fost și aspru criticat. 

Cristi Toma: "Și eu m-aș băga la o cooperativă. Ideea e că,politicienii ne-au dezbinat și nu mai aveam încredere,nici în noi.O altă problemă,mai ales în zona mea este faptul că fermele mici sunt f izolate,majoritatea terenurilor sunt înghițite de fermă mamut.La mulți ani! și felicitări pt inițiativă.
Ferma Capus Cionca: Problema celor care renunta nu nu sunt subventiile, este forta de munca care nu o mai gasim , si daca o gasim pe bani buni si munca putina!"

Arenoosh Arenoosh:"nu stiu daca toti cei care vand, o fac din cauza ca nu iau subventie. Eu unul nu am aplicat niciodata pt subventie si mi-a mers foarte bine si fara subventie. Eu toamna aceasta am renuntat la capre nu din cauza subventiei ci din cauza ca nu gasesc om la ele. Singur nu ma mai descurc, cum am facut pana acum, asa ca am decis sa renunt la ele."

Ileana Taut: "Bravo foarte bine punctat."

Hategan Sorin Tiberiu: "Mihai Ionel Ambrus , dragul meu, nu știu din cei ce îți dau dreptate câți au ferme de vaci sau vreo fermă dar ca să nu te mai faci de râs îți spun eu care sunt probleme "vaci" ... în primul rând și cea mai mare este piața ! ... nu ai unde să vinzi laptele, nu ai unde să vinzi viței, ești foarte condiționat dacă vrei să produci produse lactate și tot nu ai unde să le vinzi ! ... nu mă lua cu dozator, poate e intr-adevăr o variantă dar doar în anumite condiții ! ... tot ceea ce produci poți vinde doar cu niște prețuri care în cel mai fericit caz îți acoperă doar costurile ! ... dacă vrei să te dezvolți în vreun fel din ceea ce se obține nu poți niciodată ! ... nu există centre de colectare , nu există abatoare "comunale" cum au tot promis ... asta e problema principală ! a două problemă e întradevăr forța de muncă indiferent dacă e vorba de îngrijitor , mulgător , tehnician ,însămânțător sau medic ! ... nu găsești ! ... iar ce găsești mai bine lipsă ! ... am lucrat în ferme unde majoritatea angajaților erau sirilankezi , am lucrat în ferme unde toți angajați erau nepalezi , nu găsești sub nici o formă forță de muncă la noi ! ... iar în zootehnie întotdeauna e super bine dacă reușești să ajungi la zero , adică măcar să scoți cât ai învestit în producția respectivă , profitul fiind doar subvenția în majoritatea cazurilor ! ... deci nu se dorește și se pun bețe în roate de "sus" să nu producem și să cumpărăm de afară ! ... iar situația e aceeași dacă ai 4 , 40 sau 4000 de vaci !"

Mihai Ionel Ambrus: "Hategan Sorin Tiberiu, domnule dragă, din păcate sunt puțin ocupat să vă dau replica ...să mă fac de râs ,de ce ? Am studii pt cultura mea generala care îmi permit o altă viziune asupra sectorului agricol agroalimentar, exemplu este al abatoarelor comunale. Este o vrăjeală electorală pentru fraieri, scuze că folosesc cuvântul fraieri dar este crudul adevăr...ce sării cere un măcelar? Ce taxe cere statul român pentru fiecare bovina sacrificată? Etc mai spun de aceea nu se construiesc ...pt că nu sunt rentabile și cele care se fac falimentează rapid daca nu au și un mic lanț de distribuție plus ferma in spate. Daca tot sunteți informat spuneți cine lucrează într-o fermă din Franța, Austria, Olanda,etc. Acolo din cunoștințele mele lucrează familia. La noi cum avem mai mult de 10 vaci dorim văcar, slugă,,...ați spus de însămânțare artificiala. Aici fermierii trebuie sa investească în genetica ,in cursuri de formare profesională adică să devină o.i. pt că majoritatea operatorilor sunt pensionari, sunt puțini. Daca se dorește performante trebuie investit în genetica .plus trebuie și în tehnologie, utilaje și clădiri.cunosc vânători de oportunități.. deci sunt multe probleme de discutat pe fiecare parte, ramură cum doriți să spuneți și, spre stupoarea dumneavoastră, am alte idei, opinii. Sunt ferme care s-au asociat și merg înainte."

Vizualizat: 2082 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ionuui
|
11. 09, 2021. Tuesday 11:31
Acest mahăr, este o somitate, in domeniul creșterii de marha^••.Atentie doar ,citindu l să nu ajungeți că tra^nsul
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii