ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Mesajul unui mic crescător de vaci: Trebuie să ne unim ca să supraviețuim!

Publicat: 09 noiembrie 2021 - 09:25
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Mesaj tranșant al unui mic crescător de vaci pe grupul Ferma de familie! Mihai Ionel Ambruș, din județul Bihor, care are în fermă 34 de vaci, rasa Bălțată Românească, spune că sunt două variante pentru micii crescători din România: unirea sau renunțarea. Postarea crescătorului stârnște o vie dezbatere. Vor micii crescători să se unească în cooperative pentru a reuși să-și țină în viață fermele?

"Peste tot văd anunțuri, vând vaci,vând aparate de muls, tancuri de răcire,...ok, dragi colegi, aud povestea că nu este rentabil să îl vând pt că nu este subvenție decât de 5 lei ...dar nu aud pe nimeni să spună, am avut în anul de referință 10 și acum mai am doar 3 sau 5 vaci. Și primeam pentru toate cele 10 (subvenție n.r.) . Acum când au primit pe real este rău.

Dar când până în 2008 nu era subvențiile cum era? Dar plâng că nu primesc decât prețul mic la lapte dacă mâine as anunța sa mergem să pichetăm fabrici de lapte sau la minister câti văcari, fermieri ar veni? Daca as propune sa punem bani in comun pentru o cooperativă care sa se ocupe de imputuri și desfacere și pe viitor pt procesare și vânzare, câți ar pune banii ? Eu mâine dimineață as pune bani pt o cooperativă care sa ne reprezinte în relațiile cu statul, să se ocupe de imputuri sau vânzări pt că este foarte greu de unul singur sa reziști pe piață.

Ne uitam la fermele din UE dar uităm că acolo fermierii plătesc cotizațiile la sindicate, cooperative ,plătesc consultanță agricolă. Deci, dragilor, mai terminați cu milogeala pt că până la Dumnezeu ne mănâncă sfinții...daca doriți să progresați cu ferma trebuie sa ne unim pt a fi reprezentați, pentru a putea plăti consultanță, pt a putea vinde produsele noastre, pentru a putea cumpăra imputuri. Dacă avem figuri pe cap și purtăm grija vecinului de ce are, noi nu vom supraviețui. Deci sunt doar două variante, unirea sau renunțarea..celor care renunță eu le spun crescători de văcuțe.. de catifea." Este mesajul crescătorului Mihai Ionel Ambruș (în foto).

mihai-ionel-ambrus-vaci_b

Mai mulți crescători i-au replicat la acest mesaj. Unii l-au felicitat pentru inițiativă, dar a fost și aspru criticat. 

Cristi Toma: "Și eu m-aș băga la o cooperativă. Ideea e că,politicienii ne-au dezbinat și nu mai aveam încredere,nici în noi.O altă problemă,mai ales în zona mea este faptul că fermele mici sunt f izolate,majoritatea terenurilor sunt înghițite de fermă mamut.La mulți ani! și felicitări pt inițiativă.
Ferma Capus Cionca: Problema celor care renunta nu nu sunt subventiile, este forta de munca care nu o mai gasim , si daca o gasim pe bani buni si munca putina!"

Arenoosh Arenoosh:"nu stiu daca toti cei care vand, o fac din cauza ca nu iau subventie. Eu unul nu am aplicat niciodata pt subventie si mi-a mers foarte bine si fara subventie. Eu toamna aceasta am renuntat la capre nu din cauza subventiei ci din cauza ca nu gasesc om la ele. Singur nu ma mai descurc, cum am facut pana acum, asa ca am decis sa renunt la ele."

Ileana Taut: "Bravo foarte bine punctat."

Hategan Sorin Tiberiu: "Mihai Ionel Ambrus , dragul meu, nu știu din cei ce îți dau dreptate câți au ferme de vaci sau vreo fermă dar ca să nu te mai faci de râs îți spun eu care sunt probleme "vaci" ... în primul rând și cea mai mare este piața ! ... nu ai unde să vinzi laptele, nu ai unde să vinzi viței, ești foarte condiționat dacă vrei să produci produse lactate și tot nu ai unde să le vinzi ! ... nu mă lua cu dozator, poate e intr-adevăr o variantă dar doar în anumite condiții ! ... tot ceea ce produci poți vinde doar cu niște prețuri care în cel mai fericit caz îți acoperă doar costurile ! ... dacă vrei să te dezvolți în vreun fel din ceea ce se obține nu poți niciodată ! ... nu există centre de colectare , nu există abatoare "comunale" cum au tot promis ... asta e problema principală ! a două problemă e întradevăr forța de muncă indiferent dacă e vorba de îngrijitor , mulgător , tehnician ,însămânțător sau medic ! ... nu găsești ! ... iar ce găsești mai bine lipsă ! ... am lucrat în ferme unde majoritatea angajaților erau sirilankezi , am lucrat în ferme unde toți angajați erau nepalezi , nu găsești sub nici o formă forță de muncă la noi ! ... iar în zootehnie întotdeauna e super bine dacă reușești să ajungi la zero , adică măcar să scoți cât ai învestit în producția respectivă , profitul fiind doar subvenția în majoritatea cazurilor ! ... deci nu se dorește și se pun bețe în roate de "sus" să nu producem și să cumpărăm de afară ! ... iar situația e aceeași dacă ai 4 , 40 sau 4000 de vaci !"

Mihai Ionel Ambrus: "Hategan Sorin Tiberiu, domnule dragă, din păcate sunt puțin ocupat să vă dau replica ...să mă fac de râs ,de ce ? Am studii pt cultura mea generala care îmi permit o altă viziune asupra sectorului agricol agroalimentar, exemplu este al abatoarelor comunale. Este o vrăjeală electorală pentru fraieri, scuze că folosesc cuvântul fraieri dar este crudul adevăr...ce sării cere un măcelar? Ce taxe cere statul român pentru fiecare bovina sacrificată? Etc mai spun de aceea nu se construiesc ...pt că nu sunt rentabile și cele care se fac falimentează rapid daca nu au și un mic lanț de distribuție plus ferma in spate. Daca tot sunteți informat spuneți cine lucrează într-o fermă din Franța, Austria, Olanda,etc. Acolo din cunoștințele mele lucrează familia. La noi cum avem mai mult de 10 vaci dorim văcar, slugă,,...ați spus de însămânțare artificiala. Aici fermierii trebuie sa investească în genetica ,in cursuri de formare profesională adică să devină o.i. pt că majoritatea operatorilor sunt pensionari, sunt puțini. Daca se dorește performante trebuie investit în genetica .plus trebuie și în tehnologie, utilaje și clădiri.cunosc vânători de oportunități.. deci sunt multe probleme de discutat pe fiecare parte, ramură cum doriți să spuneți și, spre stupoarea dumneavoastră, am alte idei, opinii. Sunt ferme care s-au asociat și merg înainte."

Vizualizat: 1573 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ionuui
|
11. 09, 2021. Tuesday 11:31
Acest mahăr, este o somitate, in domeniul creșterii de marha^••.Atentie doar ,citindu l să nu ajungeți că tra^nsul
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii