KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Mesajul unui mic crescător de vaci: Trebuie să ne unim ca să supraviețuim!

Publicat: 09 noiembrie 2021 - 09:25
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Mesaj tranșant al unui mic crescător de vaci pe grupul Ferma de familie! Mihai Ionel Ambruș, din județul Bihor, care are în fermă 34 de vaci, rasa Bălțată Românească, spune că sunt două variante pentru micii crescători din România: unirea sau renunțarea. Postarea crescătorului stârnște o vie dezbatere. Vor micii crescători să se unească în cooperative pentru a reuși să-și țină în viață fermele?

"Peste tot văd anunțuri, vând vaci,vând aparate de muls, tancuri de răcire,...ok, dragi colegi, aud povestea că nu este rentabil să îl vând pt că nu este subvenție decât de 5 lei ...dar nu aud pe nimeni să spună, am avut în anul de referință 10 și acum mai am doar 3 sau 5 vaci. Și primeam pentru toate cele 10 (subvenție n.r.) . Acum când au primit pe real este rău.

Dar când până în 2008 nu era subvențiile cum era? Dar plâng că nu primesc decât prețul mic la lapte dacă mâine as anunța sa mergem să pichetăm fabrici de lapte sau la minister câti văcari, fermieri ar veni? Daca as propune sa punem bani in comun pentru o cooperativă care sa se ocupe de imputuri și desfacere și pe viitor pt procesare și vânzare, câți ar pune banii ? Eu mâine dimineață as pune bani pt o cooperativă care sa ne reprezinte în relațiile cu statul, să se ocupe de imputuri sau vânzări pt că este foarte greu de unul singur sa reziști pe piață.

Ne uitam la fermele din UE dar uităm că acolo fermierii plătesc cotizațiile la sindicate, cooperative ,plătesc consultanță agricolă. Deci, dragilor, mai terminați cu milogeala pt că până la Dumnezeu ne mănâncă sfinții...daca doriți să progresați cu ferma trebuie sa ne unim pt a fi reprezentați, pentru a putea plăti consultanță, pt a putea vinde produsele noastre, pentru a putea cumpăra imputuri. Dacă avem figuri pe cap și purtăm grija vecinului de ce are, noi nu vom supraviețui. Deci sunt doar două variante, unirea sau renunțarea..celor care renunță eu le spun crescători de văcuțe.. de catifea." Este mesajul crescătorului Mihai Ionel Ambruș (în foto).

mihai-ionel-ambrus-vaci_b

Mai mulți crescători i-au replicat la acest mesaj. Unii l-au felicitat pentru inițiativă, dar a fost și aspru criticat. 

Cristi Toma: "Și eu m-aș băga la o cooperativă. Ideea e că,politicienii ne-au dezbinat și nu mai aveam încredere,nici în noi.O altă problemă,mai ales în zona mea este faptul că fermele mici sunt f izolate,majoritatea terenurilor sunt înghițite de fermă mamut.La mulți ani! și felicitări pt inițiativă.
Ferma Capus Cionca: Problema celor care renunta nu nu sunt subventiile, este forta de munca care nu o mai gasim , si daca o gasim pe bani buni si munca putina!"

Arenoosh Arenoosh:"nu stiu daca toti cei care vand, o fac din cauza ca nu iau subventie. Eu unul nu am aplicat niciodata pt subventie si mi-a mers foarte bine si fara subventie. Eu toamna aceasta am renuntat la capre nu din cauza subventiei ci din cauza ca nu gasesc om la ele. Singur nu ma mai descurc, cum am facut pana acum, asa ca am decis sa renunt la ele."

Ileana Taut: "Bravo foarte bine punctat."

Hategan Sorin Tiberiu: "Mihai Ionel Ambrus , dragul meu, nu știu din cei ce îți dau dreptate câți au ferme de vaci sau vreo fermă dar ca să nu te mai faci de râs îți spun eu care sunt probleme "vaci" ... în primul rând și cea mai mare este piața ! ... nu ai unde să vinzi laptele, nu ai unde să vinzi viței, ești foarte condiționat dacă vrei să produci produse lactate și tot nu ai unde să le vinzi ! ... nu mă lua cu dozator, poate e intr-adevăr o variantă dar doar în anumite condiții ! ... tot ceea ce produci poți vinde doar cu niște prețuri care în cel mai fericit caz îți acoperă doar costurile ! ... dacă vrei să te dezvolți în vreun fel din ceea ce se obține nu poți niciodată ! ... nu există centre de colectare , nu există abatoare "comunale" cum au tot promis ... asta e problema principală ! a două problemă e întradevăr forța de muncă indiferent dacă e vorba de îngrijitor , mulgător , tehnician ,însămânțător sau medic ! ... nu găsești ! ... iar ce găsești mai bine lipsă ! ... am lucrat în ferme unde majoritatea angajaților erau sirilankezi , am lucrat în ferme unde toți angajați erau nepalezi , nu găsești sub nici o formă forță de muncă la noi ! ... iar în zootehnie întotdeauna e super bine dacă reușești să ajungi la zero , adică măcar să scoți cât ai învestit în producția respectivă , profitul fiind doar subvenția în majoritatea cazurilor ! ... deci nu se dorește și se pun bețe în roate de "sus" să nu producem și să cumpărăm de afară ! ... iar situația e aceeași dacă ai 4 , 40 sau 4000 de vaci !"

Mihai Ionel Ambrus: "Hategan Sorin Tiberiu, domnule dragă, din păcate sunt puțin ocupat să vă dau replica ...să mă fac de râs ,de ce ? Am studii pt cultura mea generala care îmi permit o altă viziune asupra sectorului agricol agroalimentar, exemplu este al abatoarelor comunale. Este o vrăjeală electorală pentru fraieri, scuze că folosesc cuvântul fraieri dar este crudul adevăr...ce sării cere un măcelar? Ce taxe cere statul român pentru fiecare bovina sacrificată? Etc mai spun de aceea nu se construiesc ...pt că nu sunt rentabile și cele care se fac falimentează rapid daca nu au și un mic lanț de distribuție plus ferma in spate. Daca tot sunteți informat spuneți cine lucrează într-o fermă din Franța, Austria, Olanda,etc. Acolo din cunoștințele mele lucrează familia. La noi cum avem mai mult de 10 vaci dorim văcar, slugă,,...ați spus de însămânțare artificiala. Aici fermierii trebuie sa investească în genetica ,in cursuri de formare profesională adică să devină o.i. pt că majoritatea operatorilor sunt pensionari, sunt puțini. Daca se dorește performante trebuie investit în genetica .plus trebuie și în tehnologie, utilaje și clădiri.cunosc vânători de oportunități.. deci sunt multe probleme de discutat pe fiecare parte, ramură cum doriți să spuneți și, spre stupoarea dumneavoastră, am alte idei, opinii. Sunt ferme care s-au asociat și merg înainte."

Vizualizat: 1277 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

29 noiembrie 2021 - 18:23

"Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc", a declarat astăzi premierul Nicolae Ionel Ciucă, după ce a făcut o vizită într-o fermă de păsări. 

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

29 noiembrie 2021 - 16:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat astăzi, 29 noiembrie 2021, că a transferat către conturile crescătorilor de ovine/caprine suma totală de 45.204.154,53 euro, reprezentînd plata avansului la sprijinul cuplat zootehnic achitat pentru speciile ovine și caprine, pentru acest an.

OFICIAL APIA ASTĂZI: Banii transferați în conturile crescătorilor de oi și capre!

OFICIAL APIA ASTĂZI: Banii transferați în conturile crescătorilor de oi și capre!

29 noiembrie 2021 - 13:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 29 noiembrie 2021, că a transferat către conturile crescătorilor de oi și/sau capre suma de 45,20 milioane de euro.

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

29 noiembrie 2021 - 13:17

Final de Campanie a plăților în avans pentru anul de cerere 2021! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2021. Din 2 decembrie 2021, APIA demarează plățile finale!

Rasa de câini crescută de un cioban, considerată cea mai eficientă pentru paza stânelor de oi!

Rasa de câini crescută de un cioban, considerată cea mai eficientă pentru paza stânelor de oi!

29 noiembrie 2021 - 09:06

„Câinele ciobănesc caucazian este un câine de munte, puternic, catalogat drept cea mai eficientă rasă pentru pază și apărare. Acesta are o neîncredere față de străini, de aceea este destul de greu pentru început să te apropii de un astfel de câine. În schimb, dacă devii stăpânul lui și îi câștigi încrederea, devine cel mai ascultător și docil prieten”, spune oierul Ion Leuntean, din Căușeni, Republica Moldova.

Date meteo de ASTĂZI: Lapoviță și ninsoare în această săptămână!

Date meteo de ASTĂZI: Lapoviță și ninsoare în această săptămână!

29 noiembrie 2021 - 08:24

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza actualizată pentru următoarele patru săptămâni, mai exact aproape întreaga lună decembrie.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ionuui
|
11. 09, 2021. Tuesday 11:31
Acest mahăr, este o somitate, in domeniul creșterii de marha^••.Atentie doar ,citindu l să nu ajungeți că tra^nsul
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Curtea Brăneană - ferma de vaci ultramoderna (robot de muls DeLaval, robot de remixat furaje)

Curtea Brăneană - ferma de vaci ultramoderna (robot de muls DeLaval, robot de remixat furaje)

La zece minute de mers pe jos de Castelul Bran, am descoprit o fermă ultramodernă, în care aproape toată treaba o fac roboţii DeLaval. Automatizarea a fost singura soluţie ca să nu renunţe la vacile de lapte, ne-a spus tănărul fermier Vlad Enescu.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

Chelner...

Chelner...
Chelner ai picioare de broască? Detalii